Primarul Nicolae Robu: Zone emblematice ale Timisoarei au ajuns pline de turnulete!

TIMISOARA. Nicolae Robu a declarat, in timpul unei dezbateri despre integrarea sociala a romilor ca, desi se spune despre Timisoara ca este un oras de cinci stele, de cand a devenit primar, a putut vedea ca orasul nu s-a dezvoltat armonios.

Imi este disconfortabil si pentru ca Timisoara este orasul in care zone emblematice ale sale au ajuns pline de turnulete si orasul in care se produc blocaje cumplite si parade care sunt deplasate. Dar este cumplit sa vorbesc si despre situatia in care traiesc comunitati numeroase. Ne-am obisnuit sa proclamam ca Timisoara este un oras de cinci stele, dar dupa ce am devenit primar am putut vedea ca nu ne-am dezvoltat armonios, ca au ramas in orasul nostru discrepante majore. Nu este normal sa fim in situatia de a nu avea canalizare, alimentare cu apa calda si rece, intr-un oras parecum Timisoara, pe un numar mare de strazi”, a spus primarul.

Nicolae Robu a mai adaugat ca spera ca in anul 2014 sa poata anunta ca in Timisoara nu mai exista zone fara utilitati.

Dezbaterea despre romi a fost organizata de senatorul Mircea Geoana care a subliniat ca problema incluziunii sociale a membrilor acestei etnii reprezinta una din principalele probleme ale Romaniei si ca fiecare tanar trebuie sa aiba o sansa egala cu a celorlalti.

Fiecare tanar trebuie sa aiba o sansa egala de start: acces la educatie, acces la o slujba buna sunt lucruri pe care trebuie sa incercam sa le punem in practica. Altfel, urmatoarele victime vom fi noi: banateni cu ardeleni, olteni cu dobrogeni. Ma uitam pe niste cifre ale Bancii Mondiale. Romania, daca ar putea asigura tinerilor de etnie roma acces la piata muncii in conditii comparabile cu ale majoritatii, rata de angajare in Romania ar creste intre cinci si zece la suta, iar PIB intre patru si sase la suta. inchipuiti-va ce ar insemna sa poti sa pui un segment al populatiei la treaba si sa oferi o sansa de realizare. Rata de somaj la tinerii romi de pana in 25 de ani este de 85 la suta. Media nationala e de 25 la suta.  Avem cu totii obligatia sa gasim o solutie la problema angajarii tinerilor, insa la romi rata de somaj este catastrofala”, a declarat Geoana.

El a mai precizat ca aceasta problema reprezinta o „bomba cu ceas” ce ne va exploda in fata in 30-40 de ani.

Nu este acceptat ca o problema pe care o avem, si este o bomba cu ceas, daca Romania nu isi face o strategie viabila de lupta impotriva excluziunii sociale, aceasta ne va exploda in fata in 30-40 de ani. Asta nu inseamna ca trebuie sa accept ca unii din Europa sa foloseasca acest pretext pentru a ma tine la usa, de exemplu in Schengen. Schengen nu are nimic de-a face cu populatia roma”, a spus Geoana.

Mircea Geoana a mai subliniat ca seria de conferinte privind problemele romilor a inceput la Timisoara, deoarece acesta este un oras al tolerantei.

In cadrul dezbaterii, deputatul PSD, Sorin Grindeanu a tinut sa precizeze ca, desi Timisoara este considerat un oras cosmopolit, aici au loc marsuri indreptate tocmai impotriva romilor.

In Timisoara, desi este un oras cosmopolit, cam o data la o luna, doua luni, au loc marsuri ale organizatiei Noua Dreapta, prin centrul Timisoarei, exact indreptate impotriva populatiei rome. Nu putem sa ii facem vinovati pe toti, in integralitate, din cauza unor minoritari. Sigur, avem manifestari in fiecare vara cand strazile sunt blocate de Maserati, Bugatti sau Ferarri. insa asta este, din nou, o minoritate. Daca mergem in cartiere precum Kuncz sau Fratelia, unde exista o populatie roma, acolo nu exista Maserati sau Bugatti”, a spus Grindeanu.

La Timisoara a avut loc conferinta regionala cu tema  ,,Excluderea sociala a romilor – o perspectiva regionala’, la care au participat senatorul PSD, Mircea Geoana, deputatul  PSD Sorin Grindeanu, primarul Timisoarei, Nicolae Robu, precum si tineri si reprezentanti ai comunitatii rome.

Evenimentul a fost organizat de Institutul pentru Progres Social, cu sprijinul Friedrich-Ebert-Stiftung Romania.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.
loading...

  Pareri

 1. pai in Kuncz sau Fratelia nu exista Bugatti sau Maserati pt ca acolo locuiesc romii exploatati de cei din centru cu Bugatti si Maserati

 2. Ce se mai aude de casa Muhle?

 3. pana cand mai doarme directia pentru patrimoniu timis, care are drept OBLIGATIE aplicarea legii patrimoniului national!
  in special directorasul/lector-pus pe criterii politice, care nu calca pe la birou, dar salariul si-l ridica de la bancomat!
  mai nou, a dat anunt de concurs pt 2 debutanti pt ai fi de ajutor…!
  vai si amar de asa sefi de deconcentrate…

 4. Intr-adevar e foarte problematica toata povestea cu integrarea rromilor, dar trebuie facut ceva pentru ei. Si nu doar pentru ei, in general oentru tinerii fara experienta care isi gasesc greu de lucru! Din cercul meu social jumatate nu au de lucru, si eu am avut noroc sa gasesc de lucru la Hartl unde am invatat meserie.