Primaria Timisoara, buna de plata? A pierdut procesul cu Curtea de Conturi privind finantarea echipei Poli

TIMISOARA. Aproape 7 milioane de euro! Cu atat ar fi finantat ilegal municipalitatea echipa de fotbal Poli Timisoara condusa de Marian Iancu, in timpul administratiei Ciuhandu.

Curtea de Apel a respins, joi, apelul facut de Primaria Timisoara, care a contestat decizia Curtii de Conturi. Municipalitatea a fost reprezentata in instanta de secretarul Ioan Cojocari. Inspectorii Camerei de Conturi sustin ca 31 de milioane de lei au ajuns ilegal in conturile Politehnica 1921 Stiinta Timisoara, patronata la acea vreme de Marian Iancu.

Un raport al Camerei de Conturi din 2013 spune ca la mijloc este vorba de un prejudiciu adus bugetului local de peste 31 de milioane de lei, adica aproape 7 milioane de euro. Inspectorii Curtii de Conturi sustin ca banii ar trebui sa ajunga inapoi la primarie, pentru ca nu puteau fi dati unei firme private ce facea profit si nu avea scop lucrativ. Ar putea fi buni de plata atat Marian Iancu, cat si consilierii locali care au aprobat alocarea sumelor uriase, dar si conducerea primariei. La acea vreme, secretarul municipalitatii, Ioan Cojocari, spunea ca banii ar trebui inapoiati de firma lui Marian Iancu, aflata in insolventa. Momentan nu se stie insa care este procedura.

Pana la urma, reprezentantii Primariei Timisoara au contestat raportul Curtii de Conturi la Tribunalul Timis. Magistratii au respins contestatia municipalitatii si primaria a facut o noua contestatie la Curtea de Apel Timisoara.

„Am reprezentat primaria la treaba cu Poli. Instanta a ramas in pronuntare. Am aratat ca e totul legal, nu e niciun prejudiciu, nicio problema”, spunea Cojocari, dupa ce s-a prezentat prima data in instanta. Joi insa, Curtea de Apel Timisoara a respins recursul inaintat de primarie.

Pe cine da vina primarul Nicolae Robu?

Edilul sef sustine ca nu stie ce se va intampla mai departe, pentru ca nu cunoaste exact procedura. El considera ca administratia Ciuhandu a avut convingerea ca nu face nimic ilegal.

„Hotararile judecatoresti sunt obligatorii pentru toata lumea, voi discuta cu juristii, sa vedem ce trebuie facut in continuare. Presupun ca trebuie sa cerem societatii comerciale Politehnica, a lui Marian Iancu, sa returneze banii care au fost alocati atunci. Ma voi documenta sa vad exact care sunt pasii. Dar, in orice caz, regret ca s-a ajuns aici, lucrurile s-au intamplat in timpul precedentei administratii. Eu am convingerea ca si primarul Gheorghe Ciuhandu, si consilierii locali au sustinut finantarea echipei Poli de atunci cu buna credinta, avand convingerea ca nu fac nimic ilegal. Nu vreau sa fac niciun proces de intentie judecatorilor care s-au pronuntat acum. Eu cred ca vina este a legii ambigue. La acea vreme, din pacate, nimeni nu a facut vreo sesizare de ilegalitate. Prefectura este reprezentantul guvernului in teritoriu, cu rolul de a sesiza ilegalitatile. Nicio hotarare de CL nu a fost atacata, juristii, pe de alta parte, tot de buna credinta, sunt convins, au dat unda verde pentru finantare. Drept urmare, nu putem vorbi de vinovatii personale, dar, pe fondul interpretabilitatii legii, judecatorii au considerat intr-un fel si cei care au avut responsabilitati in administratie atunci au considerat in alt fel. Este regretabil ca nici Curtea de Conturi, la controalele din acea perioada, nu a sesizat ca ar fi ceva ilegal, lucru care cred ca i-a linistit pe cei din administratie”, a explicat Nicolae Robu.

Cat despre ce se intampla mai departe, edilul-sef habar n-are care este procedura legala.

„Mai departe trebuie sa ma informez, pentru ca nu m-am confruntat niciodata cu o astfel de situatie si sper nici sa nu ma mai intalnesc. Trebuie sa vad exact cum trebuie sa procedez, respectand legea”, a conchis Robu.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.
loading...

    Pareri

  1. Era vizibil din avion ca e ilegal. Cum Orza si gasca nu a putut sa-i dea bani lui Iancu prin sponsorizare directa, au gasit portita cu legea sportului, numai ca nu s-au premiat sportivii, ci o societatea comerciala.
    E clar ca intre o societate comerciala si un sportiv e o mare diferenta.

    Sper ca marionetele din CL, precum si capii primariei sa fie obligatii sa acopere suma furata in complicitate cu Iancu.

  2. judetul a facut sponsorizare drecta si tot nu e bine. asa ca esti pe langa