Opinia Timisoarei

Principalele probleme financiare ale universitatilor de stat si caile lor de rezolvare. Ce au discutat rectorii, la Timisoara?

TIMISOARA. Cu ocazia aniversarii a 70 de ani de la infiintarea Universitatii de Vest din Timisoara, Aula Magna a gazduit intalnirea Consiliului National al Rectorilor, la care au participat si reprezentantii Ministerului Educatiei si Cercetarii. Una dintre pricipalele teme de discutie a fost finantarea universitatilor de stat.

La ora actuala, universitatile de stat primesc bani de la buget dar au si propriile surse de finantare, de la accesarea unor programe europene si pana la cercetare stiintifica, parteneriate, taxe sau unitati de productie.

“Universitatiile romanesti isi doresc sa devina universitati antreprenoriale. Rectorii isi doresc sa aiba flexibilitatea in ceea ce priveste utilizarea acestor venituri pe care vor sa le atraga pentru universitati. Noi speram ca, in viitor, sa existe din punct de vedere legal aceasta posibilitate.Toti rectorii isi doresc sa aiba asigurate finantarea pentru plata salariilor si a utilitatilor. Noi, cei de la Ministerul Educatiei,avem obligatia de a gasi solutii astfel incat nicio universitate sa nu fie pusa in situatia de a nu reusi sa plateasca salariile angajatilor si utilitatile. Pana astazi nu avem probleme si am convingerea ca, pana la sfarsitul anului, nu vor fi probleme. ” a  spus, dupa intalnirea cu rectorii, Gigel Paraschiv, ministru secretar de stat pentru invatamantul universitar.

Continuarea investitiilor deja demarate reprezinta o alta problema cu care se confrunta universitatiile de stat. In acest caz, folosirea soldurilor pentru finantarea acestori investitii ar fi o solutie, dar aceasta nu este permisa de legislatia actuala. Pe tema se poarta discutii cu Ministerul de Finante iar universitatiile trebuie sa comunice, pana saptamana viitoare, care sunt obiectivele  care ar putea fi finalizate pana la sfarsitul anului, daca ar avea finantarea asigurata.

Din pacate, caminul studentesc modern aflat in constructie la Universitatea de Vest nu se incadreaza in aceasta categorie, lucrarile fiind prea mari pentru a se incadra in respectivul interval de timp. La UVT exista insa alte obiective care ar putea fi terminate in acest an.

“Ne putem gandi la cateva obiective pe care le putem finaliza, de exemplu ca urmare a eliberarii arhivei nationale de carte a universitatii sunt multe sali disponibile pe care le-am putea amenaja ca laboratoare, diferite platforme IT , pentru invatamant la distanta … “ a declarat Marilen Pirtea, rectorul Universitatii de Vest din Timisoara.

Reprezentantii ministerului au subliniat faptul ca universitatile au la dispozitie multiple posibilitati pentru a-si asigura finantarea, de la brevete de inventii , contracte de consultanta, fonduri europene sau atragerea studentilor straini.

Exit mobile version