Profesorii nu mai au voie sa dea meditatii elevilor la care predau la clasa


Proiectul Codului de Etica pentru invatamantul preuniversitar a fost aprobat de Ministerul Educatiei. Dascalii au mai multe obligatii decat drepturi? Afla ce spune Codul de Etica.

Acesta le interzice profesorilor sa faca meditatii cu elevii de la clasele la care predau, contra unor avantaje materiale, dar nu spune nimic despre meditatiile cu elevii de la alte clase. Codul interzice relatiile sexuale profesori-elevi, precum si „tratamentele umilitoare, sub orice forma, asupra elevilor”. Sanctiunile pentru incalcarea Codului merg de la „atentionarea colegiala in cadrul comisiei judetene de etica” pana la desfacerea disciplinara a contractului individual de munca.

Codul de Etica din preuniversitar prevede urmatoarele norme de conduita pe care profesorii „au obligatia” sa le cunoasca si sa le aplice:

    Ocrotirea sanatatii fizice, psihice si morale a elevilor prin:

a) supravegherea permanenta a elevilor pe tot parcursul activitatilor in scoala, cat si in cadrul celor organizate de unitatea scolara in afara acesteia, in vederea asigurarii depline a securitatii tuturor celor implicati in aceste actiuni;
b) interzicerea agresiunilor fizice si tratamentelor umilitoare, sub orice forma, asupra elevilor;
c) asigurarea protectiei fiecarui elev, prin denuntarea formelor de violenta fizica exercitate asupra acestora, a oricarei forme de discriminare, abuz, neglijenta sau de exploatare a elevilor
d) excluderea oricaror forme de abuz sexual, emotional sau spiritual;
e) interzicerea hartuirii sexuale si a relatiilor sexuale cu elevii, inclusiv a celor consensuale;

    Interzicerea oricaror activitati care genereaza coruptie:

a) fraudarea examenelor de orice tip contra bani, obiecte, servicii etc;
b) solicitarea de catre personalul didactic a unor sume de bani sau cadouri in vederea obtinerii de catre elevi a unor rezultate scolare incorecte;
c) traficul de influenta si favoritismul in procesul de evaluare;
d) colectarea de fonduri de la elevi sau de la parintii acestora pentru cadouri sau pentru protocolul destinat cadrelor didactice antrenate in organizarea si desfasurarea unor activitati de evaluare (examene si evaluari nationale, olimpiade, alte concursuri scolare etc.);
e) interzicerea meditatiilor cu proprii elevi, contra unor avantaje materiale.

Interzicerea implicarii elevilor in activitati de partizanat politic si de prozelitism religios, organizate special in acest sens de catre persoanele responsabile cu instruirea si educatia elevilor, in cadrul unitatilor de invatamant preuniversitar sau in afara acestora.

Excluderea din relatiile cu elevii a oricarei forme de discriminare, asigurarea egalitatii de sanse si promovarea principiilor educatiei inclusive.

Proiectul le interzice profesorilor din invatamantul preuniversitar urmatoarele, in exercitarea activitatilor didactice:
a) consumul de substante psihotrope sau alcool;
b) organizarea pariurilor si a jocurilor de noroc;
c) folosirea dotarilor si a bazei materiale din spatiile de invatamant in vederea obtinerii de beneficii financiare personale;
d) distrugerea intentionata a dotarilor si a bazei materiale din spatiile de invatamant;
e) distribuirea materialelor pornografice;
f) utilizarea de materiale informative interzise prin lege;
g) organizarea de activitati care pot pune in pericol siguranta si securitatea elevilor sau a altor persoane aflate in incinta unitatii/institutiei de invatamant.

Afla mai multe pe www.hotnews.ro.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Chiar la intrarea in sistem, deontologia trebuie sa impuna ca educatoarea cu speranta de pensie 150 de euro sa le monteze pe fetite sa se faca orice, numai nu s-o ia ca model de reusita in viata, cum tind copiii sa interiorizeze te miri ce.