Pretul gigacaloriei a crescut la Timisoara, dupa votul Consiliului Local. Ce apare in factura la caldura a timisorenilor si cat e subventia Primariei

UPDATE: Pretul gigacaloriei a crescut la Timisoara

Consilierii locali au aprobat proiectul de hotarare privid pretul energiei termice livrata de Colterm. Acesta a crescut la Timisoara, dar nu si pentru populatie. Odata cu votul dat marti, creste si subventia acordata de Consiliul Local Timisoara.

_________

TIMISOARA. Se modifica pretul gigacaloriei la Timisoara! Consilierii locali vor aproba, in cadrul sedintei ordinare de marti, noul pret al energiei termice. Se modifica sau nu pretul de facturare populatiei?

Alesii vor aproba in Consiliul Local atat pretul de producere a energiei termice, cat si pretul de facturare catre populatie, precum si subventia acordata din bugetul local.

„Nivelul actual al pretului energiei termice, a pretului de facturare pentru populatie si a subventiei pentru acoperirea diferentelor de pret a fost aprobat in anul 2010 si mentinut prin HCL 337/2011, in timp ce o serie de componente care intra in structura de pret au suferit modificari. Noile preturi locale solicitate de Colterm modifica sumele necesare acoperirii diferentei de pret, fara afectarea populatiei”, se arata in referatul ce insoteste proiectul de hotarare.

Potrivit reprezentantilor Primariei Timisoara, Colterm a calculat ca medie ponderata pretul local avand in vedere cantitatile de energie termica prognozate a fi produse in centralele termice – CET Sud, CET Freidorf, CT Centru, CT cvartal -, cantitatea de energie termica prognozata a fi livrata populatiei in 2014 si preturile aprobate de ANRE.

Directorul Colterm spune ca diferenta este destul de mare si daca pana acum Primaria acoperea doar 73 de lei/gigacalorie, acum acopera 125 de lei/gigacalorie. Creste asadar subventia considerabil.

„Inainte pretul de producere era de 325 lei/gigacalorie si acum se face 377 de lei”, ne-a spus Petrica Pampu, seful Colterm.

Prin urmare, pretul de producere, transport si distributie a energiei termice produsa in sistem centralizat, destinata populatiei, se stabileste la nivelul de 377,88 lei/Gcal inclusiv TVA, incepand cu 25 ianuarie. Pretul de producere, transport si distributie a energiei termice produsa in sistem centralizat, destinata agentilor economici, se stabileste la nivelul de 304,74 lei/Gcal exclusiv TVA, incepand cu 25 ianuarie.

Alesii locali vor aproba noua hotarare ce cuprinde 3 articole: cele doua preturi, dar si pretul de facturare al energiei termice pentru populatie, precum si subventia.

„Se aproba pretul local al energiei termice facturata populatiei de catre S.C. Compania Locala de Termoficare Colterm S.A. Timisoara la valoarea de 252,17 lei/Gcal inclusiv TVA de 24%. Se aproba asigurarea din bugetul local a sumelor necesare acoperirii diferentei dintre pretul de producere, transport, distributie si furnizare a energiei termice livrate populatiei si pretul local al energiei termice facturata populatiei”, se arata in proiectul de hotarare ce ajunge marti pe mesele consilierilor.

 

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

  Pareri

 1. Dra Roxana, voi presa locala faceti de un timp jocul cuiva de la PUTERE, ca sa obtineti nu mai stiu ce „avantaje” ordinare. De ce nu ne-ati informat ieri de scumpirea gcal, sa ne putem dezlaitui la dezbaterea publica de ieri? Pe ordinea de zi a sedintei de azi (publicata pe 24.01.2014) nu apare un asemenea proiect HCL. Pana mai ieri nu era postat proiectul pe pagina primariei (pt ca am stat cu ochii acolo sa aflu BUGETUL 2014). SIGUR a aparut ieri sau azi printre celelalte datate aiurea intre 27 si 28.01 cu data de 20.01. De unde stiti ca va fi dezbatut acest proiect in sedinta de azi? Deasemenea voi ati fost primii care ati stiut de afisarea proiectului de BUGET (desi a aparut sambata seara) cand vedeti ca nici nu se posteaza pe portalul primariei in unele zile ale saptamanii, dar acum se lucreaza si DUMINICA la el si mai vorbiti telefonic cu vicele in weekend. Dle Voin (daca mai sunteti pe undeva) ruşinică!!!

  • REVIN CU UNELE PRECIZARI: Transmisiunea online a avut ceva probleme la inceput (tocmai cand se anunta ANEXA la Ordinea de zi cu cele 18 puncte noi). Proiectele sensibile 4 (bugetul 2014), 11 (chioscurile de ziare), 22 (mansardarea) si 31 (anexa la ordinea de zi) au consumat intreaga durata a sedintei. Dupa lungi discutii contradictorii specifice concurentei din consiliul local, primarul s-a suparat si a retras pct 22 (mansardarea). Consilieri care si-au dat cu parerea degeaba au vociferat. A venit pct 1 din ANEXA: majorarea pretului gcal la poarta producatorului. Masura dictata din capitala de catre ANRE & ANRSC ca temei legal pentru scumpirea cat de curand a energiei termice la bloc, s-a votat intr-un minut (la 18:40). La al 2-lea punct din ANEXA s-au trezit ca nu au cvorum in sala. Voi reda mai jos o „stenograma” audio a haosului care a fost. P.S.: Imi retrag acuzatiile din postul anterior si-mi cer scuze.

   • LE BAGAM PE ALEA SIMPLE, N-ARE ROST PE CELE CU DOUA TREIMI;
    NU DORITI SA VOTATI? MAI BINE LE RETRAGEM.
    PROIECTE CARE NU TREC PRIN COMISII NU LE VOTAM (PDL)
    MACAR ALEA SIMPLE SA FIE VOTATE, CHEMATII PE CEI CARE NU SUNT IN SALA;
    HAIDETI MACAR VOTATI ALEA CARE SE REFERA LA PANOURI FOTOVOLTAICE, E NEVOIE IN MARTIE;
    UNELE AU VENIT ALTE NU AU VENIT; DACA MAI PLEACA DOI NU MAI AVEM NICI MAJORITATE SIMPLA;
    DE CARE PUNCT ESTE VORBA, AL 15 SE PARE CA A FOST OMIS PE LISTA LUI OVIDIU CHIUHANDU
    AM INTELES CA-L VOTEAZA; PCT 3 E DERIVAT DIN 2 N-ARE ROST SA-L VOTAM;
    AM O MINUTA CARE SPUNE 14 VOTURI; DRAGI COLEGI VA SPUN CA E HAOS…
    CUM SA FIE RETRAS DACA S-A VOTAT.

 2. Normal ar fi fost ca in anexele la proiectul HCL sa se argumenteze temeinic cum s-a stabilit pretul de 377 lei a energiei termice (combustibil, transport, electrica, materiale, manopera, alte costuri + PROFIT). Dar cum s-au tras sforile i-au pacalit si pe consilierii locali (din opozitie). Astfel am ratat din nou (nu mai stiu a cata oara) ocazia sa aflam cum calculeaza COLTERM-ul pretul gigacaloriei.