Proiect de lege initiat de PNL pentru femeile insarcinate si parintii cu copii de pana la 5 ani

Zilele trecute a fost adoptată Legea privind accesul cu prioritate pentru femei însărcinate, precum şi pentru persoane însoţite de copii, cu vârsta de până la 5 ani, la casieriile sau ghișeele entităţilor publice şi private, precum şi la serviciile oferite de acestea. Proiectul de lege, inițiat de PNL, a trecut de Camera Deputaților, for decizional și merge la promulgare. Legea a fost creată de deputații liberali Florin-Alexandru Alexe, Mara Calista și Alin Ignat, în colaborare cu Mirela Retegan, fondatoarea Gasca Zurli.

Această lege ușurează viața părinților care sunt nevoiți să meargă însoțiți de copii pe la ghișeele instituțiilor. Este o lege care a prins viață cu ajutorul unei deputate PNL. Cine altcineva, dacă nu o femeie să gândească, să urmărească asiduu și să pună în faptă o inițiativă legislativă adresată familiilor. Știm foarte bine că este greu să convingi un copil de până la 5 ani să aibă răbdare să stea la o coadă, iar acest fapt creează disconfort atât părintelui, cât și celorlalte persoane care așteaptă la un ghișeu. O felicit pe Mara Calista și întreaga echipă pentru munca depusă ca legea să ajungă de la faza de proiect la promulgare. Împreună cu colegele din OFL Timiș vom urmări aplicarea legii și la instituțiile din Timiș, odată ce va fi promulgată”, a transmis Sorina Ciurlea, președinta OFL Timiș.

Facilități și obligații pentru instituții

Entităţile publice şi private vor avea obligaţia de a amplasa la vedere, lângă casele de marcat/casierii/ghişee sau acolo unde se prestează serviciul oferit de acestea, afişe care să prevadă acordarea de prioritate femeilor gravide, precum și persoanelor însoţite de copii cu vârsta de până la 5 ani, cu excepţia cazurilor în care există casierii/ghișee/case de marcat speciale pentru aceste categorii de persoane.

Proiectul propune și amenajarea unor locuri de parcare rezervate femeilor însărcinate și persoanelor însoțite de copii cu vârsta de până la 5 ani în spațiile de pe lângă clădirile instituțiilor publice și ale unităților publice comerciale și private.
În spaţiile de parcare aparţinând entităţilor publice şi private, precum şi în spaţiile de parcare organizate de către acestea, dacă numărul locurilor de parcare este mai mare de 10, vor fi amenajate, rezervate şi/sau semnalizate minimum 4% din numărul total al locurilor de parcare, dar nu mai puţin de 2 locuri, pentru parcarea mijloacelor de transport folosite de către femeile gravide, precum şi de către persoanele însoţite de copii cu vârsta de până la 5 ani. Dacă numărul locurilor de parcare este mai mic de 10, dispoziţiile nu se aplică. Pentru a asigura respectarea acestei legi, nerespectarea prevederilor privind acordarea priorităţi va fi sancționată cu amenzi de la 200 lei la 1.000 lei, iar încălcarea obligaţiilor de a amenaja, rezerva şi/sau semnaliza locurile de parcare se va pedepsi cu amendă de la 2.000 lei la 10.000 lei. După intrarea în vigoare a legii, instituțiile au termen 6 luni să aplice măsurile menționate.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.