Programul A doua casa, mai mare si mai scumpa! Cum poti cumpara o locuinta?

Romanii care si-au cumparat o locuinta prin programul Prima Casa isi pot achizitiona incepand de astazi una noua, mai mare sau mai scumpa, cu conditia sa vanda vechiul imobil. Aceasta este una din modificarile aduse programului.

Astfel, beneficiarii programului vor avea  posibilitatea achizitionarii unei noi locuinte prin  Prima Casa, cu suprafata utila mai mare sau cu o valoare mai mare decat locuinta achizitionata/construita initial prin program, cu conditia ca locuinta achizitionata sau construita initial sa fie instrainata prin vanzare-cumparare cel mai tarziu pana la data incheierii contractului de vanzare – cumparare a noii locuinte, iar creditul acordat initial in cadrul Programului sa fie lichidat pana la data incheierii contractului de vanzare-cumparare a noii locuinte, care va beneficia de garantia statului in aceasta noua etapa a programului. Conditiile de creditare  raman neschimbate. Banca finantatoare garanteaza creditul in cote egale cu fondul de garantare, iar plafoanele au ramas la 60.000 de euro pentru apartamentele mai vechi de 2008, de 70.000 de euro pentru cele construite dupa 2008 si de 75.000 de euro pentru constructia unei locuinte, noteaza capital.ro.

O noua modificare a fost adusa plafoanelor anuale de garantare, care vor fi gestionate in sistem revolving. Cu alte cuvinte, sumele eliberate ca urmare a rambursarilor creditelor acordate in cadrul programului la scadenta sau anticipat, precum si ca urmare a lichidarii creditelor acordate initial pentru a achizitiona/construi o noua locuinta in cadrul programului,  vor reintregi plafonul total al garantiilor si se vor utiliza de catre finantatori pentru acordarea de noi garantii.

S-a majorat perioada de executare a garantiilor si implicit perioada in care beneficiarii vor putea plati ratele restante. Plata garantiei acordate in cadrul programului, se va efectua in maximum 90 de zile de la formularea cererii de plata si nu in maximum 90 de zile de restanta.

A fost detaliata modalitatea in care finantatorii pot renunta la cererile de plata, precum si  posibilitatea repunerii beneficiarului in drepturile si obligatiile aferente contractelor de credit si de garantare, dupa ce plata garantiei a fost efectuata. Retragerea cererii de plata se poate efectua pana in penultima zi de efectuare a platii valorii de executare a garantiei de catre Ministerul Finatelor Publice, beneficiarul putand recurge o singura data la aceasta facilitate.

Nu in ultimul rand, a fost reglementata situatia de preluare/cedare a locuintei si a finantarii garantate, respectiv situatia in care sotia sau sotul preia sau cedeaza dreptul de proprietate dobandit prin achizitionarea/construirea unei locuinte in cadrul programului, ca urmare a adoptarii regimului matrimonial al separatiei de bunuri, prin divort.

Din 2009 si pana acum, romanii au imprumutat 6 mld. euro pentru achizitia a peste 157.000 de locuinte.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.