Primul centru de legume si fructe din Timis va fi administrat de o firma din subordinea Consiliului Judetean

TIMISOARA. Primul centru de fructe si legume public din Timis va fi amenajat la Tomnatic. Consiliul Judetean Timis face investitia din buget propriu, iar licitatia pentru construcirea lui va fi demarata anul viitor.

CITESTE SI: Record istoric de pasageri. 1.185.212 au aterizat sau decolat de pe Aeroportul Timisoara in primele noua luni ale anului. Care a fost cea mai aglomerata 

Centrul de legume si fructe este un proiect pilot, care va putea fi multiplicat si in alte zone din judet. Acesta vine in sprijinul micilor producatori din zona Gottlob – Lovrin – Tomnatic, inclusiv a celor din comunele invecinate, Lenauheim, Comlosu Mare, Teremia Mare, Sannicolau Mare, Sanpetru Mare, Periam, Pesac, Varias etc. In functie de rezultate, se doreste ca astfel de centre sa fie construite si in celelalte bazine legumicole din Timis, precum Jimbolia – Checea – Sanmihaiu Roman, Ciacova – Giera – Gataia si Belint – Lugoj – Traian Vuia.

Consiliul Judetean Timis realizeaza intreaga investitie atat in ce priveste constructia halei si linia de sortare, plus echipamentele frigorifice si transportul produselor. In momentul in care implementam proiectul, discutam de administrarea investitiei si cea mai buna varianta e sa o dam spre o societate comerciala a Consiliului Judetean Timis. Vorbim de o societate comerciala care va fi infiintata si care va avea CJT ca unic actionar„, a declarat Calin Dobra, presedintele Consiliului Judetean Timis.

Investitia de la Tomnatic va fi amplasata pe un teren de 11.509 mp. Depozitul are rolul de a asigura mentinerea calitatii si proprietatilor legumelor si fructelor, in vederea consumului pe perioada toamna – primavara sau chiar pana in perioada noilor productii. De asemenea, depozitul trebuie sa asigure conditiile tehnologice pentru preluarea, pastrarea sau tranzitarea produselor horticole.

Zona Tomnatic a fost aleasa in urma unui studiu realizat, la cererea Consiliului Judetean, de catre Universitatea de Stiinte Agricole din Timisoara privind sectorul de legume si fructe la nivelul judetului.

Bazinul legumicol si pomicol Gottlob – Lovrin – Tomnatic este caracterizat prin suprafete mari cultivate cu legume si,  datorita factorilor zonali de microclimat si a solului propice pentru practicarea legumiculturii, numarul potentialilor utilizatori e socotit drept considerabil.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

loading...