Proiect de lege. Anul scolar sa inceapa la 1 septembrie si sa aiba un numar minim de zile diferit pentru fiecare ciclu de invatamant

Elevii ar putea incepe noul an scolar de la 1 septembrie, asa cum au solicitat si diferite asociatii care ii reprezinta, dar si unele ONG-uri.

CITESTE SI: An de invatamant cu trimeste, ultima propunere a Ministerului Educatiei. Scoala ar putea incepe la 1 septembrie

CITESTE SI: Interzicerea hranirii porumbeilor si regulamentul pentru detinerea animalelor de companie, in dezbatere publica la Timisoara. Oricine poate participa 

Un proiect de lege initiat de Stefan Palarie, senator USR-PLUS, prevede ca anul scolar va avea doua semestre, ca si pana acum, insa propune si un numar minim de zile de scoala pentru fiecare ciclu de invatamant: 175 la clasele primare, 180 la gimnaziu si 185 la liceu.

Acest numar poate fi suplimentat de fiecare inspectorat sau consiliu de administratie al scolii, potrivit proiectului, iar profesoii in acest caz primesc o prima pentru orele efectuate, scrie hotnews.ro.

Proiectul prevede adaugarea in Legea Educatiei a unui articol in acest sens:

Art. 63¹. – Structura anului scolar:
(1) Anul scolar incepe in data de 1 septembrie, include doua semestre si se finalizeaza la 31 august din anul calendaristic urmator.
(2) Ministerul Educatiei stabileste, prin ordin al ministrului, structura anului scolar, sesiunile de examene, perioadele de desfasurare a concursurilor, precum si vacantele scolare in conformitate cu atributiile prevazute de art. 94 alin. (2) lit. r).
(3) Anul scolar are un minimum de 175 de zile de scolarizare pentru nivelul primar, 180 de zile pentru nivelul gimnazial si 185 de zile pentru nivelul liceal.
(4) Consiliile de administratie ale unitatilor de invatamant sau inspectoratele scolare pot decide suplimentarea numarului minim de zile stabilit la alin. (3) cu un maximum de 5 zile pentru nivelul primar, 10 zile pentru nivelul gimnazial, respectiv 15 zile pentru nivelul liceal.
(5) In zilele suplimentare prevazute la alin. (4), cadrele didactice vor beneficia de o prima raportata la numarul de ore efectuate, finantarea acestora se face din bugetul de stat in limitelecostului standard per elev/prescolar.
(6) In termen de 90 de zile de la publicarea prezentei legi in Monitorul Oficial, Ministerul Educatiei elaboreaza normele metodologice in vederea stabilirii modalitatii de calcul al valorii primei prevazute la alin. (5).

In expunerea de motive, initiatorul proiectului a prezentat si o situatie a numarului de zile de scoala din tarile din Europa.

Proiectul vine in contextul in care mai multe asociatii de elevi si ONG-uri au cerut guvernului si presedintelui ca anul scolar viitor sa inceapa la 1 septembrie, marirea, practic, a numarului de zile ale unui an scolar si vacante mai scurte.

De altfel, ministrul Educatiei, Sorin Cimpeanu, a anuntat ca va propune extinderea anului scolar din septembrie 2022 si va lansa in dezbatere publica, la toamna, si propunerea revenirii la structura cu trei trimestre in loc de doua semestre, afirmand ca nu a „inteles niciodata” de ce s-a facut trecerea de la trimestre la semestre.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.