Noutati :

Primarul Nicolae Robu nu este de acord cu proiectul PDL de transformare a zonei centrale a Timisoarei, avand propriul proiect!

27 octombrie, 2013 - 12:00 PM
Autor: Liliana Iedu      
Categorie: ADMINISTRATIE
4

TIMISOARA. Primarul Nicolae Robu spune ca a respins proiectul prezentat vineri de catre PDL, de tranformare a centrului orasului, in care Catedrala sa fie plasata in „centrul centrului”, iar traficul rutier sa fie redirectionat pe malul Begai.

Proiectul PDL a fost prezentat vineri, de catre consilierul local Stefan Sandu si prevedea o zona pietonala in fata Catedralei si directionarea traficului rutier printr-un subpasaj, pe malul Begai, pe sub parcul din spatele lacasului de cult. De asemenea, acelasi proiect prevedea mutarea liniei de tramvai in Parcul Central.

Proiectul prezentat de PDL ar urma sa costa intre 4 si 5 milioane de euro.

Propunerea pedelistilor a fost respinsa categoric de catre primarul Nicolae Robu care spune ca are „in minte”, propriul proiect, chiar daca e mai costisitor. Principalul motiv pentru care propunerea PDL nu a fost aprobata de edil, il reprezinta parcurile din zona centrala.

Am respins acest proiect pentru ca nu pot accepta pentru nimic in lume distrugerea parcurilor Timisoarei, iar proiectul ar provoca cel putin doua distrugeri grosolane, pe care, sunt convins, timisorenii, ca si mine, nu le-ar tolera niciodata. Este vorba, pe de o parte, de distrugerea Parcului Central prin traversarea lui de linia de tramvai, cu tot ce acest lucru si traficul in sine ar comporta, iar pe de alta parte, de distrugerea unei bune parti din Parcul Catedralei, precum si a farmecului malului drept al Begai si, mai mult, a sinergiei celor doua maluri in zona respectiva, prin realizarea unei artere auto (splai) intre Podul Catedralei si Podul P-tei Maria„, spune Robu.

Dar cum arata propriul proiect al primarului? Acesta presupune subpasaj in Piata Operei si zona pietonala in fata primariei.

Eu impartasesc ideea ca zona din jurul Catedralei trebuie sa devina in timp pietonala, dar acest lucru trebuie sa se intample dupa un proiect corect, chiar daca mai costisitor. Ii am in minte principalele repere -(I) scoaterea din uz a liniei de tramvai dintre P-ta Maria si Spitalul de Copii si ducerea traseelor 1 si 2 de la Gara de Nord la Spitalul de Copii pe Bd. Republicii, pe o noua linie, pe care deja am si propus-o, (II) subpasaj auto „in trei” intre Spitalul de Copii, Podul Catedralei si Podul P-tei Maria, (III) trei parcari la sol deasupra acestuia, (IV) zona pietonala in fata Primariei, etc.- si il voi prezenta dupa ce, pe baza lor, specialistii il vor fi elaborat. Evident: varianta mea de proiect va lasa intacte toate parcurile, precum si malurile Begai„, a concluzionat primarul.Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

 • 4comentarii

recomanda prietenilor

loading...

Pareri

 1. Clar ca nu e deacord cu proiectul, ca doar nu este idea lui.
  (dar e interesanta idea, in special cu acel port, cu pasajul pietonal peste Bega, si chiar cu mutarea linilor care ar fi doar mutarea unor drumuri, deci parcurile nu ar pierde din suprafata din cauza lor)

  1. linia de tramvai pe Republici va fi facut aproape sigur, pentru a atrage fonduri europene;
  2. daca tot aminteste de subpasajul din fata Operei, atunci sa il faca;
  3. obligatoriu parcari (etajate, subtereante … de oricare) importanta e sa se faca in zona centrala ca e nevoie de ele.

  … in rest nu conteaza ca oricum restul proiectelor nu il vor mai prinde pe el ca primar

 2. M-as fi mirat daca era de acord! Aseara am fost la o onomastica si s-a discutat acest subiect. Toti cei prezenti l-au apeciat si chiar ar aduce un plus orasului nostru plafonat.

 3. O procedura corecta ar fi sa se organizeze CONCURS DE PROIECTE pentru o anumita tema data. Proiectele sa fie analizate de o comisie care sa desemneze proiectul care intruneste toate conditiile cerute de respectiva tema. Respingerea unui proiect cu motivatia expusa de Dl. Robu este cel putin deplasata. De câte ori s-a plimbat Dl Robu prin parcul din spatele Catedralei, care, de multa vreme, gazduieste cuiburile celei mai mari colonii de ciori din oras,cu toate neajunsurile care decurg de aici (cine a trecut efectiv pe acolo, intelege).

 4. era culmea sa fie de acord…acum culmea, are si el un astfel de proiect…dar nu a zis la nimeni nimic de el, a asteptat sa iasa pedeleii ca sa ii balacareasca cata..eeee..domnule hrobu…nu puteti prosti chiar toata lumea 😉