Noutati :

Primarul Nicolae Robu nu vrea gravate pe treptele noi de la Catedrala numele eroilor cazuti sub gloante in Revolutia din Decembrie 89

21 mai, 2013 - 09:30 AM
Autor: Roxana Deaconescu      
Categorie: ADMINISTRATIE
4

TIMISOARA. Propunerea revolutionarilor din Timisoara, care vor gravarea numele eroilor timisoreni ucisi in 1989 pe treptele Catedralei Mitropolitane, acum in renovare, nu este vazuta cu ochi buni de primarul Nicolae Robu.

Edilul crede ca nu este normal ca toti credinciosii care calca pragul Catedralei sa”calce” pe numele eroilor, daca acestea ar fi scrijelite pe noile scari ale lacasului de cult.

„Mie mi se pare ca este o propunere foarte neinspirata, mi se pare ca nu este normal sa calci pe numele eroilor martiri. Cred ca trebuie sa existe inscriptionate numele eroilor martiri in acea zona, dar nu pe treptele pe care se calca. Se poate prevedea acolo o placa, una la nivelul la care merita cei ce si-au dat viata pentru libertate, si care, desigur, sa fie un monument al locului si al orasului nostru, dar nicidecum cred ca nu ar fi potrivit ca numele respective sa fie gravate pe trepte si oamenii sa calce pe ele”, a declarat primarul Nicolae Robu.

CITESTE SI: Revolutionarii vor bucati din trepte! Numele eroilor impuscati la Catedrala in Revolutia din ’89 ar putea fi gravate pe noile scari

Recent, reprezentantii mai multor asociatii de revolutionari din Timisoara au cerut ca numele timisorenilor impuscati la Catedrala in Revolutia din ’89 sa fie gravate pe noile scari. Ei au inaintat o propunere Consiliului Local si alta Mitropoliei Banatului si au recunoscut ca reprezentantii Mitropoliei Banatului nu au fost incantati de idee, din acelasi motiv.

Primarul Timisoarei crede totusi ca cea mai buna solutie pentru pastrarea memoriei eroilor este amenajarea unui monument istoric din bucatile vechilor trepte, undeva in apropierea Catedralei.

„Erau doua variante, fie ca pe trepte o portiune sa fie pastrata asa cum se prezenta ea la vremea respectiva, fie data arhitectii spun ca asta nu se potriveste din diverse motive, inclusiv de compatibilitate intre materialele folosite, atunci sa construim sau sa mutam un tronson de trepte intr-o zona alaturata si, evident, sa fie un monument realizat din noile trepte. Varianta asta a doua am propus-o eu arhitectilor. Se va proceda ca atare, am discutat inclusiv cu Preasfintitul Paisie, mi-a garantat ca a pastrat materialele in bune conditii si ca se va face. Am vorbit cu arhitectul Gaivoronschi (n.r. Vlad Gaivoronschi, cel care a gandit amenajarea noilor trepte), care a vorbit si cu Andreescu (n.r. Ioan Andreescu, arhitectul cu care colaboreaza Gaivoronschi) si mi-a spus ca ambii impartasesc aceasta idee si ca se va face”, a tinut sa precizeze primarul Timisoarei.

Treptele Catedralei din Timisoara sunt inlocuite cu unele noi, din granit, care costa 100.000 de euro. Din acesti bani, 200.000 de lei este investitia Mitropoliei Banatului, iar 200.000 de lei a Primariei Timisoara si Consiliului Local.Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

 • 4comentarii

recomanda prietenilor

loading...

Pareri

 1. are dreptate primarele nostru….tucui frucea !

 2. de ce citesc aceasta aberatie?in interiorul unor manastiri sunt morminte ale unor domnitori,boieri si nobili;chiar sub pardoseala bisericilor,acolo nu mai are nimeni de comentat,cu asta cred ca am spus tot!!!

  • nu mai departe la caransebes,episcopul ioan popasu este inhumat in incinta vechii catedrale,chiar in fata amvonului.
   la biserica din hodoni de asemenea este inhumata o mare pesonalitate de asemenea in fata amvonului.
   sunt pentru gravarea numelor cu litere de aur pe cheltuiala dlui paissi,il cappo di tutti capii din mbt!

 3. Este o prostie sa gravezi numele pe trepte. Nu sunt de acord ca toata lumea sa le calce in picioare. Se pot face o groaza de alte monumente, dar nu pe trepte.