Profesorii, in strada la Timisoara. Li s-au alaturat si elevi. Video

TIMISOARA. O noua miscare de protest in strada la Timisoara. Cateva sute de profesori aflati in greva s-au strans in fata Prefecturii Timis pentru a-si sustine revendicarile.

CITESTE SI: Evaluarea Nationala si Bacalaureatul ar putea fi amanate, greva din Educatie continua. Guvernul anunta OUG pentru prime: 2.500 de lei pentru profesori, 1.000 pentru restul angajatilor

Este a doua saptamana de greva in Educatie, dupa ce negocierile cu Guvernul purtate de sindicate au esuat, iar oferta executivului privind salarizarea in invatamant a fost respinsa.

„Unitate, unitate!” si „Fara Educatie moare orice natie” sunt sloganurile scandate de dascali in fata Prefecturii la Timisoara. Profesorilor aflati in strada pentru a doua oara in ultimele zile, li s-au alaturat si elevi.

Elevii si-au exprimat sprijinul pentru actiunea cadrelor didactice. „Elevii sunt cu voi!” a fost mesajul lor care au spus ca isi doresc o educatie de calitate si profesorii sa primeasca salariile pe care le merita.

Traficul rutier in zona Palatului Administrativ din Timisoara a fost inchis.

Reprezentant al Guvernului in teritoriu, subprefectul de Timis, profesorul Sorin Ionescu, fost director al Colegiului National Banatean, a mers sa stea de vorba cu fostii sai colegi, asigurandu-i de sustinerea sa.

Sunt dascăl și om de stânga și sunt dator să recunosc faptul că avem mari datorii față de sistemul din educație și că cererile sunt justificate având în vedere starea actuală a sistemului educațional.

Cred în forța dialogului, în forța rațiunii astfel încât prin negociere să fie găsite căile pentru depășirea crizei din învățământ și menținerea stabilității pentru ca profesorii și elevii să revină la clasă.

Gestul meu de astăzi de a-i saluta pe colegii mei profesori aparține unui om ce provine din sistemul de educație, care susține valorile stângii moderne și care crede în forța dialogului și în rolul educației pentru viitorul României„, a transmis mai apoi profesorul Sorin Ionescu pe pagina sa de Facebook.

 

Va reamintim, angajatii din sistemul de invatamant vor continua greva si nu renunta la protestul anuntat pentru marti, la Bucuresti, la care vor participa 20.000 de oameni, anunta presedintele Federatiei Sindicatelor din Educatie Spiru Haret, Marius Nistor.

Acesta reclama ca Guvernul a modificat prin ordonanta, la finalul saptamanii, Legea Dialogului Social, pentru a exercita „presiuni” asupra grevistilor. Intrebat daca, in acest context, se contureaza scenariul amanarii examenelor nationale, Evaluare si BAC, Marius Nistor a raspuns: „Este posibil orice”.

Raspunsul l-au primit la ultima actiune de protest si a fost un raspuns categoric: Nu. Noi am dat un raspuns la o actiune la care au participat 14.000 de oameni in fata Guvernului si nu numai. S-a schimbat ceva radical intre timp? Cu un pic de bani si ca au redenumit primele, imi pare rau, dar nu asta asteapta colegii nostri”, a declarat Marius Nistor duminica, pentru News.ro, intrebat cum raspuns angajatii din sistemul de educatie noi oferte anuntate duminica de Guvern prin vocea purtatorului de cuvant, Dan Carbunaru.

Nistor a precizat ca profesorii nu vor renunta la protestul anuntat pentru marti, in Capitala, in Piata Victoriei si la Palatul Cotroceni, actiune la care sunt asteptati 20.000 de salariati din educatie.

Continua actiunile de protest si in alte mari orase” a anuntat Nistor.

Intrebat daca, in acest context, se contureaza scenariul amanarii examenului de bacalaureat si a Evaluarii Nationale, Marius Nistor a raspuns: „Este posibil orice atata vreme cat avem un astfel de comportament din partea Guvernului”.

Guvernul a pregatit ordonanta de urgenta care va asigura majorarea veniturilor personalului din sistemul educational, a declarat duminica, intr-o conferinta de presa, purtatorul de cuvant al Executivului, Dan Carbunaru.

Astazi voi anunta faptul ca Guvernul Romaniei a pregatit ordonanta de urgenta care va asigura majorari ale veniturilor personalului didactic, didactic auxiliar si nedidactic in contextul discutiilor pe care reprezentantii Guvernului le-au purtat in aceste zile cu liderii sindicatelor din educatie. Initiatorii actului normativ, Ministerul Investitiilor si Proiectelor Europene care raspunde de asigurarea surselor europene pentru implementarea acestor masuri si Ministerul Educatiei, le vor posta in procesul de transparenta decizionala pe site-urile proprii, urmand ca acest act normativ sa ajunga pe masa Guvernului si in cel mai scurt timp sa fie si aprobata„, a spus Carbunaru.

El a afirmat ca vor beneficia de aceste majorari de venit peste 270.000 de persoane.

Este un efort bugetar care depaseste suma de 700 de milioane de lei, cu resurse europene 410 milioane de lei, bani europeni prin Programul Educatiei si Ocupare, respectiv 313 milioane de lei din bugetul national. in total 723 de milioane de lei care se vor adauga la cele 300 de milioane de lei alocate pentru majorarea veniturilor personalului nedidactic din Anexa 8, lucru care s-a intamplat deja vineri. impreuna sunt 1,23 de milioane de lei pe care Guvernul le aloca in acest zile pentru majorarile veniturilor personalului din sistemul educational. Sunt 273.532 de beneficiari„, a spus Carbunaru, conform Agerpres.

Potrivit acestuia, toti angajatii din Educatie vor primi majorari de venituri, insa in „mod diferentiat”.

Practic, toti angajatii din sistemul de invatamant, care vor primi in mod diferentiat – ma voi referi aici la ceea ce se va aloca personalului didactic si didactic auxiliar, respectiv personalului nedidactic – urmatoarele sume: cei 2.500 de lei, care reprezinta masuri de sustinere, fie sub forma de prima de cariera didactica, fie sub forma de prima de compensare salariala, care va asigura un regim tranzitoriu pana la adoptarea noii grile de salarizare, acoperirea partiala a costurilor generate de rata inflatiei si tranzitia spre noua grila de salarizare; pentru personalul didactic si didactic auxiliar si alte sume, in total, 1.000 de lei pentru personalul nedidactic, care vor primi acesti acesti bani in iunie si in septembrie, in timp ce personalul didactic si didactic auxiliar va primi 1.000 de lei in luna iunie si, practic, in saptamanile care urmeaza si 1.500 de lei in luna octombrie, asa cum am anuntat„, a sustinut Carbunaru.

De asemenea, Carbunaru, a anuntat ca, incepand de luni, ministrul Muncii, Marius Budai, incepe in mod accelerat dialogul cu reprezentantii sindicatelor, mai intai cu cei din Educatie, apoi cu sistemul sanitar, transporturi, cu privire la noile grile ale viitoarei legi a salarizarii din sistemul bugetar.

Declaratiile au loc in conditiile in care sindicalistii din educatie afirma ca nici pana la aceasta ora nu au primit invitatii pentru o noua runda de negocieri cu reprezentantii Executivului. De asemenea, luni ar urma sa inceapa inscrierile pentru examenul de bacalaureat, iar Ministerul Educatiei a transmis, vineri, ca directorii unitatilor de invatamant care pot asigura resursa umana necesara inscrierii vor comunica parintilor si elevilor toate datele necesare.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Toti trebuie sa iesim in strada, dar neamul e de ghiocei…

  2. mai animalule …va trebuie bani .

    Dă-mi un mic și dă-mi o bere/Eu votez, tu faci avere .

    Neam de mamaligari stati in case , scoala se prabuseste .
    O sa ne facem toti videochatisti si onlyfans ????

  3. Cred ca e momentul sa iesim toti in strada si sa rezolvam nu numai situatia salariilor mizere din educatie, dar sa eliminam complet nesimtirea pensiilor speciale si a numarului enorm de functionari publici.

  4. Nu e chiar asa cum se manipuleaza. Profesorii au peste 4200, iar cei din invatamantul superior peste 8000, hai sa n-o mai lalaim degeaba. Plus 4 luni vacante pe an, platite. In schimbul majorarilor, de ce nu solicita sa fie si evaluati anual, dupa anumite criterii de calitate ? Sa mai terminam odata cu platile astea „la galeata”, la fel pt toata lumea, indiferent de calitatea muncii prestate si indiferent de rezultatele obtinute !

  5. Ce poți spune când vezi un fluturaș de salariu care nu dovedește 4200 prof și peste 8000 universitar…?

  6. Rusine !!! Santaj pe fata,ori ne mariti cat vrem noi (nu conteaza ca se poate sau nu) ori inchidem scolile….asa e in Romania,asa fac profesorii si doctorii ca deh,stiu ca fara ei nu se prea poate si probabil vor intinde coarda la maxim si li se va da oricat vor cere doar sa se opreasca,sper sa NU! DE CE NU VA MUTATI IN GERMANIA,AUSTRIA,ANGLIA ETC ?? Acolo poate o sa va multumiti…..aia cu minimul pe economie nu mai pot face vreodata greva ca nu ii va baga nimeni in seama. BINE CA MAI SUNT SI PROFESORI CARE NU ISI BAT JOC SI LASA COPII ACASA ATATA TIMP SI VIN LA SCOALA…..voi ii chemati pe copii sa faca greva cu voi….RUSINE !!!! Romania……

  7. am votat PSD vreau pensie speciala si sa ma bage si pe mine la o firma de partid unde sa sug ceva banii publici .

  8. @Florin …esti platit de catre USL sa arunci praf in ochi prostilor .

  9. ??? !

  10. Ia mai duceti-va unde stiu eu ! PCR a facut cel mai performant sistem de invatamint ! Acum astia care cer bani mai bine s-ar duce la sparangheli. Ca de alceva mai bine lipsa. Lipsa mare ! Huo ba ! Ia carati-va din drum. Avem Internetu. Avem de toate. Nu ne mai trebuiti.

  11. Pff, ce sa spun, s-au gasit a acum sa preotesteze cand e vorba de buzunarul lor. In timpul pandemiei, cand au fost scolile inchise nu i-am auzit sa protesteze, sau cand se intra cu masca, sau cand faceau presiuni sa ne vaccinam copiii. Sa-si puna pofta in cui, banii au fost cheltuiti pe vaccinuri. Pa!

  12. BRAVO 🙂
    Același ” protocol ” pen tuti !!!
    ASAP !.!

  13. De ce minti mai trolule? Se vede ca nu ai nici un fel de educatie…

  14. Recomand profesorilor sa fluture la proteste steagul cu culorile curcubeului. Astfel vor castiga si sustinerea usr-ului.