Noutati :

Principalele idei din programul de guvernare al Cabinetului Ungureanu. Vezi aici ce prevede acesta!

8 februarie, 2012 - 02:13 PM
Autor: Anonim      
Categorie: NATIONAL
0

Programul de guvernare al Cabinetului Ungureanu are, printre directiile de actiune, preocuparea pentru majorarea prudenta a salariilor din sectorul public si a pensiilor in cazul in care conditiile economice vor permite acest lucru.

Principalele directii de actiune din programul viitorului guvern:

Absorbtia fondurilor europene

Viitorul executiv isi mai propune cresterea gradului de absorbtie a fondurilor europene si atingerea unui nivel d cca 20% la finele anului 2012, prin atragerea a 6 miliarde de euro din fonduri europene, astfel: 2,5 miliarde euro in agricultura, din care 1,2 miliarde euro plati directe si 1,3 miliarde euro pentru dezvoltare rurala, 3,5 miliarde euro din fonduri de coeziune.

Domeniul afacerilor europene

Viitorul guvern isi propune  accelerarea procesului de aderare a Romaniei la spatiul Schengen pentru a permite accesul pana la finalul lui 2012 si impulsionarea dialogului politic cu statele membre car blocheaza inca aderarea Romaniei la Schengen.

Prioritati mai sunt semnarea si ratificarea Tratatului pentru stabilitate, coordonare si guvernanta in Uniunea economica si monetara si adoptarea legii de cooperare Guvern- Parlament in domeniul afacerilor europene

Sistemul de sanatate

Programul de guvernare prevede continuarea reformelor legislative si institutionale in domeniul sanatatii, implementarea unui proiect pilot referitor la functionarea spitalelor ca fundatii sau asociatii si a unui alt proiect pilot cu privire la salarizarea diferentiata in functie de performanta, a personalului din sistemul sanitar.

Se propun revizuirea duratelor de spitalizare pentru diferite grupe de diagnostice, cresterea sumelor alocate pentru asistenta medicala primara si
dezvoltarea sistemului national de urgenta.

Asigurari sociale

Programul vizeaza promovarea legii pensiilor ocupationale, asigurarea in sistemul public de pensii a persoanelor care nu au avut calitatea de asigurat in ultimii 5 ani,  continuarea procesului de rationalizare a diferitelor tipuri de asistenta sociala acordate atat la nivelul familiilor, cat si la nivel individual. O prioritate este si infiintarea fondului de garantare a drepturilor participantilor la sistemul de pensii private si elaborarea legii de organizare si functionare a sistemul de plata a pensiilor din sistemul privat.

Infrastructura de transport

Viitorul guvern isi propune continuarea lucrarilor la Autostrada Transilvania si Autostrada Soarelui, inceperea lucrarilor la inca 100 km de autostrada. Mai e prevazuta finalizarea privatizarii a 50% plus 1 din CFR Marfa pana la finalul lui 2012, vanzarea la bursa a unui pachet de actiuni de 20% din TAROM.

Pentru Bucuresti sunt vizate demararea licitatiei pentru lucrarile la Magistrala 6 de metrou ce va asigura conexiunea cu Aeroportul Otopeni, dar si inceperea negocierilor pentru desemnarea partenerului privat la Magistrala 7 de metrou Bragadiru- Voluntari

Relatiile interetnice

Crearea cadrului legal privind extinderea utilizarii limbii materne in administratie. Guvernul va sprjini in continuare adoptrea legii statutului minoritatilor, largirea cadrului existent al invatamantului in limba materna pe specialitati si niveluri de instruire – primar, profesional, gimnazial, universitar prin aplicarea noii legi a educatiei.

Programul  prevede cresterea ocuparii fortei de munca pana la 65% in anul 2013 si continuarea eforturilor pentru a atinge tinta de 70% conform Strategiei Europa 2020″, fata de anul 2011, cand gradul de ecupare a fost de 63%.  Mai sunt prevazute masuri pentru „incurajarea natalitatii prin sprijinirea integrarii pe piata fortei de munca a parintilor care au in intretinere minori”.Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 0comentarii

recomanda prietenilor

loading...