Premii pentru cei mai buni elevi din Timis. Cati dintre ei sunt recompensati si cati raman pe dinafara?

TIMISOARA. Sistemul de invatamant din judetul Timis se poate mandri cu cativa elevi de exceptie. De la cei care au reusit sa ia note mari la examenele nationale  si pana la olimpicii premiati pe tara sau chiar in fazele internationale ale acestor competitii scolare. Unii insa raman pe dinafara, din diferite motive.

Pe lista olimpicilor internationali care beneficiaza de burse de merit se numara, conform Ministerului Educatiei, trei elevi din Timis. Acestia sunt:  Heidelbacher Andrei, de la Liceul CD Loga, medaliat cu aur la Olimpiada de Informatică a Europei Centrale si cu argint la Olimpiada de internationala de informatica; Szabo Liza, de la Liceul Bela Bartok, premiul III la Olimpiada Internationala de Matematica a Gimnaziilor Maghiare din Europa si Szasz Radu, de la Colegiul national Brediceanu din Lugoj, medaliat cu bronz la Olimpiada de Informatica a Europei Centrale.

Din ianuarie 2014, bursele acordate de stat pentru elevii care aduc medalii Romaniei de la fazele internationale ale olimpiadelor scolare sunt de 850 de lei lunar pentru medalia de aur sau premiul I, 637,5 lei pentru medalia de argint sau premiul al II-lea şi 425 de lei pentru medalia de bronz sau premiul al III- lea. Bursele se acorda lunar,  timp de un an.

In total, din judetul Timis, pe lista olimpicilor internationali se regasesc, in 2014, cinci elevi. Pe langa cei trei olimpici aflati pe lista burselor de merit, au mai cucerit medalii doua eleve de la Liceul Lenau din Timisoara. Este vorba despre Grossek Oxana, care a obtinut premiul I la Olimpiada Internationala de Lectura si Stroe Silvia Elena, premiul III tot la Olimpiada Internationala de Lectura.

„Cele doua eleve nu au primit bursa pentru olimpici. Nu stiu de ce. Am intrebat la Inspectoratul Scolar Judetean, dar nu am primit inca niciun raspuns.  Voi face o sesizare scrisa, pentru ca nu mi se pare normal sa nu primeasca aceasta bursa, tot olimpiada internationala a fost si competitia la care au participat ele, iar rezultatele obtinute sunt foarte bune. Anul trecut cei care au participat la aceasta olimpiada au primit, nu-mi explic ce s-a intamplat anul acesta si vreau sa aflu si eu”,  a declarat pentru opiniatimisoarei.ro Elena Wolf, director Liceul Lenau.

Pe langa bursele acordate de Ministerul Educatiei elevilor olimpici, au fost premiati si cei care au obtinut rezultate exceptionale la examenele nationale. Astfel, sase fete silitoare, care au obtinut medii de 10 la Evaluarea Nationala si la Bacalaureat 2014,  au primit o recompensa din partea Ministerului Educatiei.

CITESTE SI: Cum au fost recompensati 6 elevi din Timis pentru mediile de 10 la examenele nationale

Un alt moment in care elevii silitori sunt premiati il reprezinta decernarea distinctiilor Pro Juventute. Premiile sunt acordate de Consiliul Judetean Timis in baza informatiilor furnizate de Inspectoratul Scolar al Judetului Timis, tinandu-se cont de participarea la olimpiade si concursuri nationale. De obicei, gala de acordare a acestor premii are loc in luna decembrie.

„Documentele pentru premiile Pro Juventute sunt finalizate . Urmeaza sa avem o intalnire cu reprezentantii comisiei de cultura din cadrul Consiliului Judetean Timis si sa cadem de acord asupra unor aspecte referitoare la selectia finala. Dar evaluarea a fost facuta si avem toate actele necesare. Cel mai probabil, Gala va fi organizata la sfarsitul lunii noiembrie sau inceputul lui decembrie. Pe lista inaintata de noi se afla in jur de 40 de elevi si tot atatia profesori. Premiile se acorda pentru rezultatele la concursurile si olimpiadele din cadrul fiecarei discipline”,  a declarat pentru opiniatimisoarei.ro Domolki Ladislau, inspectorul de educatie permanenta din cadrul Inspectoratului Scolar Timis.

In plus, multe licee  din Timisoara  organizeaza propriile gale de premiere a elevilor merituosi, care primesc, cu aceasta ocazie, premii constand in bani sau rechizite. Printre acestea se numara si Liceul Grigore Moisil.

„Anul acesta, la Gala Olimpicilor Liceului Grigore Moisil, care a ajuns deja la editia a doua, am avut 120 de elevi laureati. Elevi ai liceului nostru care au obtinut premii la competitii internationale, nationale, etapele judetene ale olimpiadelor scolare. Am avut  si 40 de profesori, cei care i-au pregatit si indrumat, premiati si ei in cadrul galei. Fondul de premiere a fost de 23 de mii de lei, o parte din premii au fost in bani si alta in produse. Sigur ca aceasta gala a fost organizata in scopul recunoasterii valorii lor. Tocmai pentru a exista acea motivatie de a face performanta. Performanta care inseamna, de fapt, un efort intelectual, inseamna inteligenta, creativitate, munca sustinuta din partea acestor elevi minunati, iar din partea profesorilor inseamna profesionalism, disponibilitate si daruire. E o munca de echipa pe care noi, aici, la Moisil, o desfasuram cu mare pasiune, atat elevii cat si profesorii suntem implicati in aceasta pregatire de performanta, care nu este deloc usoara. Pentru ca specializarile si disciplinele la care elevii nostrii concureaza nu sunt unele simple: matematica, informatica, fizica, chimie, biologie, limba romana … majoritatea sunt stiinte exacte si noi stim ca e foarte greu, mai ales cand se da un singur loc I  la etapa nationala. Copiii nostri stiu acest lucru, dar ne pregatim in fiecare an si suntem foarte mandri ca anul acesta 20 de elevi ai liceului nostru au reprezentat judetul Timis la Olimpiadele Nationale„, spune pentru opiniatimisoarei.ro Cerasela Bociu, director al Liceului Grigore Moisil din Timisoara.

Miercuri, 5 noiembrie, are loc si Gala de Premiere a Consiliului Judetean al Elevilor, eveniment la care participa peste 120 de elevi.

CITESTE SI: Gala de premiere a Consiliului Judetean al Elevilor, la Iulius Mall din Timisoara

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.