Noutati :

Primele semne ale descentralizarii in invatamant: In Timis scolile isi vor angaja singure profesori la catedrele neocupate. Inspectoratul Scolar se pregateste sa treaca pe plan secund

4 octombrie, 2011 - 11:50 AM
Autor: Miodrag Hojda      
Categorie: EDUCATIE
0

TIMISOARA. Primele instructiuni privind ocuparea catedrelor eliberate de profesori in timpul anului scolar 2011-2012 prevad implicarea activa a scolilor si a comunitatii locale in angajarea profesorilor.

Primele elemente de descentralizare au aparut deja in Monitorul oficial. Inspectoratul Scolar poate gasi un cadru didactic pentru post, dar daca nu gaseste, intreaga organizare revine unitatii de invatamant„, ne spune Francisc Halasz, inspector general adjunct in cadrul ISJ Timis.

El a adaugat ca pentru ocuparea postului eliberat va fi organizat un concurs de catre scoala. Formarea comisiei care evalueaza candidatii va fi stabilit tot de catre unitatea de invatamant. Inspectoratul Scolar va fi cel care doar monitorizeaza angajarea inlocuitorului pe postul ramas liber.

Si in acest caz se aplica regulile concursului de ocupare a unui loc in invatamantul preuniversitar.

Candidatii care obtin sub 5 nu vor fi acceptati, cei ce obtin intre 5 si 6,99 vor putea preda, dar ai multe inspectii vor fi organizate pentru a verifica felul in care profesorul isi face treaba, iar cei care obtin peste 7 pot ocupa catedra disponibila.

Este, desigur, un sistem ce poate fi imbunatatit, dar un prim pas inainte spre descentralizare si spre un invatamant modern a fost facut„, a adaugat Halasz.

Catedrele pot fi eliberate pe parcursul anul scolar de persoane care fie pleaca in strainatate si renunta la post, fie intra in concediu de ingrijire copil, ies la pensie etc.Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 0comentarii

recomanda prietenilor

loading...