Profesorii se intorc la catedra. Greva din invatamant s-a incheiat!

FOTO: observatornews.ro

A fost anuntata suspendarea grevei din invatamant, luni la amiaza, dupa ce duminica Guvernul a avut noi discutii cu sindicalistiii.

Urmeaza ca luni sa aiba loc o sedinta de Guvern in cadrul careia sa fie legiferate doleantele profesorilor, astfel ca acestia din urma vor renunta la greva, chiar de marti.

GREVA SE SUSPENDA!
Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET”, în urma consultării liderilor organizațiilor sindicale afiliate, în cadrul ședințelor Colegiilor liderilor celor două federații, au luat decizia suspendării grevei generale, condiționată de instituirea, în ordonanța de urgență ce urmează a fi aprobată în ședința de Guvern de astăzi, prin articol distinct, a:
– principiului potrivit căruia salariul de bază al profesorului debutant/asistentului universitar va fi stabilit la nivelul salariului mediu brut pe economie utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat cunoscut și care reprezintă 23 % din maximul grilei de salarizare din sistemul public;
– acordării primei tranșe de majorare salarială (50% din creșterea salarială prevăzută de noua lege a salarizării) de la 01.01.2024„se arata intr-un comunicat de presa al FSLI.

Cu toate acestea, sindicalistii au anuntat ca, in cazul in care in textul noii legi a salarizarii nu vor fi aplicate principiile cuprinse in ordonanta de urgenta, greva va fi reluata.

Va reamintim, profersorii au protestat fata de salariile mici din sistemul de invatamant, si au decis sa intre in greva generala, in urma cu mai bine de 3 saptamani.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.
loading...

  Pareri

 1. sa vedeti voi teapa .atata le-a trebuit guvernantilor,un punct de slabiciune. pun pariu ca nu se va intampla asa cum s-au inteles.

 2. de la 1 ian la anu…pai mai rabd jumate de an????? O batjocura! Noi, profesorii vrem acum 50% macar!

 3. asa sa fie , sa se invete minte

 4. Unii zic ca nu i- a întrebat nimeni. E cazul scolii 30 din Timisoara. Totuși, ma întreb, cum cred profesorii ca le pot creste salariile, peste noapte, cu 50%. Și in 2009 a fost ceva asemănător, apoi în 2010 s- au tăiat salariile. Nu a fost inflație mare(8%), iar lucrurile au revenit la normal din 2012. Acum psd înhățat cu pnl vrea sa mențină inflația mare. Toata perioada de guvernare a acestui partid s- a bazat pe minciuna. Va dam salarii mari, dar de fapt erau mancate de inflație. Va mai amintiți ca in 2007 din 10 000 de lei ati ramas cu un leu. Adica inflatia a fost arat de mare, în cei 17 ani trecuti, încât s- au tăiat patru zerouri. Se pare ca romanilor le- a plăcut. Se simteau milionari, ca drept dovada și azi vorbesc de milioane, după încă aproape alti 17 ani trecuți

 5. Guvernul asta se conduce ca ” bunul gospodar” care are un venit de 2000 de lei pe luna, dar el cheltuie 3000 lei.

 6. Tara se poate „inchide”! Daca profesori buni nu sunt, nu vor mai fi nici doctori buni, nici programatori buni, nimic. Dar poate asta se doreste.

 7. THIS IS IT !!
  GO further 🙂

 8. Profesorii vor majorare cu 50%? Dar unde se cred, in Bolivia ? Asemenea procente nu se discuta in nicio țara. Iar pe de alta parte, nu i-a obligat nimeni sa urmeze acesta cariera. Sa meargă in privat dacă vor bani mai mulți. Dar nu, ca e bine cu 4 luni vacanța plătită pe an și cu salarii fără obligații. Ia sa le pună criterii de calitate și de performanța in contracte, sa vezi atunci chin și jale.

 9. Vezi ca vorbesti prostii:
  1. Este lege care zice ca invatamantul primeste 6% din PIB (lege organica) nerespectata pana acum, deci daca ar da 6% atunci ar fii bani !
  2. Nu uita ca copii nostrii stau si sunt pe mana acestor profesori …
  3. Suntem tara cu cel mai mic salar la profesorii din Europa deci despre ce vorbim… sau tu ai impresia ca noi suntem chiar o tara foarte saraca, nu de alta dar sunt multe tari unde salariul este sub 100 EURO…
  4. Iar statul are bani (ar avea daca ar vrea) daca isi permit sa nu acceseze fondurii PNRR (peste 6 miliarde de EURO) pentru pensile lor speciale si nu numai …
  5. @Coco asa vorbeste o persoana fara educatie si care nu intelege ce inseamna educatia…

 10. De ce nu se spune ca cei din invatamant lucreaza cateva ore pe saptamana (in nici un caz 40 de ore),majoritatea mai dau in particular si ore pentru care nu platesc impozit iar efectiv lucreaza 8 luni intr-un an (in rest vacanta) si primesc 12 salarii.
  In alta ordine de idei carui parinte iar convenii ca copilul sau sa aiba un Invatator/Profesor care la concursul pentru post a luat nota 2,3,4,5,ar trebui sa se faca si evaluarea si in functie de asta sa primeasca si salariul,toata stima pentru cei pregatiti si care au luat examenele cu 8,9,10, astia chiar merita mai mult decat le-a fost promis