Premiera la Timisoara. Investigatie pentru monitorizarea riscului de cheaguri de sange la pacientul post COVID-19. Video

TIMISOARA. Proiect, in premiera, prin care pacientii post COVID-19 sunt investigati imagistic cu ajutorul unei ecografii Doppler, la Timisoara. Specialistii Spitalului de Boli Infectioase Victor Babes Timisoara folosesc acest tip de analiza care permite evaluarea fluxului de sange in timp real.

Ultrasonografia sau ecografia sistemului venos, indeosebi la venele inferioare, este importanta in cazul pacientilor imobilizati o perioada lunga la pat, care au factori de risc vascular ce implica staza venoasa sau tare asociate. in cazul lor exista riscul de a dezvolta tromboza venoasa profunda, adica infundarea venei respective cu trombi (cheaguri de sange). in cazul pacientilor COVID 19 am depistat numeroase situatii de embolism pulmonar si unul dintre factorii de risc inalt pentru producerea embolismului este tromboza venoasa profunda”, spune dr. Antonio Fabian, medic radiolog, Spitalul de Boli Infectioase Victor Babes Timisoara.

Practic, o ecografie Doppler poate determina cat de rapid curge sangele, prin masurarea vitezei de modificare a nivelului sau. Cu ajutorul acestui tip de investigatie imagistica se monitorizeaza fluxul sangvin la nivelul arterelor si venelor, atat in cazul membrelor inferioare si superioare, cat si la nivelul arterelor cervicale sau cerebrale.

Ecografia de tip Doppler este noninvaziva, noniradianta si poate fi executata la patul bolnavului. O asemenea investigatie imagistica dureaza intre 20 si 30 de minute si poate fi efectuata de mai multe ori fara ca sanatatea pacientului sa fie afectata.

Folosim aceasta tehnica de ecografie vasculara pentru doua categorii de pacienti. Prima o reprezinta cei internati in spital si imobilizati la pat, vorbim de pacientii in Terapie Intensiva sau in saloane, si cei in reevaluare post COVID. Acesti pacienti au un risc major de a dezvolta tromboza vasculara periferica. Aceasta tehnica ne permite sa monitorizam constant bolnavul pentru a observa, de fapt, momentul in care el produce un cheag de sange sau un tromb la nivelul vaselor. in aceasta situatie, tratamentul acestor pacienti se schimba, este un tratament mai dur, mai agresiv, care are rolul de a dizolva acest cheag de sange.
Cea de-a doua categorie este a pacientilor care se prezinta in spital avand deja aceasta patologie instalata, putem sa observam, prin aceasta tehnica, tromboza vasculara si gradul ei de extindere”, spune S.L. dr Diana Manolescu, director medical Spitalul de Boli Infectioase si Pneumoftiziologie Dr. Victor Babes Timisoara.

Acest aparat vine sa completeze spectrul de investigatii imagistice ce sunt realizate in Centrul de Radiologie de Performanta al Spitalul de Boli Infectioase si Pneumoftiziologie Dr. Victor Babes Timisoara.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Dar, atenție!, mai degrabă ați verifica tromboze apărute în urma vaccinului anti-covid, decât cele în urma covidului. Sunt deja multe cazuri raportate după vaccinarea cu Astra-Zeneca.
    Desi ați precizat corect în articol că acele tromboze nu apar ca o consecință directă a covidului, ci ca urmare a stării de repaus prelungit la pat a celor cu simptome mai grave, totuși din titlu se înțelege clar că după covid poți face tromboze.

  2. Cu asa asistent sa tot fii bolnav

    • Trebuia sa apara una care sa zica asta. Ce sa zicem : sa ti se indeplineasca dorinta ? Asta iti doresti ?

  3. Super in toate spitalele sa fie un astfel de aparat și multe altele ! Dumnezeu sa vă de-a înțelepciune și multă fericire pt cei care faceți bine