Noutati :

Premiera pentru Timisoara! Aproape 140 de ani din istoria culturala a orasului, recuperati intr-o arhiva digitala!

23 februarie, 2016 - 10:43 AM
Autor: Anonim      
Categorie: CULTURA
0

TIMISOARA. Cu un nou proiect european pentru care a obtinut o finantare nerambursabila, Teatrul Maghiar de Stat ”Csiky Gergely” din Timisoara recupereaza un important segment al istoriei culturale a orasului.

Cercetarea istoriei teatrului timisorean” este titlul proiectului implementat in cadrul Programului PA17/RO13 ”Promovarea diversitatii in cultura si arta in cadrul patrimoniului cultural european” finantat  prin Mecanismul Financiar al Spatiului Economic European 2009-2014. Valoarea totala a finantarii nerambursabile acordate acestui proiect este de 57 791 lei.

Premiera pentru Timisoara, proiectul salveaza si ordoneaza cu mijloacele noilor tehnologii  un fond documentar generos, incepand cu inaugurarea oficiala a cladirii in care coabiteaza astazi, intr-o formula unica in Europa, trei teatre dramatice in tot atatea limbi, romana, maghiara si germana, alaturi de Opera, eveniment care are ca referinta premiera piesei Prologul, scrisa de dramaturgul timisorean Csiky Gergely si interpretata de actorii Teatrului National din Budapesta la data de 22 septembrie 1875.

arhiva foto digitala teatru 2

Astfel, pana la data de 30 aprilie 2016, echipa de proiect va arhiva pe suport digital o istorie de 139 de ani de teatru la Timisoara, consemnata in afise, caiete program, cronici, fotografii si alte documente, transformand-o intr-o sursa documentara solida pentru cercetatori si public.

Proiectul  a inceput cu o serie de intalniri cu experti in domeniul istoriei teatrului, cercetatori, specialisti in arhivare documentara. Un grup de specialisti de la Institutul si Muzeul National al Istoriei de Teatru din Budapesta a venit la Timisoara pentru a evalua volumul si calitatea materialelor arhivate si depozitate in Sala de Lectura a Teatrului Maghiar ”Csiky Gergely”.

Echipa de proiect a luat legatura cu profesorul universitar dr. Lazok Janos, reputat istoric de teatru si filolog, de la Universitatea de Arte din Targu Mures, care le-a recomandat pentru a fi cooptate in acest proiect pe studentele sale  Markó Orsolya si Keresztes Franciska. Ambele si-au axat, cu pasiune, pregatirea academica pe domeniul istoriei si cercetarii fenomenului teatral, iar Keresztes Franciska colaboreaza si cu Teatrul National din Targu Mures, ocupandu-se cu catalogarea arhivei institutiei.

Munca tinerelor cercetatoare la Timisoara este coordonata de  Szekernyés János, istoric de arta si un exceptional  cunoscator al culturii din Banat, care le-a facilitat accesul la muzee, biblioteci si arhive din Timisoara. De asemenea, echipa de proiect a apelat la  arhivele  celorlalte institutii de spectacol din cladirea comuna, dar si la fosti angajati si la oameni de teatru din Timisoara, care detin documente interesante privind istoria teatrala a orasului.

Pana in acest moment, s-a reusit digitalizarea unui impresionant fond de documente (fotografii, afise, caiete-program si caiete de repetitii) care ajung, cronologic, pana in anii ’70. Ordonate intr-un sistem digital atractiv, documentele vor fi accesibile cercetatorilor si tuturor celor  pasionati de istoria teatrala a Timisoarei, pe e-platformele dedicate.Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 0comentarii

recomanda prietenilor

loading...