Prima scoala inchisa la Timisoara din cauza frigului din clase, dar si a infectarii cu COVID. Toti elevii trec in online

TIMISOARA. Toti elevii de la Colegiul Grigore Moisil din Timisoara vor face in urmatoarele 2 saptamani cursuri doar online. Aceasta din pricina frigului din clase, intrucat Colterm nu a pornit caldura, dar si din cauza situatiei epidemiologice.

CITESTE SI: 1 grad Celsius la Timisoara. Scad vertiginos temperaturile. Cand se opreste ploaia

Este vorba despre aproape 2000 de copii, dintre care o buna parte deja fac cursuri de la distanta pentru ca au fost si depistate mai multe cazuri de coronavirus in cateva clase. Decizia a fost luata marti de Consiliul de Administratie al scolii.

A fost intrunit astazi consiliul de administratie in sedinta. Am avut mai multe aspecte de discutat. Sunt 24 de clase care functioneaza in regim online din cauza situatiei epidemiologice si un alt aspect, temperatura scazuta inregistrata in ultimele doua zile in salile de clasa din cauza lipsei de alimentare cu agent termic. La noi acolo in zona se fac lucrari la reteaua de alimentare si cele doua cladiri de pe strada Ghirlandei si Balcescu nu au caldura… Am luat in considerare si prognoza meteo. Noi dimineata deschidem toate geamurile pentru aerisire, temperaturile peste noapte sunt scazute in salile de clasa de asemenea si, discutand toate aceste aspecte, am luat aceasta decizie. In corpul de cladire Gheorghe Doja avem caldura si, de asemenea, si pe strada Alunis, unde functioneaza 4 clase pregatitoare. Acolo avem centrala proprie, nu e o problema, dar Consiliul de Administratie a luat hotararea ca la nivelul liceului pentru toate cele 70 de clase sa intram cu activitate desfasurata online…

In fiecare cladire avem clase care functioneaza deja online pentru ca au elevi confirmati deja pozitiv pentru COVID. Am dezbatut toate aceste situatii si asa am ajuns la hotararea pe care am luat-o. Am discutat si cu cei de la COLTERM. Ei spun ca aceasta lucrare se deruleaza pe fonduri europene si ca nu depinde de ei si nu cunosc termenul de finalizare. Noi speram sa termine lucrarea pana in 25, dar vom vedea si o decizie o vom lua atunci. Speram sa nu fim in aceasta situatie„, a declarat pentru opiniatimisoarei.ro, Cerasela Bociu, director al Liceului Teoretic Grigore Moisil.

In hotararea luata de Consiliul de Administratie al liceului nu s-a facut insa referire si la lipsa agentului termic din corpurile de cladire de pe strada Ghirlandei si din zona Balcescu, ci doar la cazurile de infectare cu COVID.

In temeiul prevederilor din Legea Educatiei Nationale nr. 1 din 2011, cu modificarile si completarile ulterioare; in temeiul Ordinului Comun al Ministerului Educatiei si al Ministerului Sanatatii nr.5338/1082/01.10.2021 pentru aprobarea masurilor de organizare a activitatii in cadrul unitatilor/institutiilor de invatamant in conditii de siguranta epidemiologica pentru prevenirea imbolnavirilor cu virusul SARS-CoV-2; in temeiul prevederilor O.M.S. nr.1456/25.08.2020 pentru aprobarea Normelor de igiena din unitatile pentru ocrotirea, educarea, instruirea, odihna si recreerea copiilor si tinerilor, cu modificarile si completarile ulterioare; in temeiul prevederilor Regulamentului de Organizare si Functionare a Unitatilor de invatamant Preuniversitar, aprobat prin O.M.E.C nr. 5447/31.08.2020, cu modificarile si completarile ulterioare:
CONSILIUL DE ADMINISTRATIE HOTARASTE:
ART.1. Se aproba suspendarea activitatilor didactice la nivelul unitatii de invatamant Liceul Teoretic „Grigore Moisil” Timisoara incepand cu data de 12.10.2021 pana la data de 25.10.2021.

Numarul total al elevilor inscrisi in SIIIR – 1858
Numarul elevilor care isi vor desfasura activitatea online – 1858
Numarul elevilor depistati COVID pozitiv (aflati in izolare la domiciliu/ carantina la domiciliu/
carantina institutionalizata…) – 41
Numarul cadrelor didactice care isi vor desfasura activitatea online (infectate cu virusul SARSCoV-2, aflate in izolare la domiciliu/ carantina la domiciliu/ carantina institutionalizata…)- 119.„, se arata in hotararea emisa de Consiliul de Administratie al Liceului.

Despre situatia de la Liceul Grigore Moisil a scris pe pagina sa de Facebook si Mihai Ritivoiu, liderul PSD Timisoara.

Am primit un mesaj pe grupul clasei prin care ni se comunica decizia Liceului Grigore Moisil, unde invata baiatul meu, de a trece toate orele de clasa in online. Explicatia? „…temperatura scazuta din salile de clasa cauzata de lipsa alimentarii cu agent termic…”. Nu ne-a inchis pandemia, dar a reusit Primaria! Domnule Fritz, sa te …pup!„, scrie Mihai Ritivoiu.

„𝐈𝐧 𝐓𝐢𝐦𝐢𝐬𝐨𝐚𝐫𝐚 𝐬̦𝐜𝐨𝐥𝐢𝐥𝐞 𝐧𝐮 𝐬𝐞 𝐦𝐚𝐢 𝐢̂𝐧𝐜𝐡𝐢𝐝 𝐝𝐢𝐧 𝐜𝐚𝐮𝐳𝐚 𝐯𝐢𝐫𝐮𝐬𝐮𝐥𝐮𝐢, 𝐜𝐢 𝐝𝐢𝐧 𝐜𝐚𝐮𝐳𝐚 𝐟𝐫𝐢𝐠𝐮𝐥𝐮𝐢.
𝐋𝐢𝐜𝐞𝐮𝐥 𝐆𝐫𝐢𝐠𝐨𝐫𝐞 𝐌𝐨𝐢𝐬𝐢𝐥 𝐢̂𝐬̦𝐢 𝐢̂𝐧𝐜𝐡𝐢𝐝𝐞 𝐩𝐨𝐫𝐭̦𝐢𝐥𝐞 𝐩𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐝𝐨𝐮𝐚̆ 𝐬𝐚̆𝐩𝐭𝐚̆𝐦𝐚̂𝐧𝐢. 𝐏𝐫𝐨𝐛𝐚𝐛𝐢𝐥, 𝐢̂𝐧 𝐳𝐢𝐥𝐞𝐥𝐞 𝐮𝐫𝐦𝐚̆𝐭𝐨𝐚𝐫𝐞 𝐨 𝐯𝐨𝐫 𝐟𝐚𝐜𝐞 𝐬̦𝐢 𝐚𝐥𝐭𝐞 𝐬̦𝐜𝐨𝐥𝐢 (4 dintre ele au anunțat deja inspectoratul). 𝐍𝐮 𝐝𝐢𝐧 𝐜𝐨𝐧𝐬𝐢𝐝𝐞𝐫𝐞𝐧𝐭𝐞 𝐩𝐚𝐧𝐝𝐞𝐦𝐢𝐜𝐞, 𝐜𝐢 𝐝𝐢𝐧 𝐜𝐨𝐧𝐬𝐢𝐝𝐞𝐫𝐞𝐧𝐭𝐞 𝐝𝐞 𝐟𝐫𝐢𝐠 – 𝐥𝐢𝐩𝐬𝐚̆ 𝐚𝐠𝐞𝐧𝐭 𝐭𝐞𝐫𝐦𝐢𝐜, 𝐢̂𝐧 𝐬𝐞𝐜𝐨𝐥𝐮𝐥 𝐗𝐗𝐈, 𝐢̂𝐧 𝐓𝐢𝐦𝐢𝐬̦𝐨𝐚𝐫𝐚.
Alte câteva zeci de mii de oameni, mulți dintre ei bătrâni și bolnavi, îngheață în apartamentele racordate la rețeaua centralizată. Multe din spitale au la rândul lor probleme.
Un an întreg am auzit despre reforme la Colterm, de consultanți internaționali, am asistat la numeroase ședințe în care se punea doar problema Consiliilor de Administrație și a șefilor interimari, sau mai puțin interimari. Am auzit “specialiști” din administrație cum ne explicau că de acum vor arde numai gaz ca să plătească mai puține certificate CO2. La momentul în care ne explicau acest lucru gigacaloria produsă pe gaz costa deja dublu față de cea produsă pe cărbune. Și, poate în primul rând, am asistat la 𝐚𝐦𝐞𝐧𝐝𝐚 𝐝𝐞 𝐝𝐨𝐮𝐚̆𝐳𝐞𝐜𝐢 𝐝𝐞 𝐦𝐢𝐥𝐢𝐨𝐚𝐧𝐞 𝐝𝐞 𝐞𝐮𝐫𝐨 𝐥𝐚 𝐜𝐚𝐫𝐞 𝐬𝐞 𝐚𝐝𝐚𝐮𝐠𝐚̆ 𝐦𝐢𝐥𝐢𝐨𝐚𝐧𝐞𝐥𝐞 𝐩𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐚 𝐚𝐜𝐡𝐢𝐳𝐢𝐭̦𝐢𝐨𝐧𝐚 𝐜𝐞𝐫𝐭𝐢𝐟𝐢𝐜𝐚𝐭𝐞𝐥𝐞
“Intrăm într-un proces destul de dur de restructurare, inclusiv pe partea tehnologică, probabil nu vom mai folosi CET-ul care funcționează doar pe cărbune” – spunea dl. Primar în mai 2021 pentru G4Media.
Pentru alinierea la standardele de mediu (poluarea la CET Sud este practic nesemnificativă) s-au investit în anii trecuți zeci de milioane de euro din fonduri europene. 𝐈𝐚𝐫 𝐚𝐬𝐭𝐚 𝐬-𝐚 𝐟𝐚̆𝐜𝐮𝐭 𝐩𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐮𝐧 𝐬𝐢𝐬𝐭𝐞𝐦 𝐞𝐜𝐡𝐢𝐥𝐢𝐛𝐫𝐚𝐭, 𝐢̂𝐧 𝐜𝐚𝐫𝐞 𝐬𝐚̆ 𝐩𝐨𝐭̦𝐢 𝐜𝐨𝐦𝐮𝐭𝐚 𝐢̂𝐧 𝐬𝐢𝐭𝐮𝐚𝐭̦𝐢𝐢 𝐝𝐞 𝐜𝐫𝐢𝐳𝐚̆, 𝐢̂𝐧𝐭𝐫𝐞 𝐬𝐮𝐫𝐬𝐞𝐥𝐞 𝐝𝐞 𝐜𝐨𝐦𝐛𝐮𝐬𝐭𝐢𝐛𝐢𝐥.
CET Sud este, în plus, centrala Timișoarei care produce energie electrică în cogenerare. Cu cei 15MWh ce se pot produce aici, la un preț PZU (piața de energie electrică pentru ziua următoare) estimat să ajungă la 1000 de lei/MWh, sumele încasate însemnau o mare parte din certificatele de CO2 pentru anul acesta.
Astăzi, gazul se plătește în avans și costă imens, cărbune nu există pe stoc, iar perspectivele sunt sumbre. Prețul de producție real nu este aprobat (nici măcar cel din noiembrie anul trecut). Un contract ferm și cantități reale de cărbune nu se prevăd a fi. La asta se adaugă și pornirea târzie, urmărirea proastă a lucrărilor și neterminarea acestora în cadrul proiectului cu finanțare europeană, lăsat moștenire, ceea ce face ca mii de abonați să nu aibă nici măcar perspectiva de a se încălzi.
Astăzi, e una din zilele în care aflăm pe piele noastră că declarațiile și “reformele” nu țin de cald. Iar școlile se închid de frig, în Timișoara, în secolul XXI”, a notat pe pagina sa de Facebook si Dan Diaconu, consilier local si fost viceprimar al Timisoarei.

Va reamintim, Colterm a inceput de luni probele la cald si a dezmortit caloriferele din locuintele timisorenilor, insa temperatura este scazuta intrucat agentul termic pleaca din centrala la doar 30-35 de grade. In multe zone insa incalzirea nu a pornit deloc, intrucat mai sunt santiere deschise pentru retehnologizare si se inlocuiesc conducte. In vecinatatea Liceului Moisil lucrarea ar trebui sa fie gata in cel mult 2 saptamani.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

loading...

  Pareri

 1. Anton spune:

  Eu asa ceva n-am mai auzit in Timisoara si la un liceu de top. Halal conducere.

 2. leana spune:

  Ba bravo lor că nu țin elevii în frig. Toți elevii din toată Timișoara stau în frig, că nu s-a dat căldură. In plus copiii de prin grădinițe și creșe, și, bineînțeles, pacienții de prin spitale. Vina este a celor care nu asigură căldură. Bravo celor care refuză să își îmbolnăvească elevii degeaba!

 3. stela spune:

  usr-ul si fritzake sa traiasca!!ne ,,conserva,, prin congelare……daca iesim din iarna asta….sa-i votam inca o data !!😱😱😱😡😡😡😡😡😡

 4. Dam spune:

  Când s-a întâmplat asta prin celelalte orașe ale țării, voi ați râs, în loc să învățați!

 5. ValiX spune:

  Rusine USR, Rusine PNL, Rusine Colterm si rusine votantilor. Noi i-am votat ca ei sa-si angajeze familiile la Colterm, sa aiba firmele lor contacte cu Colterm asta in timp ce elevii stau in frig. Natie de boi…!