Premiera medicala, la Timisoara. Operatie pe inima facuta printr-o procedura inovativa, cu o ‘umbreluta’ salvatoare

TIMISOARA. O noua operatie facuta in premiera, la Timisoara. Un pacient a fost salvat  printr-o interventie la inima, efectuata printr-o procedura ce nu a mai fost folosita pana acum la Timisoara.

Interventia a fost realizata de medicul Milovan Slovenski si doctorul Gheorghiu Alexandru in colaborare cu prof. dr. Adina Ionac, in conditii de maxima siguranta.

Practic, procedura a constat in corectarea unei malformatii cardiace congenitale (Foramen Ovale Patent) prin plasarea unui dispozitiv de tip ‘umbreluta’ intre atriul stang si atriul drept al inimii. Procedura se realizeaza in anestezie locala, fiind minim invaziva.

 

Foramen Ovale este un orificiu la nivelul peretelui care desparte cele doua atrii, comun tuturor fetusilor, care in mod normal se inchide la nastere. Daca orificiul persista, acest lucru se defineste ca Foramen Ovale Patent (persistent) si poate avea consecinte pe parcursul intregii vietii. Aceasta malformatie este o afectiune comuna si este descoperita de cele mai multe ori intamplator, in timpul unor investigatii legate de alte afectiuni. In cazuri grave, poate cauza trecerea cheagurilor de sange la nivelul vaselor cerebrale, cauzand accidente vasculare cerebrale, sau la nivelul coronarelor, cauzand infarcte miocardice.

Procedura a avut loc in cadrul Spitalului de Cardiologie Cardiotim, unde, printre altele, se efectueaza si investigatii invazive, precum coronarografiile, dar si proceduri interventionale, cum ar fi stentarile, ablatiile ori implaturile de stimulatoare. De asemenea, in cadrul clinicii se realizeaza si interventii chirurgicale cardiovasculare.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. La Institutul de Boli Cardiovasculare din Timisoara au fost inchise doar saptamina trecuta trei defecte septale interatriale mult mai mari.