Primul tren electric nou cumparat de Romania in ultimii 40 de ani, dintr-o serie de 37, ajunge in tara. Garniturile vor circula si la Timisoara

Primul tren produs de catre Alstom in Polonia pentru a fi livrat Romaniei ajunge sambata seara la Curtici, fiind asteptat in 5 decembrie la Bucuresti, conform unui anunt al Autoritatii pentru Reforma Feroviara.

CITESTE SI: Pamantul luminos care pluteste pe Bega, ultima atractie in Timisoara Capitala Culturala Europeana. Foto

Este vorba despre prima livrare din baza contractului privind achizitia a 37 de rame electrice pentru servicii de transport feroviar de calatori de mediu si lung parcurs a trecut testele si inspectia finala de fabrica si a fost expediat in 29 noiembrie catre Bucuresti, noteaza Ziare.com.

Este primul tren nou cumparat de Romania in ultimii 20 de ani si dupa trecerea a 40 de ani de la achizitia ultimului tren electric.

Trenul este programat sa ajunga de la Katowice (Polonia) la Curtici, pentru a face procedurile de intrare in tara, in seara de 2 decembrie 2023. La Bucuresti este programat sa ajunga pe 5 decembrie 2023 si sa inceapa pregatirile din partea furnizorului in vederea livrarii oficiale catre ARF”, a transmis institutia.

In prima etapa, dupa testele statice, trenul va efectua o serie de teste dinamice, pe Inelul de la Faurei al AFER si pe reteaua feroviara publica.

Dupa finalizarea tuturor acestor etape si atingerea momentului in care ARF poate prelua trenul, inclusiv pentru circulatia cu calatori in siguranta, trenul va fi pus in circulatie de catre CFR Calatori.

Rutele deservite de ramele electrice de lung parcurs sunt: Bucuresti Nord – Constanta, Bucuresti Nord – Brasov – Arad – Timisoara, Bucuresti Nord – Brasov – Cluj, Bucuresti Nord – Brasov – Deda – Cluj, Bucuresti Nord – Brasov, Bucuresti Nord – Iasi, Bucuresti Nord – Suceava, Bucuresti Nord – Galati, Bucuresti-Nord – Craiova – Targu Jiu – Petrosani – Simeria, Bucuresti Nord – Craiova – Timisoara – Arad, Cluj – Timisoara, Cluj – Suceava – Iasi.

Valoarea totala a contractului pentru achizitia celor 37 unitati electrice multiple si serviciile de mentenanta aferente acestora pentru o perioada de 15 ani se ridica la un total de 2.421.771.878 lei, fara TVA. Finantarea proiectului este asigurata din fonduri europene nerambursabile si de la bugetul de stat.

Sursa: Ziare.com

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. De ce cumparam de la altii si nu se produc la noi,cum se produceau acu 30-40 de ani in urma?

    • Ca altfel nu ar avea Moromete ce sa spuna oamenilor ca tine

      • Că de nu Ilie și alți lingăi de cururi zbârcite europene și-ar pierde sursa de finanțare și ar ajunge la pușcărie pe termen lung.

    • Pentru că Romania este un stat client acum,, nu un stat producător mulțumită tuturor trădătorilor de neam din ultimii 30 de ani