Programul Regional Vest 2021-2027 a fost lansat oficial, cu ajutorul unei holograme

TIMISOARA. Pana in 2029, ADR Vest si-a propus sa ajunga la 2 miliarde de euro investiti in fondurile de dezvoltare ale regiunii, sa contribuie la dezvoltarea primului unicorn din Regiunea Vest, iar intreaga zona sa devina un hub de inovare si tehnologie cu o populatie de peste 2 milioane de locuitori.

Inovarea este pariul pe care Agentia pentru Dezvoltare Regionala Vest mizeaza pentru ciclul financiar 2021-2027, lucru scos in evidenta inca de la lansarea oficiala a Programului Regional Vest. Povestea programului a fost spusa de o holograma, care a trecut in revista parcursul de aproape 24 de ani al ADR Vest si a explicat cresterea de care a beneficiat Regiunea Vest in aceasta perioada, datorita programelor finantate din fonduri europene.

1,18 miliarde de euro vor ajunge in regiune prin Programul Regional Vest, cel care deschide portile descentralizarii din Romania; iar aproape un sfert din buget va fi investit in zona de inovare si digitalizare.

Vrem sa iesim din paradigma „asfaltam si bagam tevi in pamant” si sa mergem catre a atrage in regiunea noastra inteligenta, oameni creativi care sa genereze idei noi si care sa faca din regiunea noastra una dintre primele regiuni din aceasta parte a Europei din punctul de vedere al creativitatii si competitivitatii. imi doresc din suflet ca anul 2030 sa gaseasca regiunea noastra la peste 90% din nivelul de dezvoltare al mediei Uniunii Europene”, a spus Alin Nica, presedintele Consiliului pentru Dezvoltare Regionala Vest.

Este o mare sansa de care trebuie sa profitam in perioada urmatoare. Vom investi si in infrastructura, asa cum vom investi in mobilitate sau in turism. Dar inovarea si cercetarea sunt esentiale pentru ca regiunea sa se dezvolte armonios si sustenabil. Vom avea un hub de inovare in regiune, centre de creativitate in fiecare judet, un accelerator de afaceri si un fond de capital de risc. Am gandit o strategie coerenta, in raport cu nevoile regiunii si la aceste proiecte ma uit cu cea mai mare speranta de a crea dezvoltare”, a spus Sorin Maxim, directorul ADR Vest.

ADR Vest duce fondurile europene in Metaverse. Programele regionale sunt primele aprobate si gata de lansare, ceea ce nu se poate spune inca despre programele nationale – nu este o critica, ci o confirmare a faptului ca aceasta descentralizare a fost o decizie inspirata. Nu ma mir ca in regiunea Vest nivelul de ambitie este inalt si nici ca inovatia este laitmotivul si viziunea pe care vreti sa construiti si cu siguranta ca vom putea sa atragem cel mai important capital in regiune – si nu e vorba numai de asfalt sau de eficienta energetica, ci de inteligenta, creiere si resurse umane”, a spus Roxana Minzatu – secretar de stat in Cancelaria Primului-Ministru.

Un moment simbolic al lansarii oficiale a fost semnarea unei declaratii prin care Ministerul Investitiilor si Proiectelor Europene si ADR Vest se angajeaza la o colaborare sustinuta si pro-activa, pentru a asigura implementarea fondurilor europene destinate regiunii Vest, „astfel incat sa sprijine transformarea acesteia intr-o regiune competitiva la nivel european, capabila sa atraga si sa capitalizeze investitii, asigurand o calitate ridicata a vietii cetatenilor sai.”

Este un moment istoric – momentul in care Programul Operational Regional se descentralizeaza si este adus mai aproape de nevoile cetatenilor din regiune. Regiunea Vest este cea mai urbanizata din Romania, dupa Bucuresti-Ilfov, iar acum va avea proiecte si investitii adaptate acestei caracteristici”, a apreciat Carmen Moraru – secretar de stat in Ministerul Investitiilor si Proiectelor Europene.

Acesti 1,18 miliarde de euro vor imbunatati viata regiunii si vor face regiunea mult mai competitiva. Vorbim despre nevoia fiecaruia dintre noi de a contribui la orase mai smart, la rezilienta energetica, vorbim de un mediu economic mai sanatos si de o infrastructura eductionala mult mai buna. E un exemplu de bune practici, pentru ca nimeni nu stie mai bine decat dumneavoastra care sunt nevoile acestei regiuni, iar aceasta descentralizare de fonduri europene la nivel regional inseamna un transfer de competente, si, in acelasi timp, si un transfer de responsabilitati”, a spus Alina Gorghiu, presedintele Senatului Romaniei; in timp ce Krzysztof Kasprzyk, directorul adjunct al Unitatii Romania din cadrul DG Regio a Comisiei Europene a venit cu trei sfaturi pentru decidentii din regiune: „Ganditi la scara mare! Simplificati lucrurile! Lucrati impreuna! in felul acesta, sunt convins ca in 3-4 ani, ne vom intalni din nou si vom putea sarbatori indeplinirea obiectivelor pe care ni le-am propus.”

De altfel, simplificarea procedurilor este una dintre principalele noutati cu care vine Programul Regional Vest 2021-2027.

Vrem sa fie ca atunci cand am trecut de la telefonul cu 24 de butoane, la cel cu unul singur. Ne dorim ca in loc de patru etape sa avem una singura la evaluare; in loc de un an, procesul sa dureze trei luni si ne dorim ca orice document produs de beneficiar, pe care acesta si-l asuma, sa nu mai trebuiasca sa treaca printr-un ciclu suplimentar de verificare”, a explicat Sorin Maxim.

ADR Vest va lansa spre consultare primele patru ghiduri de finantare inca de luna viitoare. Incepand cu anul 2023, vor fi publicate lunar ghiduri noi, iar in plus va exista un calendar care va anticipa apelurile cu sase luni inainte de lansarea acestora.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

loading...