Program de tratament gratuit pentru bolnavii de hipertensiune arteriala pulmonara!

Considerata o boala rara, hipertensiunea arteriala pulmonara  afecteaza totusi anual zeci de oameni. In 2008, pentru ei a demarat Programul National pentru Diagnostic si Tratament al acestor bolnavi prin care suferinzii beneficiaza de gratuitate. 150 de bolnavi inclusi in acest program au sansa la o viata normala, mai ales ca tratamentul este extrem de costisitor.

In Timisoara sunt 35 de cazuri de hipertensiune arteriala pulmonara. Opt dintre ele sunt la copii care fie s-au nascut cu aceasta afectiune, fie au dobandit-o.

Oboseala, umflarea gleznelor si a stomacului, albastrirea buzelor, sunt doar cateva dintre simptomele maladiei. Cauzele aparitiei acestei boli raman necunoscute, in afara cazului in care aceasta se manifesta in asociere cu alte boli cum ar fi: boli de tesut conjunctiv, cardiopatii congenitale, virusul HIV sau altele. Tratamentul scump este suportat de bugetul de stat prin acest program  national. O singura tableta costa peste 200 lei, asadar ajutorul venit din partea autoritatilor este un lucru bun care da speranta bolnavilor.

Actrita Iuliana Ciugulea a realizat si prezentat astazi la Timisoara un film documentar cu pacienti din spitale care sufera de aceasta boala rara si grea.
Documentarul este unul care impresioneaza prin redarea emotiilor pacientilor. Dorinta lor de a se vindeca este cutremurator redata in cadrele din film. Iuliana Ciugulea spune ca: “Scopul principal al filmului este sensibilizarea oamenilor, a presei, informarea oamenilor din intreaga tara ca exista un program care ii poate ajuta. Fondurile nu sunt mari sau multe, dar speranta exista si se poate materializa.”

HTAP se manifestă prin cresterea progresiva a circulatiei sangelui de la inima catre plamani si a rezistentei vasculare pulmonare, fapt care poate duce la insuficienta cardiaca si chiar la moarte. Principalele simptome ale bolii sunt: oboseala, scaderea capacitatii de efort si respiratia grea. “Incidenta in lume a bolii este de 15-25 de cazuri la un milion de persoane. In Romania nu exista statistici facute, insa daca extrapolam datele din alte state, avem in jur de 500 de bolnavi”, a spus actrita Iuliana Ciugulea.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

loading...