Noutati :

Primaria Timisoara plateste intabularea blocurilor ANL ridicate fara autorizatie. De cand vor putea fi cumparate apartamentele?

27 iunie, 2014 - 04:16 PM
Autor: Roxana Deaconescu      
Categorie: ADMINISTRATIE
2

TIMISOARA. Vesti bune pentru chiriasii ANL din Timisoara, care locuiesc in cele cinci blocuri neintabulate si ridicate fara autorizatie de constructie in urma cu mai multi ani. Reprezentantii Primariei Timisoara au decis sa intabuleze cu bani din bugetul local blocurile portocalii de pe strada Ioachim Miloia.

Cel putin asta sustine viceprimarul Traian Stoia, care a tinut sa precizeze ca expertiza necesara pentru aducerea in legalitate a imobilelor ar costa 15.000 de euro. O suma mult prea mare, considera edilul. Cert este ca Primaria Timisoara plateste din bugetul local pentru greseala unor functionari publici care au facut receptia imobilelor fara o autorizatie de constructie.

„Am avut intalniri repetate cu domnii de la ANL si, finalmente, cu sprijinul primarului si al Serviciului Juridic si al Directiei de Patrimoniu, am reusit sa limpezim cat de cat asperitatile existente si am elaborat un program pe 2 etape. Este vorba despre blocurile B8-B12, cu 80 de apartamente, cele portocalii, construite fara autorizatie de construire, in 2008. Cei de la ANL spuneau ca au fost construite in oglinda cu celelalte, cele verzi”, a spus, vineri, viceprimarul Stoia.

Vicele social democrat sustine ca pana la sedinta de Consiliu Local din luna iulie ar trebui finalizate procedurile pentru eliberarea autorizatiei de constructie.

„Biroul Evidenta Patrimoniu a delimitat planurile de amplasamente, documentatia tehnica a fost receptionata de OCPI Timis. In al doilea rand, Biroul a solicitat intrarea in legalitate, Directia de Urbanism a eliberat in urma acestei cereri certficatul de urbanism, in scopul intrarii in legalitate a ansamblului de blocuri ANL etapa 3B, cele 5 blocuri. Ce ne mai ramane de facut noua, la Directie? In primul rand, documentatia tehnica intocmita conform Legii 50/1991 pentru emiterea autorizatiei de construire, dar si expertiza tehnica si plata catre expert. Aici intervine o problema, pentru ca expertii nu sunt numerosi si au niste preturi mult prea mari, dupa parerea mea. Dar o sa rezolvam si problema asta. In al treilea rand, de autorizatia de construire raspunde Directia de Urbanism, autorizatia de functionare o va face Banca de date urbane. Urmeaza o hotarare de consiliu local prin care se aproba intabularea blocurilor si apartamentelor lor, termenul fiind 31 iulie 2014”, a explicat Traian Stoia.

Ar fi nevoie cam de 15.000 de euro pentru intabularea apartamentelor din cele 5 blocuri cu probleme. Cum functionarii primariei sunt cei care au gresit, municipalitatea trebuie sa suporte cheltuielile. Intrebat daca vor fi trasi la raspundere functionarii care au semnat receptia lucrarilor, viceprimarul a ridicat din umeri.

„E vorba de 15.000 de euro pentru cele 5 blocuri, dar eu cred ca trebuie sa se faca cu 5.000 de euro. Dupa ce primaria si-a asumat vina in proportie de 90%, ea suporta si amenda. Primaria se amendeaza si banii raman la primarie. Functionarii au fost in comisia de receptie, au semnat. Asteptam cu interes masurile de rigoare, nu stiu cine le ia, cine are dreptul, eu nu am dreptul asta”, a mai spus Stoia.

Oricum, chiriasii ANL isi vor putea cumpara apartamentele doar dupa ce Ministerul Dezvoltarii va emite un ordin prin care sa fie stabilite preturile de vanzare. Inainte de asta este nevoie insa si de o hotarare de guvern, pentru trecerea blocurilor in domeniul privat al statului roman si darea lor in administrarea Consiliului Local Timisoara.

„Problema este hotararea guvernului, restul decurg firesc din aceasta hotarare. La final, urmeaza o hotarare de consiliu local prin care se aproba pretul de vanzare”, a concluzionat Traian Stoia. Asadar, chiriasii ANL trebuie sa mai aiba putina rabdare pana sa-si cumpere locuintele.

Pana una alta, reprezentantii municipalitatii au anuntat prelungirea contractelor de inchiriere incheiate pentru apartamentele situate pe strada Miloia, la blocurile B8, B9, B10, B11 si B12, care expira la sfarsitul lunii iulie. Chiriasii trebuie sa depuna cererile la Camera 12 din primarie pana in 24 iulie.Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 2comentarii

recomanda prietenilor

loading...

Pareri

  1. da,blocurile alea din carton …

  2. Adica pe langa ca am platit din buzunarele noastre sa se construiasca aceste apartamente pt. oameni care aveau posibilitatea sa isi cumpere un apartament, acum le platim si intabularea. Minunat. Sigurat pretul apartamentelor va fi derizoriu. Pacat ca oamenii nu protesteaza.