Noutati :

Prima expozitie in Romania a artistilor Yane Calovski si Hristina Ivanoska se deschide joi, 7 iulie, la Fundatia Art Encounters din Timisoara

4 iulie, 2022 - 12:08 PM
Autor: Redactie      
Categorie: CULTURA
0

TIMISOARA. Fundația Art Encounters prezintă prima expoziție din România dedicată artiștilor macedoneni Yane Calovski și Hristina Ivanoska, cunoscuți la nivel internațional, care trăiesc la Skopje și la Berlin. If a story is present / Dacă o poveste se ivește este curatoriată de Diana Marincu și include o selecție de lucrări recente atât individuale, cât și colaborări ale celor doi artiști, precum și o instalație colectivă nouă, realizată de un grup de artiști emergenți din Timișoara, care au participat la mentoratul desfășurat între mai-iulie anul acesta: Loredana Ilie, Andreea Ioniță, Ana Kun, Bogdan Matei, Teo Papadopol, Gavril Pop, Ioana Terheș și Mihai Toth.

Expoziția Dacă o poveste se ivește pornește de la un nucleu de lucrări dezvoltate de-a lungul ultimilor cinci ani în relație cu teoria Open Form, una dintre cele mai experimentale abordări ale instrumentelor pe care arta și arhitectura le deține, concepute de arhitectul polonez Oskar Hansen. Flexibilitatea, participarea colectivă, activarea unui „fundal perceptiv” și expresia individuală sunt câteva dintre elementele de ghidaj conceptual și pedagogic pe care acesta le-a propus. Artiștii Yane Calovski și Hristina Ivanoska duc mai departe principiile teoretice inspirate de Hansen și se concentrează pe structura invizibilă a societății și pe o viziune asupra orașului și a indivizilor ca părți componente diverse. Expoziția prezintă, de asemenea, lucrări referitoare la munca manuală și la formele de cunoaștere, interpretare și reprezentare ale strategiilor narative, care sunt activate în raport cu politicile memoriei și uitării, ale istoriilor fragmentate și ale spațiilor imaginare, fictive.

Elaborarea narațiunilor a devenit în timp un instrument care potențează tehnologia comunicării, exercitarea controlului și puterii, reprezentând un dispozitiv care formulează și transmite discursurile actuale. În mod similar, în spațiul expozițional se creează premisele unor narațiuni care compensează golurile memoriei sau ale informațiilor documentare lacunare, încurajând strategiile narative ca noi posibilități de a crea și a disemina cunoașterea, prin intermediul vizitatorilor și al artiștilor.

Componenta expoziției dedicată intervențiilor tinerilor artiști completează temele elaborate de Yane Calovski și Hristina Ivanoska, și propune crearea unui nucleu colectiv construit prin pluralitatea vocilor participanților, în jurul unor perspective diferite asupra memoriei și imaginației în contextul socio-politic actual.

Inițiată în anul 2000, colaborarea dintre Yane Calovski și Hristina Ivanoska jonglează cu arhitectura, literatura, teoria, istoria artei și identificarea socio-politică în societatea actuală. Lucrările lor au fost expuse în diverse contexte și instituții internaționale, printre acestea numărându-se expoziția din cadrul celei de-a 56-a ediție a Bienalei de la Veneția, 2015 – Pavilionul Republicii Macedonia, Muzeul de Artă Contemporană Skopje, Muzeul de Artă Contemporană Zagreb, Tobačna 001 Cultural Centre/MGML, Ljubljana (2019), Staatliche Kunsthalle Baden-Baden, Żak|Branicka Gallery – Berlin, Asociația Croată de Artiști HDLU, Kronika Gallery.

IF A STORY IS PRESENT

Artiști: Yane Calovski, Hristina Ivanoska
Cu participarea artiștilor
: Loredana Ilie, Andreea Ioniță, Ana Kun, Bogdan Matei, Teo Papadopol, Gavril Pop, Ioana Terheș, Mihai Toth
Curator: Diana Marincu
Perioada expoziției: 7 iulie – 3 septembrie 2022

Organizator: Fundația Art Encounters
Finanțatori: Administraţia Fondului Cultural Naţional, Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara
Sponsori: ISHO, Thesaurus, Illy
Parteneri media: TVR Timișoara, Radio România Cultural, RFI România, Observator Cultural, Zeppelin, Modernism, Revista Arta, The Institute, Propagarta, StudentFest
Design grafic: Karina Isar

Proiectul face parte din Programul Cultural Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii și este finanțat de Municipiul Timișoara prin Centrul de Proiecte.

Această expoziție face parte din ART-UP, proiect cultural co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării. Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 0comentarii

recomanda prietenilor

loading...