Proiecte de peste 30 milioane de lei dedicate sistemului sanitar din Timisoara lasate de izbeliste de administratia Fritz

Trei obiective din domeniul sănătății, cu finanțare europeană, au fost lăsate “moștenire” de administrația liberală, condusă de Nicolae Robu. Toate cele trei proiecte, în valoare totală de peste 41 de milioane de lei, erau în stadiu matur la sfârșitul anului 2020. Ce s-a ales de ele în administrația Fritz? Unul singur a fost finalizat: dotarea cu echipamente a Unității de Primiri Urgențe a Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii «Louis Țurcanu» Timișoara”, în valoare de 6.8 milioane lei, și asta pentru că, inclusiv licitația de dotare a fost organizată în anul 2020, înainte de preluarea mandatului de către actuala administrație a lui Dominic Fritz.

Celelalte două proiecte au fost mai degrabă lăsate de izbeliște: reabilitarea și extinderea clinicii de ORL din cadrul Spitalului Municipal, cu o valoare de 10,5 milioane lei și reabilitarea, modernizarea și echiparea ambulatoriului de specialitate al Clinicii de Recuperare, Medicină Fizică și Balneologie Timișoara din cadrul Spitalului Municipal, cu o valoare de 23 de milioane lei. Celelalte două proiecte se află pe lista neagră a ADR Vest ca nefuncționale sau nefinalizabile până la 31.12.2023, data limită pentru implementarea proiectelor pe exercițiul financiar 2014-2020 al Uniunii Europene.

 Grad de implementare de doar 50% la ORL

Proiectul pentru reabilitarea, extinderea și dotarea infrastructurii ambulatoriului O.R.L. din cadrul Spitalului Clinic Municipal de Urgențe în valoare de 10,5 milioane de lei era extrem de important pentru creșterea calității actului medical din cadrul Clinicii de ORL, una extrem de solicitată, ce furnizează servicii medicale unei întregi regiuni. Proiectul prevedea construcția, dotarea și echiparea unui corp nou de clădire și reabilitarea unor porțiuni ale clădirii actuale.

Contractul de finanțare cu fonduri europene a fost semnat la sfârșitul anului 2019, iar licitația de proiectare și execuție a fost lansată în iunie 2020, fiind finalizată la începutul lunii octombrie 2020. Toate în decursul administrației liberale. Tot ceea ce trebuia să facă administrația Fritz era să se asigure că lucrările se vor finaliza în termenul stabilit – adică 2,5 ani. Cu alte cuvinte, proiectul trebuia finalizat la începutul anului 2023. Astăzi, proiectul are un grad de implementare de doar 50%, iar ADR Vest a anunțat că 4,1 milioane de lei vor fi cheltuieli ce depășesc termenul limită de 31.12.2023, deci vor deveni neeligibile, iar proiectul este propus spre etapizare, practic văduvind de fonduri alte proiecte ce s-ar fi putut depune în exercițiul financiara 2021-2027.

 Aducțiunea de ape termale, obiectiv compromis

Proiectul pentru extindere, reabilitare, modernizare si echiparea ambulatoriului de specialitate al Clinicii de Recuperare, Medicină Fizică și Balneologie Timișoara are o valoare de 23 de milioane de lei, din care finanțare europeană de 11 milioane de lei. Era un proiect așteptat de mii de timișoreni și prevedea construcția unui corp nou și reabilitarea profundă, precum și echiparea de top, a clinicii actuale de pe Bd. C.D. Loga. Ca urmare a lucrărilor, Clinica trebuia să devină un centru de referință național în Medicina Fizică și de Reabilitare, iar în paralel administrația liberală a acordat drepturile de exploatare către Spitalul Municipal pentru o o nouă aducţiune de ape termale din izvorul de lângă pasajul Michelangelo.

Contractul de finanțare cu fonduri europene a fost semnat la sfârșitul anului 2019, iar licitația de execuție a fost lansată în anul 2020, fiind finalizată la începutul anului 2021. Toate în decursul administrației liberale. Tot ceea ce trebuia să facă administrația Fritz la acest proiect era să se asigure că lucrările se vor finaliza în termenul stabilit – adică 21 de luni și să organizeze licitația de echipamente. Cu alte cuvinte, proiectul trebuia finalizat la începutul anului 2023.

Astăzi, proiectul are un grad de implementare de doar 50%, iar ADR Vest a anunțat că 4,2 milioane de lei vor fi cheltuieli ce depășesc termenul limită de 31.12.2023, deci vor deveni neeligibile, iar proiectul este în categoria celor nefuncționale, practic banii fiind pierduți și urmând să fie suportați de bugetul local în primă instanță, iar dacă nu se va finaliza în decurs de 6 luni, Primăria va trebui să returneze toată valoarea finanțării.

În plus, în cei trei ani de mandat al actualei administrații nu s-a realizat niciun fel de activitate cu privire la aducțiunea de ape termale, practic obiectivul major de a folosi această resursă în cadrul clinicii fiind compromis.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.
loading...

    Pareri

  1. Mai dar o vorba buna nu aud de FRITZ asta !!?
    Hai ca nu o fi dracu asa de negru !

  2. E interesant cum Robu n-a avut muncitori sa puna niste nenorocite de dale prin Centru, ca s-au dus la cules prune, dar acum, in timpul si dupa pandemie, Timisoara musteste de constructori care ar trebui sa termine toate lucrarile care au hartii facute. Spitalul de Copii, ala inceput in 2014, in ce stare e?

  3. Robu a avut unele esecuri si in consecinta a pierdut alegerile. Alegatorii au crezut ca au scapat de dracu dar se pare ca au dat de ta-su. Actuala administratie a avut aceleasi neajunsuri la care s-au mai adaugat altele, in special cresterea taxelor local la nivelul maxim permis de legislatia nationala. De proiecte intarziate nici nu mai are rost sa vorbim. Probabil ca nu a putut maestrul Fritz sa isi puna amprenta pe ele si atunci nu s-a mai obosit. In orice caz cetatenii ii vor multumi prin vot la alegerile viitoare pentru toate realizarile de genul.