Noutati :

Premiera la Timisoara! Sute de oameni asezati in cercuri concentrice in Piata Libertatii, intr-un adevarat spectacol urban! GALERIE FOTO!

19 mai, 2016 - 12:16 PM
Autor: Anonim      
Categorie: CULTURA
4

TIMISOARA. Manifestare experiment la Timisoara in aer liber. A fost organizat cel mai mare spectacol urban de lectura din Romania.

De la ora 12.00, cateva sute de oameni, asezati pe cercurile de caramida din Piata Libertatii din Timisoara, citesc impreuna o carte, volumul de versuri ‘O caseta cu serpi‘ de Petre Stoica, unul dintre cei mai importanti poeti si traducatori romani postbelici.

Fiecare din cercuri a format un grup caruia i-a fost incredintat cate un fragment. E drept ca organizatorii au intampinat oarece probleme in asezarea atator participanti, iar cercurile n-au fost chiar complete, insa important este ca toata lumea a venit cu mult entuziasm.

La actiunea culturala, organizata in premiera de Biblioteca Judeteana Timis,  participa elevi de liceu, reprezentanti ai institutiilor de cultura, persoane cu dizabilitati, angajati ai ISU Banat, ai Jandarmeriei, cadre ale Armatei, detinuti, membri ai Clubului Seniorilor si bibliotecari, studenti de la Universitatea de Vest, copiii de la Scoala de Fotbal a lui Silviu Balace si rugbystii de la echipa sub 20 de ani a Timisoara Saracens.

lectura-urbana-piata-libertatii (3)

E vorba de cel mai mare eveniment organizat de Biblioteca Judeteana Timis, Sorin Titel pana acum, de un concept nou, Concentrica. 1000 de cititori si cititoare organizat e aceste grupuri in formatul nou al Pietei Libertatii din Timisoara. E vorba deci de a adapta structura de organizare spatiilor urbane in care astfel de spectacole de lectura vor fi organizate. De exemplu, editia a doua nu se va mai desfasura aici si va purta un nume dat de spatiul respectiv. Totodata promovam lectura publica, incercam sa consolidam traditia asta a lecturii publice in Timisoara si in Romania, ca fenomen de incluziune sociala. Sunt oameni din cele mai diferite categorii sociale care vin, de la persoane private de libertate, la jandarmi, elevi de gimnaziu, de liceu, scriitori. Toata lumea citeste si e si un mod de a spune ca strangem cercul, cercul e de fapt in jurul cartii. Noi am mai facut asta, in ideea ce a face o promovare a cartii prin masura ideii de carte, prin inedit, incercand totodata sa aducem cartea si printre necititori, nu numai prin cititori…In primul rand e vorba de autor, care este unul dintre cei mai mari poeti romani de dupa razboi din Banat si din Romania. Avem si o sectie de imprumut a bibliotecii noastre, care se numeste Petre Stoica„, a declarat Tudor Cretu, directorul Biblioteca Judeteana Timis

Sub titlul Concentrica, aceasta lectura speciala deschide o serie de spectacole prin care se incearca valorizarea locurilor de referinta ale Timisoarei, prin organizarea grupurilor de cititori in functie de natura si structura spatiilor.

In octombrie anul trecut, cand Biblioteca Judeteana a implinit 111 ani, tot in Piata Libertatii, o carte a fost citita din mana in mana.

CITESTE SI: Carte citita din mana in mana, in Piata Libertatii din Timisoara. Biblioteca Judeteana a implinit 111 ani!

FOTO: Virgil Simonescu

 Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

 • 4comentarii

recomanda prietenilor

loading...

Pareri

 1. Faceti un cerc! Poola n koor !

 2. adusi cu forta si plictisiti: astia sunt cei care vin la actiunile lu’ Cretu

  „participa elevi de liceu; adusi de profi;
  reprezentanti ai institutiilor de cultura: discutabil cine exact;
  , persoane cu dizabilitati: adusi si oricum cu mult timp liber;
  , angajati ai ISU Banat ai Jandarmeriei, cadre ale Armatei:: adusi prin ordin de servici si relatii;
  detinuti: obligatoriu si scapa si ei si ies la aer liber;
  membri ai Clubului Seniorilor: ii cauta moartea acasa si se plictisesc;
  si bibliotecari: ordin de serviciu si presiuni pentru cei din judet;
  studenti de la Universitatea de Vest: relatii si presiuni;
  copiii de la Scoala de Fotbal a lui Silviu Balace: nu stiu cine mai e si ala;
  si rugbystii de la echipa sub 20 de ani a Timisoara Saracens: marketing facut de Oana B.

  aiureli de om Cret fara nici un efect final;

 3. Vaucerele cu pomana une se distribuie, probabil tot o actiune ascunsa Robu

 4. Tot felul de frecusteti. Acuma le-a creat Robu loc de adunare pentru circulaba. Altfel isi cautau si ei un loc de munca ca tot omul.