Primele propuneri de sanctiuni impotriva Rusiei, anuntate de Bruxelles

Ministrii de externe ai Uniunii Europene analizeaza un pachet de sanctiuni impotriva Rusiei in vederea aplicarii acestuia cat mai curand, au anuntat presedintii Consiliului European si Comisiei Europene intr-un comunicat in care sunt prezentate si propunerile de masuri contra Moscovei.

Decizia Federatiei Ruse de a recunoaste ca entitati independente si de a trimite trupe rusesti in anumite zone din regiunile ucrainene Donetk si Luhansk este ilegala si inacceptabila. Aceasta incalca dreptul international, integritatea teritoriala si suveranitatea Ucrainei, propriile angajamente internationale ale Rusiei si escaladeaza si mai mult criza”, se spune in documentul semnat de Ursula von der Leyen si Charles Michel.

O reuniune informala a ministrilor afacerilor externe ai UE, prezidata de inaltul Reprezentant, va avea loc marti, iar in urma acesteia, un prim pachet de sanctiuni va fi prezentat in mod oficial.

Pachetul contine propuneri de sanctiuni contra:

– celor care au fost implicati in decizia ilegala,
– bancilor care finanteaza armata rusa si alte operatiuni in aceste teritorii,
– capacitatii statului si a guvernului rus de a avea acces la pietele de capital si financiare si la serviciile UE, pentru a limita – finantarea politicilor agresive si de escaladare,
– comertului din cele doua regiuni separatiste catre si dinspre UE, pentru a se asigura ca cei responsabili resimt in mod clar consecintele economice ale actiunilor lor ilegale si agresive.

Propunerile vor trebui sprijinite in unanimitate de statele membre UE.

Potrivit acesteia, se va interzice tranzactionarea de obligatiuni rusesti de stat pe piata europeana, iar in regiunile separatiste nu se va aplica acordul de liber-schimb UE-Ucraina.

De asemenea, sanctiuni ii vor viza si pe cei cateva sute de membri ai Dumei de Stat a Rusiei care au votat pentru recunoasterea autoproclamatelor republici, precum si companiile si bancile implicate in finantarea activitatilor separatiste.

sursa: Hotnews

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.