Noutati :

Presedintele ANRSC: Timisoara poate fi primul oras din Romania cu zero deseuri depuse la groapa de gunoi

27 aprilie, 2012 - 08:23 PM
Autor: Roxana Deaconescu      
Categorie: SOCIAL
0

TIMISOARA. Mircea Matei, presedintele ANRSC – Autoritatea Nationala de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilitati Publice – s-a aflat vineri la Timisoara, unde a vizitat Statia de sortare a societatii de salubrizare RETIM.

Potrivit sefului ANRSC, timisorenii au invatat de-a lungul vremii sa colecteze selectiv si le dau lectii tuturor romanilor la acest capitol.

Orasul Timisoara poate fi dat exemplu in ceea ce priveste colectarea selectiva, care functioneaza deja, desi nu este obligatorie, dar si privind sortarea gunoiului, privind reducerea cantitatii de deseuri. Timisoara produce cam 150.000 de tone de deseuri anual, din care 60.000 de tone sunt sortate la Statia de sortare si nu mai ajung la groapa ecologica. Timisoara este in top la acest capitol. Cu Statia de compostare a deseurilor care se va face, s-ar putea ca, in 2 sau 3 ani, Timisoara sa fie primul oras din Romania cu zero deseuri depuse la groapa de gunoi„, a declarat Mircea Matei la Timisoara.

Potrivit acestuia, in aproximativ un an, colectarea selectiva va deveni obligatorie in Romania. Din pacate, mai spune seful ANRSC, oamenii nu sunt obisnuiti sa-si arunce gunoaiele separat si trebuie lucrat mult la perceptia populatiei, pentru ca nu se intelege ca salubrizarea este un serviciu care trebuie platit.

In plus, potrivit unei prevederi europene, de anul urmator, tarile membre ale Uniunii Europene nu vor mai fi obligate sa depoziteze deseurile pe teritoriul tarii, ci le vor putea duce si in alte state.

Este o prevedere europeana si orice tara si-ar putea aduce gunoaiele aici. Vor fi pur si simplu tranzactii comerciale. Nu trebuie sa ne sperie si sa ne facem probleme ca se va umple Romania cu gunoaie din alte tari. Este o chestiune comerciala. Romania poate castiga mult, pentru ca deseurile reprezinta o afacere buna peste tot in lume„, a mai spus Mircea Matei, dand ca exemplu Italia, care a avut mari probleme cu depozitarea gunoaielor.

Presedintele ANRSC s-a intalnit in capitala Banatului cu mai multi operatori de salubritate, adunati din 8 judete la Timisoara, pentru a discuta despre ultimele reglementari legislative in acest domeniu.Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 0comentarii

recomanda prietenilor

loading...