Prima Cupa a Romaniei castigata de Politehnica Timisoara, 67 de ani. ‘Studentii’ au fost foarte aproape sa ia si titlul. VIDEO

TIMISOARA. Sezonul 1957/58 al Ligii 1 (Divizia A) a fost de departe cel mai interesant din istoria fotbalului romanesc. 5 echipe s-au luptat până în ultima etapă pentru a câștiga titlul, iar 3 formații au terminat la egalitate de puncte. Printre ele și Politehnica Timișoara (Știința), care a pierdut însă locul 1 la golaveraj. Sezonul de Cupă a fost la fel de.., senzațional și imprevizibil.

Să revenim la campionat… A fost o întreagă nebunie, din prima și până în ultima rundă. Până și Minerul Petroșani a avut șansa ei, la fel ca și Progresul București. Totuși, Petrolul, CCA (Steaua) și Poli au terminat la egalitate, 27 de puncte, prahovenii luând titlul la golaveraj. Regulamentul stipula că dacă două sau mai multe echipe sunt la egalitatea de puncte, ele vor fi departajate de golaverajul obținut prin împărțirea numărului de goluri marcate la cel de goluri primite. De altfel, chiar cuvântul golaveraj, preluat din engleza, înseamnă medie de goluri (sistemul de golaveraj prin scădere, folosit și astăzi, a fost folosit începand cu ediția 1965-66).

Cum jucătorii Politehnicii erau studenți și trebuiau să dea examene în sesiunea de vară, câteva partide au fost amânate. Așadar, timișorenii au avut 3 jocuri de disputat în plus. Au învins Petrolul cu 1-0 și mai aveau nevoie de doar 3 puncte (un egal și o victorie) pentru a câștiga titlul. Au pierdut, însă, 0-7 la Progresul București și șansele la titlu au devenit nule. Totuși mai era o mică șansă un 15-0 la Brașov, dar Poli s-a impus doar cu 1-0 și a pierdut titlul la golaveraj…

Revanșa în Cupă

Toate meciurile din Cupa Romaniei, începând cu faza 16-imilor s-au jucat in primăvara lui 1958. Poli, care atunci se numea Știința Timișoara a început cu o victorie în derby-ul Banatului, 1-0 la Arad cu Metalul Reșița, și a continuat tot pe Mureș cu un 3-0 clar cu Minerul Lupeni. În sferturile de finală, Știința întâlnea Dinamo Cluj la Oradea și se impunea cu 2-1, iar în semifinale trecea la București de Steagul Roșu Brașov 3-2, adversarii învingând în runda anterioară campioana Petrolul. Așadar, în marea finală, peste 40.000 de spectatori au fost prezenți pe stadionul 23 August la duelul dintre Știinta și Progresul, echipa care oprea în drumul spre titlu gruparea bănățeană.

Era 6 iulie 1958, iar Poli își lua revanșa pentru acel 0-7 cu un… 1-0 muncit, și în același timp suficient, pentru a aduce prima Cupă a României la Timișoara. Petre Cadariu a inscris singurul gol al partidei in minutul 37.

Iată și echipa condusă de pe margine de Dincă Schileru: Mircea Enăchescu – Ion Zbârcea, Gheorghe Codreanu, Lucrețiu Florescu, Petre Cojereanu, Cornel Tănase, Iosif Lereter, Petre Cădariu, Ion Ciosescu, Raul Mazăre, Iuliu Boros. O echipă imensă a Timișoarei cu „Loli” Lereter, care avea să devină campion cu UTA, sau Ion Ciosescu, golgheter al României în două rânduri.

Din nou aproape de trofeu…și tot în 6 iulie

Finala din 1958 nu a fost singura jucată în data de 6 iulie. Un sfert de veac mai târziu Politehnica se întorcea pe stadionul 23 August pentru un duel cu o forță a anilor 80, Universitatea Craiova. Duelul cu echipa denumită „Craiova Maxima” venea la 3 luni după ce formația lui Ștefănescu, Balaci sau Cămătaru fusese eliminată în semifinala Cupei UEFA de Benfica Lisabona. Poli a învins în drumul spre ultimul act pe Metalul Sighișoara, Progresul București (adversarul din 1958), Petrolul Ploiești și Corvinul Hunedoara, ultima la penalty-uri.

Craiova Maxima trecuse de ASA Târgu Mureș, Auto Timișoara, Sportul Studențesc și Dinamo București, ultima tot după lovituri de departajare.

Oltenii au deschis scorul prin Cămătaru, pentru ca același jucător să facă 2-0 in minutul 67. Poli a redus din diferență prin Rotariu, în minutul 87, dar era prea târziu să se mai întâmple ceva, iar trofeul a ajuns în vitrina alb-albaștrilor.

Iată și echipa care juca acea finală din vara lui 1983: Radu Suciu – Ștefanovici, Șunda, Șerbănoiu, Murar, Manea, Anghel, Bozeșan, Rotariu, Lehman și Petrescu. Au mai intrat Vlătănescu și Titi Nicolae. Antrenor era Emeric Dembrovschi.

De-a lungul anilor Poli, în diferite formule ale sale, avea să mai joace și alte finale ale Cupei României:

23 iunie 1974: Jiul Petroșani 4 – 2 Politehnica Timișoara
1 iunie 1980: Politehnica Timișoara 2 – 1 Steaua București
24 iunie 1981: Universitatea Craiova 6 – 0 Politehnica Timișoara
24 iunie 1992: Steaua București 3 – 2 Politehnica Timișoara (dupa penalty-uri)
26 mai 2007: Rapid București 2 – 0 FCU Politehnica Timișoara
13 iunie 2009: CFR Cluj 3 – 0 FC Timișoara

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Subtire..Pentru marimea, bugetul si asteprarile acestui oras, fotbalul a fost o dezamagire. Timisoara are doar galerie. Echipa? Nu prea a avut.

    • Corect! A avut doar PARTICIPARE si un fel de ABBA !!!