Noutati :

Prima avere confiscata: Dan Ioan Popescu ramane fara 4 milioane de lei, a decis Inalta Curte

15 septembrie, 2011 - 01:25 PM
Autor: Anonim      
Categorie: NATIONAL
0

Dan Ioan Popescu

Instanta suprema a dispus confiscarea a peste 4 milioane de lei din averea dobandita de fostul ministru PSD Dan Ioan Popescu si sotia sa intrucat suma respectiva reprezinta cheltuieli facute in baza unor venituri a caror obtinere s-a dovedit a fi ilicita, scriu judecatorii in motivarea deciziei.

Dan Ioan Popescu ramane fara 4 milioane de lei. ICCJ a decis ca sunt obtinuti ilicit

Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) a admis, in 14 iulie, sesizarea procurorului general al Romaniei privind dobandirea averii de catre Dan Ioan Popescu si sotia sa. Instanta a decis atunci confiscarea a peste 4 milioane de lei, solutia putand fi contestata in termen de 30 de zile la un complet superior.

Instanta a constatat ca valoarea de 2,62 milioane de lei, pretins incasata in baza unui contract de cesiune de parti sociale la SC Ital Agency SRL, nu poate fi inclusa la capitolul venituri, nefiind dovedita ca fiind obtinuta real, „deci cu atat mai putin licit”, scrie instanta in motivarea deciziei din 14 iulie.

Judecatorii au apreciat ca actul juridic de cesiune a partilor sociale a fost fictiv si fondat pe o cauza falsa.

Astfel, intr-un interval de cinci luni, Dan Ioan Popescu si sotia sa au facut cheltuieli de 810.000 de lei pentru majorarea capitalului social al SC Ital Agency SRL, numarul partilor sociale crescand de la 3.500 la 11.600 avand valoarea nominala de 100 de lei.

In 9 februarie 2001, acuzatii au cesionat partile sociale catre Smaranda Boszormenyi, valoarea tranzactiei fiind de 2,62 milioane de lei. in martie 2001, aceasta a cesionat partile sociale cu titlu gratuit catre Mihaela Sanda Radulescu (actionar principal la Euroimob SRL) si Ionel Pepenica (director general al SC Luxten Lighting SA Arad – Sucursala Bucuresti).

„Cesiunea partilor sociale s-a facut catre o persoana interpusa (…) este de neexplicat din punct de vedere economic dar nu numai cum aceasta persoana care, aparent a platit cerectatilor suma de 986.000 de dolari, echivalent a 2,62 miliaone de lei, la un interval de numai o luna si 17 zile, a consimtit pierderea aceleiasi sume prin cedarea ei cu titlu gratuit unor terti din tara cu care s-a dovedit ca nu avea nicio legatura”, scriu judecatorii in motivarea deciziei din 14 iulie.

Instanta a mai retinut, ca, oricum, scopul real al actului de cesiune a constat in preconstituirea de dovezi cu care acuzatii „in urma operatiunilor speculative” au vrut sa justifice dobandirea ulterioara a unor bunuri de mare valoare.

Totodata, instanta a inlaturat de la capitolul venituri suma de 568.000 de lei care ar fi fost obtinuta din vanzarea in regim de consignatie a 41 de obiecte, intrucat acestea nu apar in certificatul de mostenitor si nici nu s-a dovedit ca Elena Popescu le-ar fi introdus in tara cu ocazia casatoriei.

In ceea ce priveste suma de 155.744 de lei care ar fi fost cheltuita pentru achizitionarea de obiecte de arta si bijuterii, nu exista niciun temei privind existenta acestor tranzactii, mai scriu judecatorii.

„Pentru perioada 12 decembrie 2000 – 14 decembrie 2004, capitolul cheltuieli este excedentar, persoanele cercetate facand cheltuieli nejustificate ca fiind facute din venituri licite, cheltuieli care insumeaza in total 4.081.676,8 lei, astfel ca instanta va dispune confiscarea totala a acestei sume si obligarea persoanelor cercetate sa achiet aceasta suma la bugetul statului”, potrivit motivarii deciziei.

In ceea ce priveste cea de-a doua perioada, 14 decembrie 2004 – 29 decembrie 2004, capitolul venituri este excedentar ca urmare a includerii a peste 1,5 milioane de lei dobandite de Elena Popescu.

Dupa pronuntarea deciziei din 14 iulie, Dan Ioan Popescu a declarat, pentru MEDIAFAX, ca decizia ICCJ privind confiscarea a peste 4 milioane de lei din averea sa este aberanta, precizand ca va contesta hotararea si va continua procesul „in tara si in afara”.Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 0comentarii

recomanda prietenilor

loading...