Premiera la Timisoara. Singurul robot folosit in chirurgie pediatrica in Europa de Est este la Spitalul de Copii Louis Turcanu

TIMISOARA. Ajutor important pentru medicii medicii de la Spitalul de Copii „Louis Turcanu” din Timisoara. Acestia vor putea realiza interventii mult mai precise si complicate, cu ajutorul unuia dintre cei mai performanti roboti chirurgicali, pe care spitalul l-a primit in cadrul unui proiect.

CITESTE SI: Investitie importanta intr-o mare comuna de langa Timisoara. Ce se intampla si cum vor intra oamenii ‘in randul lumii’

Primele operatii cu robotul daVinci vor fi efectuate chiar la jumatatea lunii februarie, in colaborare cu medici cu expertiza in chirurgia robotica din Israel si de la Spitalul Judetean din Timisoara.

„Vom putea asigura o asistenta medicala chirurgicala net superioara pentru copii. Spitalizarea va fi mai scurta, suferinta mai mica, pierdere sanguina mai redusa. Aceasta investitie prezinta avantaje in cercetarea stiintifica pentru ca ne va oferi date mult mai clare privind eficienta acestei tehnici in comparatie cu cele clasice. Un alt avantaj e in domeniul educativ: Timisoara castiga experinta in chirurgia robotica si are sansa de a deveni centru de pregatire pentru colegii din tara si strainatate”, a spus profesorul Eugen Boia, seful Clinicii de Chirurgie Pediatrica a Spitalului de Copii Louis Turcanu din Timisoara.

CITESTE SI: ANL va construi un cartier de case langa Timisoara. A fost identificat terenul pe care se vor ridica locuintele

Valoarea robotului se ridica la 2,4 miliaone de euro, insa intreg proiectul, ce se desfasoara pe o perioada de 5 ani si presupune inclusiv mentenanta aparaturii, are o valoare de aproximativ 5 milioane de euro.

Robotul chirurgical daVinci Model XI a fost achizitionat de Fundatia Botnar, cu sediul la Basel, in Elvetia, si adus la Timisoara inca de la jumatatea lunii decembrie a anului trecut. In acest timp, Universtatea de Medicina si Farmacie „Victor Babes” s-a angajat sa finanteze intretinerea robotului si consumabilele timp de 5 ani. Spitalul Louis Turcanu gazduieste aparatul si asigura echipa medicala care se va ocupa de el. Aceasta este formata din 4 medici, care au si facut deja un stagiu de pregatire in Israel, si mai urmeaza si altele, tot in Israel, dar si in Franta.

CITESTE SI: Zapada din plin in Muntii Banatului. Turistii sunt asteptati la schi sau la sanius

„Chirurgia robotica este cea mai avansata tehnologie medicala din acest moment, in plina dezvoltare. Este o chirurgie minim invaziva, cu acuratete si precizie chirugicala exceptionala, cu vizibilitate mai buna si rezultate superioare celorlalte tehnici chirurgicale. Poate fi utilizata intr-o varietate mare de afectiuni ale copilului: chirurgia malformatiilor renale, digestive, genitale, ale sistemului respirator sau chirurgia oncologica”, a spus Vlad David, medic chirurg pediatru la Spitalul de Copii din Timisoara.

Principala provocare a chirurgiei robotice in acest moment este legata de costurile ridicate de achizitie, mentenanta si utilizare a echipamentului, care ajung la aproximativ 4000 de dolari pe operatie. Si tocmai din acest motiv, reprezentantii Spitalului din Timisoara vor incepe demersurile pentru a solicita decontarea procedurilor.

„Momentan vrem sa aplicam pentru diverse programe europene care ar putea sa aduca un suport financiar. Vrem sa ne adresam Ministerului Sanatatii, noi, centrele de robotica, sa reusim sa redeschidem programul national de chirurgie robotica, care a fost sistat in urma cu ceva vreme. Speram din toata inima ca Ministerul Sanatatii sa inteleaga ca nu putem sa fim contemporani si sa desconsideram o astfel de modalitate terapeutica. Exista deja demersuri de la celelalte centre, care au solicitat redeschiderea programului”, a adaugat doctorul Boia.

Echipa de proiect este formata din director stiintific: prof. univ. dr. Eugen Boia, manger proiect: sef lucrari dr. Vlad David, conf. dr. Calin Popoiu, sef. lucrari Dr. Radu Iacob, asistent universitar dr. Corina Stanciulescu, conferentiar doctor Sorin Ursoniu.

***

Daca ati fost martorii unui eveniment sau ai unei situatii neobisnuite care ar putea deveni subiect de stire, contactati-ne la [email protected] sau pe contul nostru de Facebook.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Pare un instrument modern de tortura pentru copii. Copiii care nu au fost cuminti sunt legati strans, cu funii groase, de masa de tortura medicala, apoi robotul le extrage, cu precizie, bucati mici din organele vitale.