Noutati :

Primul gong la TESZT: premiera Maghiar. Luni, Revolutia din 1989 si imparatia ta

23 mai, 2016 - 12:00 PM
Autor: Anonim      
Categorie: CULTURA
0

TIMISOARA. La Teatrul Maghiar Csiky Gergely a batut duminica, 22 mai 2016, gongul celui de-al noualea Festival Euroregional de Teatru din Timisoara TESZT.

O editie a realitatii acute, a punctat directorul Teatrului, actorul Balázs Attila. TESZT-ul a inceput cu premiera ”Maghiar”, un spectacol coplesitor al regizorului Urbán András, coproductie a Teatrului Maghiar de Stat „Csiky Gergely” Timisoara si a Teatrului „Kosztolányi Dezső” din Subotica. Editia 2016 a festivalului aduce la Timisoara, pana in 29 mai, spectacole din Serbia, Ungaria, Slovenia, Bulgaria, Croatia, Italia, Portugalia, Bosnia si Hertegovina, Belgia si Macedonia, public din tot atatea tari, dar si  critici de teatru din  estul  Europei, din SUA, Germania si din Romania.

Admirat, controversat, urmarit cu fascinatie de o Europa teatrala tot mai divizata de ideologii, regizorul Urbán András a facut din demitizazarea ”tabu-urilor” o arma estetica infailibila, antidot la exacerbarile nationalismului, ego-centrismului politic si ale extremismelor de orice fel. si in ”Maghiar”, el propune, intr-un teatru viu, dincolo de conventia lingvistica, o vivisectie cu precizie de laser a unor subiecte hipersensibile, precum minoritate, identitate, inferioritate, responsabilitate.

magyar 2

Minoritatile nu pot fi altfel. Iar exact prin acest paradox devin altfel. Ele de fapt sunt metafora altfelului. Cei care nu apartin niciunde. Dar care nu au o acasa proprie. De asemenea, au o identitate de sine statatoare si greu de conceput despre ce inseamna sa fii altfel. in acelasi timp,  isi creeaza viziunea lor despre lume prin complexul lor de inferioritate si de superioritate. Subordonat, dar care se crede mai  sus. incearca sa fie acceptat, dar totodata sa ramana altfel. Asa cum este altfel in identitatea lui nationala, dar si cum sunt altfel cei care isi permit sa fie diferiti. De fapt am vorbit de nenumerate ori despre cum suntem noi altfel, cum ne asemanam, si v-am tot zis, aproape blasfemic, ce credeam noi a fi adevarat despre voi, despre noi. Stereotipiile, marile adevaruri, critica, lipsa sau esecul, chiar si victoria responsabilitatii politice si sociale, toate acestea sunt numai inspiratii, nimic mai mult, in nici un caz nu este mai important decat mesajul ce refuza limba vorbita, cea determinata prin termeni nationalisti. Daca nu vor intelege in maghiara, vor intelege altfel. De altfel, maghiara o inteleg numai maghiarii. Nu ma intereseaza ce este comun in noi, sau ce ne deosebeste. La urma urmei, fiecare limba este menita nu sa comunice sensuri nationale, ci cele universale, ceea ce este universal uman. La urma urmei despre asta este vorba in spectacol. Despre o limba umana. Despre o limba umana teatrala. Aceasta intamplare teatrala se desfasoara in starea de dinaintea si de dupa a limbii, iar adevarul acestei limbi se manifesta estetic si poetic”, dezvaluie artistul.

Ravasitor si necrutator, ca toate spectacolele lui Urbán András, cu un puternic sound etno-punk (muzica orginala de Irena Popović ), ”Maghiar” este spectaculos  jucat  de actorii Borbély B. Emília, Csata Zsolt, Éder Enikő, Lőrincz Rita, Simó Emese, Czumbil Orsolya, Kiss Anikó, Kucsov Boris, Mikes Imre Elek si Nagyabonyi Emese.
Luni, Macedonia, Ungaria, Bulgaria
Prima zi a festivalului s-a incheiat cu spectacolul de improvizatie teatrala al trupelor Spot si K2. A noua editie a Festivalului Euroregional de Teatru Timisoara TESZT (22-29 mai) continua luni, 23 mai, cu doua spectacole ce vin din Skopje si din Budapesta si un performance bulgar.

Centrul Cultural de Tineret din Skopje, Macedonia, aduce la Timisoara un spectacol-eveniment inspirat de  Revolutia declansata in decembrie 1989 la Timisoara: ”Padurea nebuna”, un proiect creat prin vointa unui grup de pasionati de teatru, care a dorit sa relateze o poveste universala despre cum oamenii nu invata niciodata din marile greseli ale istoriei.  Unica reprezentatie la Timisoara a acestui spectacol in Festivalul TESZT va avea loc luni, 23 mai 2016, de la ora 17, in sala Cercului Militar (Piata Libertatii).  Spectacolul va fi jucat  in limba macedoneana, cu supratitrare in romana, maghiara si engleza.

Trupa Forte din Budapesta, una dintre vedetele fiecarei editii a Festivalului TESZT, revine la Timisoara cu un nou spectacol al regizorului Horváth Csaba: ” imparatia ta”, a piesa despre exilatii istoriei, ”cei umiliti, schiloditi, oameni mici alungati catre marginea hartii, inspre periferiile societatii, cei care n-au primit niciodata vreo sansa”. Coproductie a Companiei Forte cu Trafó Casa Artelor Contemporane, Budapesta, spectacolul ”imparatia ta” va fi jucat in cadrul Festivalului de Teatru TESZT  in 23 mai 2016, la ora 20, in Sala Mare a Teatrului Maghiar ”Csiky Gergely” din Timisoara. Reprezentatia se desfasoara in limba maghiara, cu supratitrare in romana si engleza.
Seara se incheie cu povestea unui protest radical intitulat „Statul”, un happening teatral conceput de bulgarul Alexander Manuilov , de la ora 23, in Sala Studio. Spectacolul este destinat publicului de limba maghiara. Marti, 24 mai, de la ora 14, va avea loc reprezentatia in engleza, iar de la 16:00 cea de-a treia, in limba romana.
Detalii despre toate spectacolele festivalului sunt disponibile  pe www.teszt.ro.

Foto: Bíró MártonInformatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 0comentarii

recomanda prietenilor

loading...