Noutati :

Presedintele Romaniei, Traian Basescu: Functionarii corupti sau incompetenti sunt vinovati pentru absorbtia scazuta a fondurilor UE

20 septembrie, 2011 - 10:43 PM
Autor: Anonim      
Categorie: NATIONAL
0

Presedintele Traian Basescu este convins ca nu ministrii sunt vinovati de rata scazuta de absorbtie a fondurilor europene, ci functionarii corupti sau incompetenti. Declaratia a fost facuta la investirea in functie a ministrului MAfE.

Leonard Orban a depus marti seara, la Palatul Cotroceni, juramantul de investire in functia de ministru al Afacerilor Europene, in fata presedintelui Traian Basescu.

Cu aceasta ocazie, presedintele Traian Basescu a felicitat Coalitia pentru ca „a probat a avea o majoritate constitutionala suficienta pentru sustinerea guvernului”. Seful statului l-a felicitat pe Leonard Orban si si-a exprimat convingerea ca si in Executiv va colabora la fel de bine pe problematica europeana asa cum au facut-o si la Cotroceni.

„Acest minister nu va gestiona bani. Un singur program operational, cel pe toata asistenta tehnica e in responsabilitatea acestui minister. Toate celelalte ministere, autoritatile de management raman responsabile pentru derularea fondurilor europene. Ceea ce acest minister va avea ca misiune fundamentala este sa coordoneze activitatea unitatilor de management din ministerele de linie, va avea ca misiune simplificarea procedurilor cu aplicabilitate in toate ministerele, va avea ca responabilitate sa urmareasca aplicarea cu strictete a procedurilor stabilite in implementarea programelor cu finantare europeana. Acest minister va fi interfata dintre Guvernul Romaniei si CE si va avea misiunea extrem de grea a sustinerii punctului de vedere al Romaniei in negocierile pentru urmatorul exercitiu bugetar, 2014 – 2020. Cu siguarnta vor fi si multe alte atributiuni, dar aceasta este motivatia pentru care ministerul a fost infiintat”, a declarat seful statului.

Presedintele Traian Basescu a tinut sa precizeze ca nu ministrii sunt vinovati de rata scazuta de absorbtie a fondurilor europene, ci functionarii publici care se ocupa de acest domeniu deoarece sunt fie incompetenti, fie corupti.

Basescu l-a indemnat pe ministrul Leonard Orban sa faca o selectia a functionarilor cu care va lucra. „Odata cu angajarea, cred ca domnul ministru va trebui sa treaca la un proces  de selectie foarte bun. De ce ma gandesc la selectie? Cei care se plang toata ziua cum bietii functionari publici sunt dati afara, si o spun cu oarecare ingrijorare, niciodata nu au curajul si onestitatea sa spuna cat rau au facut si fac domnii functionari publici, ori ca sunt incompetenti si nu-si recunosc incompetenta incercand sa-si gaseasca alt loc de munca, ori ca sunt corupti. Cel mai usor este sa spargi totul in capul ministrului. Este, cred, domnule ministru, un bun moment, pentru ca se infiinteaza un minister nou, si aveti posibilitatea sa selectati oamenii. Daca vor ramane prea putini in urma selectiei, sunt convins ca veti gasi intelegere in Guvern pentru angajarea unor oameni competenti”, a declarat Traian Basescu.

Boc: MAfE va functiona cu doua structuri deja existente, fara alte angajari

Premierul Emil Boc a declarat marti seara ca noul minister al Afacerilor Europene (MAfE) va coordona Autoritatea de Coordonare a Instrumentelor Structurale (ACIS) pentru fondurile europene si Departamentul de Afaceri Europene (DAE), structuri existente deja in alte ministere, fara a fi nevoie de noi angajari in sistemul bugetar.

„Acest nou minister (Ministerul Afacerilor Europene, n.r.) vine intr-un moment potrivit pentru a accelera aducerea banilor europeni in Romania. Romania a recuperat intarzierile in materia depunerii de proiecte europene, a aprobarii de proiecte europene si chiar a semnarii de contracte de finantare cu bani europeni. Sunt astazi contracte semnate, aflate in faza de implementare, de peste 14 miliarde de euro. Acum, in acesta faza de implementare, avem nevoie de un  minister care sa coordoneze ministerele si autoritatile ministerelor din interiorul ministerelor in relatia cu cei care implementeaza aceste fonduri. in 90% dintre cazuri, aceste autoritati sunt autoritati locale, judetene, respectiv mediul de afaceri. Decizia de astazi va ajuta fiecare primar, fiecare presedinte de consiliu judetean sa poata cheltui mai bine si mai eficient banii europeni”, a declarat premierul Emil Boc.

Intrebat despre ce va presupune acest minister pentru aparatul bugetar, din care s-au facut restructurari, Emil Boc a explicat ca nu va fi nevoie de noi angajari. „Este vorba de un proces de coordonare. Nu e vorba de oameni in plus. MAfE reuneste sub cupola doua entitati: Autoritatea de Coordonare a Instrumentelor Structurale (ACIS) pentru fondurile europene si Departamentul de Afaceri Europene (DAE). Aceste structuri formeaza MAfE”, a spus Boc.

„Ele (structurile cu care va lucra MAfE, n.r.) raman acolo unde sunt pentru ca asa sunt acreditate cu UE. Dar raspund la comanda lui Leonard Orban din perspectiva coordonarii. Decizia pe care o da el este, de fapt, decizia primului ministru. Eu il imputernicesc pe ministrul Orban cu puterea de a lua decizii cu forta obligatorie. Cine nu le respecta, pleaca acasa”, a mai spus premierul.

„Acest ministru are acesta capacitate de coordonare si de a tine legatura cu Bruxelles. Vine si momentul in care putem sa realocam bani de la diverse proiecte care n-au functionat”, a declarat Emil Boc, explicand ca se va incerca, prin relocarea unor bani europeni, sa se continue reabilitarea blocurilor.Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 0comentarii

recomanda prietenilor

loading...