Noutati :

Primele doze de vaccin Moderna au ajuns in Romania, pe la Punctul de Trecere a Frontierei Nadlac 2

12 ianuarie, 2021 - 09:42 PM
Autor: Redactie      
Categorie: SANATATE
0

Primele 14.000 de doze de vaccin Moderna au ajuns, marți seara, in Romania, pe la Punctul de Trecere a Frontierei Nadlac 2 (judetul Arad). Vaccinurile au fost aduse cu o masina frigo, prima transa fiind una simbolica.

CITESTE SI: Aproape 1000 de cadre medicale vaccinate in ultimele 24 de ore in spitalele din Timisoara si din judet 

Masina care transporta dozele de vaccin a fost asteptata la intrarea in tara de echipaje de Politie care o vor escorta pana la Bucuresti. Transportul va ajunge la destinatie in cursul zilei de miercuri.

Potrivit Comitetului National de Coordonare a Activitatilor Privind Vaccinarea impotriva COVID-19 a anuntat ca primele 14.000 de doze de vaccin Moderna vor fi depozitate la Institutul Cantacuzino.

Prima transa, de 14.000 doze de vaccin Moderna, vor ajunge maine (miercuri – n.r.) la Institutul National de Cercetare–Dezvoltare Medico–Militara ”Cantacuzino”. Transportul este asigurat de firma producatoare, iar dozele de vaccin vor fi aduse la Bucuresti pe cale terestra. Dozele vor fi depozitate la Centrul National de Stocare, urmand ca in perioada urmatoare sa fie distribuite in centrele regionale si de vaccinare”, a transmis, marti, Comitetul National de Coordonare a Activitatilor privind Vaccinarea impotriva COVID-19.

Potrivit sursei citate, Centrul National de Stocare a vaccinurilor impotriva COVID-19 din cadrul Institutului ”Cantacuzino” este complet autorizat si avizat de catre Autoritatea Nationala a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale din Romania – autoritatea nationala cu competenta in domeniul medicamentului de uz uman.

Ca urmare a primirii autorizatiei din partea ANMDMR, Institutul National de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militara ”Cantacuzino” poate desfasura, in calitate de distribuitor angro, operatiuni de detinere, custodie si livrare pentru medicamente carora li se aplica criterii suplimentare de tipul: produse in acord cu art. 806 din legea 95/2006 republicata: medicamente imunologice, respectiv produse cu distributie in „lantul rece” (care necesita manipulare la temperaturi scazute)”, au mai transmis autoritatile.

Recomandarea pentru vaccinul Moderna este de adiministrare in doua doze, la interval de 28 de zile, pentru persoane cu varsta de peste 18 ani.

Cele doua variante de vaccinuri disponibile in UE sunt foarte asemanatoare. Eficacitatea celor doua vacinuri este aproximativ aceeasi. Vaccinul BioNTech Pfyzer are o eficacitate de 95% in prevenirea bolii COVID19, in timp ce vaccinul Moderna are o eficacitate de 94,1%. Pentru niciunul dintre vaccinuri nu se poate spune, inca, masura in care previn si infectia asimptomatica cu virusul Sars-Cov2. Ambele vaccinuri utilizeaza tehnologia ce se bazeaza pe ARN mesager. Acest tip de vaccin invata corpul sa genereze anticorpi necesari in lupta cu virusul. Anticorpii sunt pregatiti sa lupte cu virusul real atunci cand persoana vaccinata este expusa la infectia cu SARS-Cov2. ARN-ul mesager patrunde in celulele umane, unde transmite informatia necesara producerii proteinelor proprii virale, fata de care, ulterior, se vor dezvolta anticorpi. Fragmentele de ARN mesager sunt deteriorate de enzimele proprii celulelor umane intr-un interval de pana la 5-7 zile si nu influenteaza in vreun fel ADN -ul celular, avand in vedere ca nu patrunde in nucleu”, a precizat Comitetul National de Coordonare a Activitatilor privind Vaccinarea impotriva COVID-19.

Comitetul precizeaza ca vaccinul poate fi stocat pe termen lung la -20 grade C, iar 30 de zile se poate tine la 2-8 grade C.Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 0comentarii

recomanda prietenilor

loading...