Noutati :

Procurorul general, Codruta Kovesi, vrea salarii marite pentru profesori cu 33%

30 ianuarie, 2011 - 10:42 PM
Autor: Anonim      
Categorie: NATIONAL
1

Sindicatele din Educatie au salutat decizia procurorului general al Romaniei, Laura Codruta Kovesi, de a promova recurs in interesul legii, in vederea aplicarii unitare a Legii 221/2008, in sensul recuperarii diferentelor de drepturi salariale pentru perioada 1 octombrie 2008- 31 decembrie 2009.

Reprezentantii Federatiei Sindicatelor Libere din invatamant (FSLI) considera ca initiativa procurorului general este foarte buna, fiind o dovada ca Legea 221/2008 trebuie sa se aplice, fapt demonstrat, in opinia sindicalistilor, si de miile de procese castigate in mai multe judete ale tarii, se arata intr-un comunicat al FSLI .

Legea 221/2008 prevede o crestere salariala pentru profesori de circa 33% din venituri. Guvernul a incercat prin mai multe acte normative sa anuleze legea, insa toate au fost declarate neconstitutionale. Pentru ca nu si-au primit banii, profesorii au deschis mii de procese in toata tara.

„Initiativa procurorului general al Romaniei ne mai da o speranta ca in aceasta tara legislatia se respecta. Speram ca angajatii din educatie isi vor recupera macar in acest fel drepturile pe care le au”, a declarat Simion Hancescu, presedinte FSLI, care isi exprima speranta ca judecatorii inaltei Curti de Casatie si Justitie, in urma analizarii recursului in interesul legii, facut de Laura Kovesi, vor propune o solutie prin care profesorii, care sunt in acest moment in proces, sa isi recupereze aceste drepturi.

Procurorul general al Romaniei, Laura Codruta Kovesi, a transmis pe 26 ianuarie catre inalta Curte de Casatie si Justitie un recurs in interesul legii cu privire la aplicarea dispozitiilor Legii 221/2008 pentru aprobarea Ordonantei Guvernului nr.15/2008 privind cresterile salariale ce se vor acorda in anul 2008 personalului din invatamant, referitor la pretentiile formulate de aceasta categorie de personal, avand ca obiect plata diferentelor dintre drepturile salariale incasate si cele cuvenite in baza acestui act normativ, incepand cu data de 1 octombrie 2008, actualizate in functie de coeficientul de inflatie pana la data efectiva a platii.

Demersul procurorul general vizeaza unificarea deciziilor judecatoresti in aceste cazuri. Astfel, Kovesi sustine ca, legal, profesorii au dreptate, pentru ca toate actele normative care anulau majorarea salariilor au fost declarate neconstitutionale. Procurorul general a formulat un recurs in interesul legii pentru unificarea deciziilor judecatorilor in aceste cazuri.

„Instanta de contencios constitutional a constatat neconstitutionalitatea actelor normative succesive prin care Guvernul a persistat in hotararea de a nu lua in considerare prevederile Legii nr. 221/2008”, se arata in recursul in interesul legii formulat de Kovesi.Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 1comentarii

recomanda prietenilor

loading...

Pareri

  1. Salarii cat mai mari ,care sa asigure demnitatea acestor doamne si domni.
    Sarut mainile doamna profesoara,am onoarea sa va salu ,domnule profesor!
    Fara acesti lorzi ai cuvintelor si ai cifrelor ,incet ne scufundam in barbarie