Primul compartiment din Romania de recuperare a pacientilor Mari Arsi se face la Timisoara. Unde se amenajeaza cu bani europeni

TIMISOARA. Avem cea mai mare Clinica de Mari Arsi din Romania, la Spitalul Judetean, iar acum se pregateste amenajarea primului compartiment de recuperare pentru astfel de pacienti, la Spitalul Municipal Timisoara.

CITESTE SI: Creste vazand cu ochii noul Terminal de Sosiri Externe la Aeroportul Timisoara. Cum va arata la finele lunii martie. Video 

Infiintarea acestui spatiu s-ar putea face la Clinica de Recuperare si Balneologie, de pe bulevardul Loga, cuprinsa intr-un amplu program de reabilitare cu bani europeni. Cu alte cuvinte, medicii de la Spitalul Judetean ii salveaza, iar cei de la Municipal ii readuc in forma.

O idee iata prinde viata – infiintarea unui compartiment de recuperare arsi, la Clinica de Recuperare, Medicina Fizica si Balneologie din cadrul Spitalului Municipal din Timisoara. In cadrul programului POR, de extindere, reabilitare si modernizarea a Ambulatoriului, sunt prevazute fonduri si pentru echipamente de acest tip, specifice pentru aceasta categorie de bolnavi, care necesita o recuperare speciala. Valoarea acestui proiect este aproape 24 de milioane lei, din care peste 5 milioane reprezinta valoarea echipamentelor„, a explicat primarul Nicolae Robu.

Managerul Spitalului Municipal spune ca, dat fiind faptul ca programul si fondurile exista, amenajarea acestui compartiment nu va insemna un efort prea mare.

In 23 ianuarie am participat la sedinta grupului de lucru pentru Mari Arsi de la Bucuresti, in cadrul careia s-a discutat aceasta mare nevoie. In Romania nu exista un compartiment de acest gen, toti pacientii sunt trimisi in strainatate. Datorita faptului ca avem 2 proiecte in implementare si avem toata dotarea necesara si trebuie sa completam doar cu 2-3 echipamente, in valoare de 20-30.000 de euro, am hotarat, impreuna cu prof. Dragoi (sef Clinica de Recuperare si Balneologie, n.r.), sa infiintam un compartiment pentru recuperarea pacientilor arsi. Avem posibilitatea ca in urmatoarea perioada sa izolam o aripa a cladirii si sa realizam acest echipament in cadrul Sectiei de Balneo. Exista protocoale de cooperare cu Ministerul Sanatatii, pentru a instrui personalul in spitalele de recuperare din Belgia sau Franta. Eu cred ca anul viitor se vor finaliza ambele proiecte„, a spus medicul Olimpia Oprea, managerul Spitalului Municipal Timisoara, in subordinea caruia se afla Clinica de Recuperare.

Clinica este si o institutie de terapie si una de invatamant pentru studenti. Fiind singura clinica cu acest profil din vestul tarii, propunerea dnei director de a infiinta aceasta sectie de recuperare a marilor arsi este binevenita, intrucat nu exista sectie de recuperare in Romania. Exista Casa Austria, dar fac diferentierea, cei care vin acolo sunt cazurile acute. Aceste traume se lasa cu sechele din punct de vedere functional, iar recuperarea se refera la aceste sechele si combaterea lor, pe cat posibil. Aceasta propunere ar trebui sustinuta de o comisie de specialisti, avem toate aceste conditii. Odata cu infiintarea acestor saloane speciale, mai avem nevoie de kinetoterapeut„, a precizat medicul Mihai Dragoi, seful Clinicii.

Opiniatimisoarei.ro scria chiar la inceputul acestei saptamani ca se pregateste licitatia pentru extinderea si modernizarea Clinicii de Recuperare, Medicina Fizica si Balneologie din cadrul Spitalului Municipal din Timisoara.

Avand proiectul pe POR implementat de Primaria Timisoara, s-a obtinut avizul pentru extinderea Ambulatorului si se lucreaza la documentatia pentru licitatia pentru Studiul de Fezabilitate. In urmatoarele 2 luni se va demara licitatia pentru cladirea istorica, iar pentru Ambulatoriu se va demara licitatia de executie„, a precizat Olimpia Oprea, managerul Spitalului Municipal Timisoara.

Practic, primul pas din implementarea proiectului presupune demolarea partiala a cladirii, care apoi urmeaza sa fie extinsa atat pe orizontala, cat si pe verticala. Aici urmeaza sa fie construite doua etaje in plus fata de structura existenta si sa fie reabilitata intreaga cladire.

Valoarea totala a proiectului este de 23.716.126 lei.

VIDEO: George Stefanita

***

Amenajata in 1960, clinica se desfasoara pe o suprafata de putin peste 3.500 de metri patrati, din care suprafata construita inseamna peste 1.000 de metri patrati, in regim de inaltime demisol plus parter. Odata ce va fi modernizata, aceasta se va inalta cu alte doua nivele nou construite, astfel ca suprafata construita desfasurata va ajunge la aproape 3.000 de metri patrati.

Va reamintim, in luna octombrie a anului trecut, la Timisoara se inaugura cel mai mare Centru de Mari Arsi din Romania.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.