Premierul Victor Ponta despre cota de impozitare de 16% si majorarea salariilor

Primul – ministru, Victor Ponta a vorbit, intr-o emisiune de televiziune despre cota de impozitare de 16%, dar si despre cresterea salariilor si a pensiilor in viitorul apropiat. Seful Executivului a vorbit si despre relatia sa cu presedintele statului.

Principalele declaratii ale primului-ministru Victor Ponta:

Despre suprataxarea averilor mari: Nu umblam la cota de 16%. Avem o alta situatie pe care o aflam acum. Cazul tatalui lui Anastase, care castiga 320 de milioane de lei. E absolut inacceptabil pentru cineva care lucreaza la o companie de stat. Nu-l cunosc, dar e inadmisibil! Avem 97.000 de bugetari care primesc venituri peste 1000 de euro. Suma iti asigura un trai decent. Pe langa ei sunt 1.200.000 de bugetari si 6 milioane de pensionari care au venituri mult mai mici. Trebuie sa existe o posibilitate sa indrepti aceste lucruri.

Argumentul de a incerca sa reducem in zona bugetara acest tip de venituri absolut anormale, in special cei din Hidroelectrica, Rovinari, Turceni… nu credeti ca trebuie sa facem ceva?

Pot sa faci acest gen de ajustari inainte sa-i schimbi pe clientii politici ai vechii puteri cu cei ai puterii noi. Daca nu reusim s-o facem acum, adica in 2013, imediat dupa alegeri, e foarte greu s-o faci dupa ce incepi sa pui diversi oameni. Eu am o intelegere foarte clara. Nu am venit la guvernare doar ca sa schimbam PDL cu USL, ci ca sa guvermam altfel, inclusiv sa luam decizii dureroase inclusiv pentru ai nostri. Le-am spus ca nu facem la fel. Nu se mai poate asa ceva. Bani nu mai sunt ca in vremurile de aur…

Avem cateva sute de sefi din MAI care au fost dati afara de guvernul Boc, ne-au dat in judecata si au castigat. Boc, nici daca ar fi miliardar, nu ar putea sa plateasca toate pagubele.

Nu exista niciun fel de precedente. Pana acum s-a spus ca plateste ministerul, autoritatea respectiva… Le-am spus sa mergem in instanta impotriva celor care au produs aceste prejudicii. Ministerul Dezvoltarii are de inapoiat UE 2 milioane de euro.

Nimic nu e mai greu pentru un nou guvern decat sa intre la guvernare in campanie electorala. incet-incet, fiecare dintre ministri isi preia functia. Multi dintre ministri sunt oameni cu experienta. Ne miscam. in iulie-august va fi mai multa activitate aici.

Despre majorarea salariilor: Cred ca se dau in decembrie pentru ca pe toate datele macroeconomice certificate de S&P, Romania se incadreaza. Avem 1 mld. de euro care in orice situație ne este la dispoziție. in decembrie avem banii pentru a doua tranșa de mariri.

Despre pensii: Am cerut tuturor ministrilor mai multa prudenta. Le-am spus ca suntem intr-o perioada extrem de complicata.

Inainte de Consiliul European, 28 iunie, care va avea ca singura tema principala pe agenda Pactul de crestere economica si creare de locuri de munca, cu cei care erau in Consiliul Consultativ al premierului Ungureanu si cu alti oameni de afaceri vreau sa facem o intalnire mare in care sa explic ce vrea acest guvern sa faca pana la sfarsitul anului, dar si ce vrem sa facem din 2013.

Din 2013 vrem sa facem schimbari importante in sistemul fiscal.

Cred ca trebuie sa facem alegerile parlamentare undeva in octombrie, iar noul guvern sa aiba timp sa-si adopte in Parlament pana in noiembrie bugetul. Bugetul trebuie discutat.

Despre relatiile cu Traian Basescu: Sunt relatii perfect institutionale. Vorbim la telefon. Am vorbit chiar azi cu el. Comunicam, sunt subiecte arzatoare… O sa fiu foarte multumit cand o sa fie Crin Antonescu presedintele Romaniei.

E normal ca Opozitia sa te critice… Eu nu m-am nascut la Putere. Am fost in situatia lor. Imediat ce s-a instalat guvernul Tariceanu sau guvernul Boc, nu i-am criticat pentru ca am fi fost ridicoli.

Nominalizarea lui Grajdan la ISC – A fost greseala mea. Pe domnul acesta nu l-am chemat. Nu mi l-a propus Nastase. L-am dat afara, ISC a retras adresa trimisa catre instanta.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.