Principalele lucrari ce trebuiau finalizate anul trecut, din nou pe lista de investitii. Cum se impart banii din bugetul local la Timisoara in 2024

TIMISOARA. Primaria Timisoara anunta ca, pentru anul 2024, va avea la dispozitie un buget mai mare decat cel de anul trecut, de 2.526.886.930 lei, adica peste 515 milioane de euro. Aproape jumatate din bugetul propus pentru anul acesta va merge spre functionarea aparatului administrativ, in timp ce putin peste jumatate se va indrepta spre dezvoltare.

CITESTE SI: Bozankaya vrea sa aduca la Timisoara si 33 de troleibuze cu 26 de milioane de euro. Inca o firma ii face concurenta. Pe ce linii vor merge noile mijloace de transport 

Sectiunea de functionare are prevazuta suma de 1,23 miliarde de lei, in timp ce sectiunea de dezvoltare ar urma sa aiba o valoare de 1,28 miliarde de lei.

Majoritatea proiectelor cuprinse pentru finantare sunt cele ramase nefinalizare de anul trecut, respectiv investitii care sunt deja in derulare: liceele Waldorf, Ungureanu si Lenau, bulevardul Stan Vidrighin, pasarela Gelu, Clinica de Balneologie, Clinica ORL, corpul B al Spitalului de Copii si cinematografele Studio si Dacia.

Pentru Educatie, administratia Fritz a prevazut 235 de milioane de lei. Din acesti bani, ar urma sa se lucreze la Cresa din Bucovinei, scoala gimnaziala nr.1 din Fabric, Scoala gimnaziala arondata Liceului Calderon, Liceul Ana Aslan, Colegiul Henri Coandă, Liceul Alimentar si Campusul Dual.

In domeniul Sanatatii, bugetul total prevazut este de peste 46 milioane de lei, aproape 12 milioane de lei sunt pentru dotarea cu echipamente necesare pentru tratamentul si ingrijirea bolnavilor.

Pe lista investitiilor pe care primaria le-a prevazut in bugetul pe anul 2024 se numara si realizarea unui pod in zona Polona, in locul pasajului existent, dar si alocarea de fonduri pentru pasajul Solventul, dar si pentru pasarelele Gelu si Indragostitilor.

Au fost propuse pentru bugetare si anumite sume pentru modernizarea iluminatului public si pentru realizarea de parcari etajate.

Proiectul de buget și anexele pot fi consultate integral AICI.

Dezbaterea publica luni

Luni, 19 februarie, de la ora 17.00, va fi organizata dezbaterea publica pe tema proiectului de buget, in Sala de Consiliu a Primariei. Pentru transmiterea propunerilor, sugestiilor sau opiniilor referitoare la proiectul de hotarare privind aprobarea bugetului aferent 2024, supus dezbaterii, cetatenii interesati se pot adresa in scris la adresa: [email protected], pana la data de 19.02.2024, ora 11:00.

Persoanele care doresc să participe la dezbatere vor anunta pana cel tarziu in data de 19.02.2024, ora 11.00, intentia de participare si totodata vor transmite opiniile pe care urmeaza sa le puna in discutie, la adresa de e-mail mentionata mai sus, precizand: numele, numarul de telefon, adresa de e-mail pentru transmiterea invitatiei online in vederea participarii la sedinta prin intermediul platformei online.

UPDATE: Dupa mai bine de o ora de dezbateri si mai multe amendamemte depuse de catre consilierii locali, bugetul Timisoarei pentru anul 2024 a fost adoptat cu 24 de voturi pentru.

Printre modificarile adoptate in buget se numara alocarea de fonduri pentru lucrari la mai multe scoli din oras, dar si pentru dotarea acestora cu cosuri pentru colectarea selectiva a deseurilor. De asemenea, au fost alocate mai multi bani pentru lucrarile deja incepute la mai multe terenuri de sport din oras, dar si pentru pornirea unor noi proiecte de infrastructura sportiva.

Totodata, au fost aprobate si fondurile pentru proiectarea tehnica si executia lucrarilor la ceasul floral din zona centrala a orasului.

Singurul amendament care a picat la vot a fost cel privind suplimentarea fondurilor pentru construirea unui heliport pe noul corp de cladire de la Spitalul de Copii Louis Turcanu.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

  Pareri

 1. Fritz tepare, unde e Pasajul Solventul? Nicio parcare nou facuta, niciun pod nou facut, nicio sala noua de sport in Timisoara. Nimic, nimic nu se vede dupa tine in 3 ani jumate, decat povesti si marsuri de homosexuali.

  • parcari in girocului, sala de sport in girocului, pasarela gelu, iluminat in parcul botanic, multe blocuri izolate termic, lista continua, trebuie doar sa scoti capul din dosul pnl.

   Timișoara Pride Week este primul festival dedicat comunității LGBTQ+ din Timișoara și al treilea din România după cele din București și Cluj-Napoca. Prima ediție a avut loc între 3 și 9 iunie 2019.

   sa-i multumesti la robu pentru marsuri.

   • Babaiatule, scoate si tu capu din curu lu fritz, ca esti prost ca noaptea. pe vremea robulianului nu au fost marsuri, vorbesti tampenii. au fost niste adunari, atat. cat despre ce a facut idolul tau donimic, zi mersi ca a mai terminat din ce i-a lasat prostu alalalt. administratia asta e varza de varza, o adunatura de incompetenti la fel de aroganti, dar mult mai idioti

   • Pasarela de la strada Gelu trebuia finalizata anul trecut dupa previziunile primarului insa se pare ca mai dureaza numai bine sa fie inaugurata inainte de alegeri deci cu peste 6 lui de intarziere. Asa ca este trecuta ca obiectiv in 2 ani consecutivi sa umple lista ca altceva prea mult nu s-a facut. La Oradea Bolojan a redus drastic numarul de bugetari din primarie pe cand la noi a crescut. La festivaluri pentru minoritati, da, acolo a batut toti primarii de pana acum si la maririlor de taxe unde sunte pe primul loc in tara.

 2. Dominic a facut in cativa ani cat n-au facut altii in zeci de ani!

  • Sã-i dea D-zeu sãnãtate si putere de muncã sã facã in altã parte, pentru ca mie mi-a fost indeajuns cu el si echipa lui de vizionari în globul de cristal.