Noutati :

Primaria Timisoara vrea din nou taxa de habitat. Afla cat ai putea plati din 2013 si pe ce vrea Directia Fiscala sa dea banii!

16 mai, 2012 - 04:07 PM
Autor: Roxana Deaconescu      
Categorie: ADMINISTRATIE
8

TIMISOARA. Incepand de anul viitor, timisorenii ar putea plati controversata taxa de habitat, daca alesii locali voteaza proiectul de hotarare privind stabilirea taxelor si impozitelor in forma in care se afla propus de Directia Fiscala.

Potrivit sefului directiei, Adrian Bodo, taxa este necesara pentru a se strage bani cu care sa se reabiliteze cladirile monumente istorice din oras. Fiecare timisorean care detine un imobil si are domiciliul in Timisoara ar trebui sa plateasca 40 de lei pe an. Potrivit proiectului de hotarare, aceasta ar urma sa se achite in 2 rate egale: pana la 31 martie 2013 si, respectiv, 30 septembrie 2013. In cazul neachitarii la scadenta, se adauga penalizari de 2% pe luna sau fractiune de luna.

Cine ar putea fi scutit de taxa de habitat?

Din proiect nu lipsesc nici scutirile de la plata taxei. Astfel, timisorenii care au venituri lunare mai mici decat salariul minim brut pe tara, cei care au venituri lunare ce consta in exclusivitate din indemnizatie de somaj sau ajutor social si cei care se afla sub incidenta articolului 284 din Legea 571/2003 nu vor plati aceasta taxa de habitat, adica veteranii de razboi, persoanele persecutate politic, eroii martiri ai revolutiei si alte categorii sociale incluse in lege.

Din banii adunati pe primul an, Primaria Timisoara propune refacerea fatadelor a 3 cladiri istorice, unitati de invatamant din zona centrala a Timisoarei: Liceul Nikolaus Lenau, Liceul Teoretic J.L. Calderon si Colegiul National C.D. Loga. Aceasta desi Liceul Nikolaus Lenau este inclus intr-un proiect de refacere cu bani de la nemti.

CITESTE SI: Liceul Lenau va fi renovat cu bani de la nemti. Vezi ce modificari se vor face si ce alte scoli din Timisoara vor fi reabilitate!

Pe de alta parte, Federatia Asociatiilor de Locatari din Timisoara atrage atentia ca modul de impunere a acestei taxe, asa cum este propus de executiv, nu poate fi acceptat din mai multe motive.

„Cetatenii nu au bani sa-si plateasca intretinerea, se percepe o taxa egala pe contribuabil chiar daca un contribuabil are o amarata de garsoniera sau un palat in centrul orasului, se impune plata acestei taxe doar persoanelor fizice, pe cand persoane juridice nu platesc, proprietarii de imobile care detin imobile in Timisoara, dar au domiciliul in afara Timisoarei nu platesc aceasta taxa, iar conditiile de plata nu sunt corecte”, spune Petru Olariu, presedintele FALT.

FALT solicita executivului Primariei si consilierilor locali retragerea anexei referitoare la taxa de habitat din proiectul de hotarare de pe ordinea de zi a sedintei ordinare.

Consilierii locali se vor intalni in sedinta pentru a vota taxele si impozitele locale pe anul 2013 la sfarsitul lunii. Acestia s-au intrunit deja in comisii pentru a discuta pe marginea proiectului de hotarare.Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

 • 8comentarii

recomanda prietenilor

loading...

Pareri

 1. Acuma cat mai pot vor sa jupoaie pielea de pe noi! Stiu si ei ca nu mai papa la putere, la conducere, afara din admninistratie toata sleahta taranista!

 2. Domnul Bodo si-a permis sa cheltuiasca citeva zeci de mii de euro pe notificarile nejustificate si acum se plinge ca nu ar fi bani pentru reabilitarea celor patru cladiri
  De ce nu a folosit banii risipiti pe notificari pentru reabilitarea cladirilor?
  Asa se intampla atunci cind pui asemenea oameni sa gestioneze banul public

 3. cine are majoritate in clt? pnt-cd + psd? adica sa platesc reparatia casei altuia. frumos. in iunie ne „despartim”, eu o sa am stampila!

 4. Da? Si pe cine o sa votezi? PNL-ul ca remorca a PSD-ului sau PDL-ul ca a demonstrat de ce-i in stare cand are carma in mana? Degeaba avem noi stampila daca n-avem pe cine sa o punem…..

  • sigur stiu ca nu o sa votez pnt-cd.

 5. oricine va veni va fi mai bine venit decat unul care vrea sa „continue ” tigania numita Ciuhandu !o rusine pt noi ca oras aceasta cioara inepta si mai rusine ca sa gasit un bou sa ne bucure cu continuarile acestui nemernic !!!o sa gasesc unul sa-l votez si ala nu va fi Orza !

 6. Dupa ce romii si italienii au luat casele din centru prin diverse manarii, acum sa dam noi toti, bani sa si le renoveze! Nu contest ca or fi si proprietari cu venituri modeste, care stau de zeci de ani in apartamente din case nationalizate si care nu dispun de banii necesari unor renovari ca la carte, dar cine nu are banii necesari sa-si intretina casa din buricul targului, sa vanda si sa se mute la bloc, mai la periferie, nu sa-si renoveze casele pe banii tuturor timisorenilor si sa le vanda mai scump, dupa! Mie nu mi-a subventionat primaria nimic, nici macar apa, canalizarea si gazul, pe strada.

 7. BODO E UN SUGATOR AL LU/I CIHUI SI JAN COJO CARE CONDUC ORASUL ACESTA CUM AU VRUT EI ACUM L/AU ARUNCAT IN CURSA PE ORZA CARE ESTE GUGULAN SA/U DE LA ORAVITA CE NU MA/I SUNT TIMISORENI CAPABILI