Noutati :

Primarul de Dudestii Noi, Alin Nica: Dragnea a interzis accesul unor primari in ministerul lui, de parca ar fi mostenire de familie

23 august, 2013 - 01:49 PM
Autor: Liliana Iedu      
Categorie: ADMINISTRATIE
1

TIMISOARA. Atac dur la adresa guvernantilor si mai ales a vicepremierului Liviu Dragnea lansat de primarul comunei Dudestii Noi Alin Nica, vicepresedinte al PNL Timis.

Alin Nica este nemultumit ca vocea primarilor nu este auzita in Guvern si tocmai de aceea, aproximativ 3.000 de primari din tara, printre care si el, au semnat un protest in care ameninta cu o greva administrativa.

La nivelul asociatiei comunelor  s-a adoptat protestul pe care l-am inaintat in 20 august primului-ministru. In acest protest am enumerat mai multe nemultumiri legate de acte normative date in ultimul an de Guvern, dar si nemultumiri care dateaza de mai multa vreme si propuneri cu care noi am venit acolo si care nu au fost acceptate de toate guvernele din ultimii cinci ani si  as dori sa fac o mentiune clara, acest protest este un protest administrativ si nicidecum unul politic. Acest protest a fost adoptat in unanimitate si vine ca o incoronare a tuturor doleantelor si nemultumirilor pe care administratia publica locala, rurala le are fata de actuala situatie de fapt„, a declarat pentru www.opiniatimisoarei.ro, Alin Nica.

Intrebat ce anume ii nemultumeste pe primari, Alin Nica a dat cateva exemple concrete de situatii din administratia locala.

Pentru a angaja un sofer de microbuz scolar la scoala din localitate, noi trebuie sa solicitam un aviz de la Guvern, conform Ordonantei 77/2013  si respectiv a Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr.  63/2010, deci in baza acestor doua ordonante ale Guvernului trebuie sa mergem pana la Guvern, sa ne milogim, sa invingem clanta ministerelor ca sa putem angaja, in organigrama noastra, un sofer. Ma intreb, care este rolul nostru aici, daca noi nu putem sa parcurgem unele etape uzuale, care mai este rolul nostru, al primarilor, al consiliilor locale daca noi trebuie sa mergem la Guvern pentru tot felul de aprobari, pentru lucruri uzuale de altfel. Atunci sa desfintam primarii si consiliile locale si sa guvernam direct de la Bucuresti. Asta inseamna practic, impunerea acestor avize. Un alt exemplu, pentru a putea extinde intravilanele, pentru a da teren tinerilor din localitate, care sa isi construiasca o locuinta, trebuie sa dam teren la schimb si sa cerem aviz de la Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale si acest este stipulat in OUG nr. 34/2013„, a mai spus Nica.

Intrebat, de asemenea, daca nu era mai simplu, avand in vedere ca face parte dintr-un partid aflat la guvernare, sa discute direct cu parlamentarii ori cu ministrii despre problemele locale, Alin Nica a spus ca cei din Guvern nu sunt deschisi dialogului.

Asa ar fi normal, asa ar fi corect, insa noi traim intr-o tara in care ce-i normal si corect sunt lucruri senzationale si  ce e anormal, e normal. Dar vreau sa amintesc faptul ca noi am inceput procedurile de consultare si dialog cu autoritatile centrale imediat dupa ce au fost instalati in functii, toate aceste incercari de dialog si consultarile initiate catre Guvern au ramas fara finalitate. Vazand ca propunerile noastre sunt respinse de fiecare data si consultarile sunt numai de forma, acest lucru a dus  la radicalizarea noastra si apelarea la aceasta forma de protest. Pe de alta parte, am initiat mai multe proiecte de legi sustinute de parlamentarii din localitatile noastre, chiar eu am dat parlamentarilor liberali patru proiecte de legi pentru a fi sustinute in Parlament, insa 90% din din propunerile parlamentarilor din Parlamentul Romaniei primesc aviz negativ de la Guvern. Inclusiv ale parlamentarilor USL, sau mai ales ale lor pentru ca majoritatea propunerilor legislative vin din arcul majoritatii„, a precizat primarul din Dudestii Noi.

Alin Nica a mai spus ca vicepremierul Liviu Dragnea care este si ministrul Administratiei Publice, si-a asumat, initial rolul de „gestionar” al problemelor din administratie, iar acum mai multi primari au accesul interzis in minister.

Domnul Dragnea si-a asumat acest rol de gestionar absolut al problemelor administratiei publice locale si noi, asociatia, in numele primarilor care compun aceasta Asociatie a Comunelor ne indreptam atentia spre domnul Dragnea. Majoritatea actelor normative pe care noi le contestam si le ridicam sunt in ograda dumnealui si noi ne asteptam ca avand aceasta competenta absoluta, in ceea ce priveste administratia publica locala, adica nici nu l-a lasat pe primul-ministru sa participe la adunarea noastra, avand aceasta competenta absoluta am asteptat, si fiind un om care tot vine de la Consiliul Judetean Teleorman, care a lucrat peste zece ani cu administratia locala, sa aiba o intelegere mai nuantata fata de problemele cu care ne confruntam si sa ne ajute in lupta noastra pe care o ducem cu birocratia centrala, dar am obtinut exact contrariul, am obtinut chiar ca unii dintre colegii nostri sa aiba interzis la Ministerul Dezvoltarii si sa nu li se rezolve nicio problema, tocmai pentru ca am indraznit sa avem atitudinile ostile punctelor dumnealor de vedere. Da, domnul Dragnea a interzis accesul, de parca ar fi ministerul lui, mostenire de familie„, a spus Alin Nica.

Vicepresedintele PNL Timis se declara, totusi, optimist, sperand ca ministrul Liviu Dragnea  va avea, in final, un dialog cu primarii de comune. Cu toate acestea, daca acest lucru nu se va intampla, spune Alin Nica, edilii din localitatile rurale sunt pregatiti sa declanseze o greva administrativa.

Noi ne asteptam sa avem o discutie cu domnul Dragnea, pentru a rezolva chestiunile din acest document. Am trimis acel document atunci cand am vazut ca pe cale administrativa, ierarhic, nu putem sa rezolvam aceste probleme si ne-a tratat, practic, cu dispret si cu neintelegere„, a mai spus Nica.

Peste 3.000 de primari din mediul rural, de toate culorile politice, s-au adunat la sfarsitul lunii iulie, la Navodari, unde au discutat despre problemele din administratia locala. In urma discutiilor au transmis, atat Guvernului, cat si Ministerului Administratiei, in data de 20 august, un document in care prezinta problemele cu care se confrunta primarii. In acest document se arata ca daca nu va exista un dialog intre administratia locala si cea nationala, primarii comunelor vor declansa o greva administrativa.Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 1comentarii

recomanda prietenilor

loading...

Pareri

  1. Daca esti barbat(nu esti),iti dai demisia!