Noutati :

Prognoza pentru inflatie in acest an in Romania a scazut de la 4,6% la 3,3%, anunta Mugur Isarescu, guvernatorul BNR

7 noiembrie, 2011 - 12:23 PM
Autor: Anonim      
Categorie: ECONOMIC
0

Mugur Isarescu

Preturile de consum au scazut in septembrie pentru a patra luna consecutiv, pe fondul ieftinirii alimentelor, astfel ca inflatia anuala a coborat la 3,45%. In primavara putem avea o rata a inflatiei sub media UE.

Banca Nationala a Romaniei a revizuit in scadere prognoza de inflatie pentru finalul lui 2011, cu pste un punct procentual, de la 4,6% la 3,3%. Mugur Isarescu, guvernatorul BNR a anuntat ca si pentru 2012 va fi o inflatie mai redusa decat cea estimata initial, astfel proiectia inflatiei pentru anul viitor a fost redusa de la 3,5% la 3%.

Spunem doua lucruri: pana spre primavara anului viitor va continua scaderea preturilor, a IPC, pentru ca efectul de baza continua. S-ar putea ca prin martie sa fie  de aproximativ 2% sau chiar mai putin, apoi tot efectul de baza ne va impinge mai in sus spre vara. Nu vedem in vara scaderi de preturi la alimente, ne mentinem conservatori. Avem amplitudini extrem de mari in acesta perioada, de 2%. Pentru ca in aceasta perioada am avut o scadere medie de 0,2%, efectul de baza va duce inflatia de la 2%, sub 2%, spre 3,5-3,6% in toamna. S-ar putea sa avem in primavara o rata a inflatiei sub media UE„, a afirmat guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.

Preturile de consum au scazut in septembrie pentru a patra luna consecutiv, pe fondul ieftinirii alimentelor, astfel ca inflatia anuala a coborat la 3,45%, nivelul minim de dupa 1990, si a intrat in intervalul tintit de BNR pentru acest an.

Banca centrala tinteste pentru acest an o inflatie de 2-4%.Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 0comentarii

recomanda prietenilor

loading...