Noutati :

Procurorul sef DNA Codruta Kovesi acuza SIE ca ascunde informatii despre investiiile straine ale coruptilor. Raspunsul Serviciului: Alta e activitatea SIE

26 aprilie, 2016 - 08:09 PM
Autor: Anonim      
Categorie: NATIONAL
1

Procurorul sef al DNA acuza Serviciul de Informatii Externe ca in ultimii 3 ani nu a furnizat nicio informatie care sa ajute anchetele deschise impotriva unor oameni de afaceri care isi ascund averile in strainatate.

SIE a ripostat explicand ca a informat institutiile din sistemul de siguranta nationala si ca nu poate spiona pe teritoriul tarilor aliate. Iar informatiile despre transferuri bancare si case cumparate in occident pot fi aflate de la autoritatile tarilor europene.

Laura Codruta Kovesi, procurorul sef al DNA: „As putea sa spun ca in 2015 nu am primit niciun fel de informare de la SIE, nici in 2014, nici in 2013 , de fapt de cand am preluat aceasta functie nu am primit nimic.

SIE a raspuns marti intr-un amplu comunicat de presa in care sustine ca a transmis informatii despre activitati de coruptie unor institutii ale statului care la randul lor, puteau anunta oricand DNA.

Astfel, in cursul anului 2015 si in primele luni ale anului 2016, SIE a transmis catre SRI, MAI, ONPCSB, ANAF, MApN/DGIA sau alti beneficiari 35 note informative/ semnalari/ alerte vizand aspecte corelate fenomenului de coruptie/ infractiunilor economice„, a transmis SIE.

Laura Codruta Kovesi: „Daca credem ca se pot cumpara proprietati imobiliare in Franta cu suma de 6,7 milioane de euro si nici un ofiter de informatii sa nu afle despre acest lucru. Mi-e greu sa cred acest lucru. Si atunci ma intreb cumva firesc daca nu s-au aflat astfel de informatii.”

SIE nu monitorizeaza cetatenii romani aflati in strainatate, aceasta practica fiind una specifica fostei Securitati, asa cum nu monitorizeaza conturile si transferurile bancare, achizitiile imobiliare sau de alta natura efectuate de cetatenii romani in strainatate. ” a raspuns serviciul secret.lor economice. ”

Mai mult, SIE spune ca nu are voie sa faca spionaj pe teritoriul tarilor aliate, adica cele membre NATO si UE, asadar nu putea urmari ce face un roman in Franta.

Laura Codruta Kovesi: „Este de siguranta nationala atunci cand cineva transfera milioane de euro din Romania intr-o alta tara, cred ca este extrem de important cand sume considerabile de bani sunt trasferate prin off shore-uri, sume de bani sunt date ca mita.

SIE sustine ca astfel de informatii ar putea fi aflate si pe cale oficiala si anume prin „… canale legale cum sunt cele generate de cooperarea politieneasca, schimbul de date intre institutii cu atributii de control financiar, mecanisme judiciare sau, in unele situatii, chiar prin abonamente la baze de date publice.

Laura Codruta Kovesi: „Sunt companii straine anchetate in tara lor pentru ca au dat mita in Romania si nu am primit sesizari cu aceste infractiuni.

SIE incheie sustinand ca niciodata DNA nu a solicitat sprijin pentru aflarea unor informatii sau verificarea unor firme sau persoane care au interese economice in Romania.

Raspunsul integral al SIE:

„Referitor la afirmatiile doamnei Laura Codruta Kovesi, procuror sef DNA, biroul de presa este abilitat sa comunice urmatoarele:

Activitatea SIE se desfasoara in concordanta cu prevederile legale, in speta vizeaza amenintarile la adresa securitatii nationale asa cum sunt acestea expres si limitativ prevazute in Legea nr.51/1991, obiectivele informative ale Serviciului fiind stabilite prin Planul National de Prioritati Informative, aprobat anual de CSAT. Totodata, in acord cu specificul si misiunea sa, Serviciul de Informatii Externe desfasoara o activitate care are ca prioritate preventia, prin avertizarea timpurie a beneficiarilor in legatura cu intentii ale entitatilor ostile care pot aducere atingere securitatii nationale sau intereselor Romaniei.

Apreciem ca punctul de vedere al doamnei procuror-sef este generat de o neintelegere a specificului pe care il incumba activitatea de informatii externe/ spionajul, in speta faptul ca obtinerea de informatii secrete sau confidentiale ce vizeaza securitatea nationala si apararea intereselor Romaniei se realizeaza preponderent prin surse umane (HUMINT) si metode si mijloace specifice.

SIE nu monitorizeaza cetatenii romani aflati in strainatate, aceasta practica fiind una specifica fostei Securitati, asa cum nu monitorizeaza conturile si transferurile bancare, achizitiile imobiliare sau de alta natura efectuate de cetatenii romani in strainatate.”Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 1comentarii

recomanda prietenilor

loading...

Pareri

  1. Fumoasa abordare insa lucrurile nu se opresc aici. Cu toate acestea imi pare bine ca s-a abordat acest subiect. „Add to bookmark pentru acest link deoarece vreau sa revin mai tarziu, trebuie analizata

    http://www.tst1.sbox.com