Premiera la Timisoara. Folclorul isi dezvaluie frumusetea autentica intr-un spectacol cum nu s-a mai vazut. Printre invitati Laura Lavric, Mihaela Petrovici sau Stana Stepanescu

TIMISOARA. Un spectacol in premiera se va desfasura la Timisoara si celebreaza Romania 100. Ansamblul Profesionist Banatul aduce in fata publicului cantece si jocuri de poveste, iubite de romani de o istorie.

Orchestra dirijata de Sebastian Rosca va interpreta cantece din toate zonele etnofolclorice ale Romaniei, sarbatorind astfel centenarul prin intermediul folclorului adevarat, reprezentat de cantece celebre cum ar fi: Barbu Lautaru, hora spicatto, sarba de concert si jocuri de doi. Orchestra Ansamblului Profesionist Banatul va acompania tinerii interpreti: Roxana Berinde (zona Bihorului), Bogdan Cioranu (Sibiu), Narcisa Baleanu (Mehedinti) si Ioan Alexandrescu (Banat). Invitate speciale in acest eveniment sunt solistele Mihaela Petrovici, Stana Stepanescu si Laura Lavric.

Corpul de balet al Ansamblului Profesionist Banatul, coordonat de maestrii Brandusa si Nicolae Stanescu, celebreaza Romania 100 prin intermediul dansurilor traditionale in care regasim repere ale identitatii culturale romanesti sintetizate in coregrafie. Zona Banatului va fi reprezentata printr-un tablou coregrafic intitulat: ”salbele” care va face o trecere din zona Banatului de Campie, reprezentat de ”sorocul” din Seceani in zona Banatului de Munte cu ”jocul salbelor” de la Ciuchici, ”ardeleana” lui Ioane din Cornereva si brauri de pe Valea Bistrei: ”braul Marganilor”, ”paica” si ”jocuri de doi”. Maestri coregrafi Nicolae si Brandusa Stanescu au pregatit o suita de 12 jocuri oltenesti cum ar fi: ”alunelul”, ”rustemul”, ”mereutu fetelor” si ”galaonul”, o suita de dansuri din Fagaras si o suita de dansuri din zona Bihorului, reprezentata coregrafic prin jocurile ”pe picior”, ”polca” si ”manuntelul”.

Premiera Ansamblului Profesionist Banatul din 14 iunie aduce pe scena Capitol a Filarmonicii Banatul cantece vechi si jocuri prin care traditia este recuperata si transmisa mai departe” , subliniaza directorul artistic, prof. Adrian Scorobete.

Celebram Romania 100 si Anul European al Patrimoniului Cultural prin cateva elemente identitare puternice care sunt reprezentate scenic de Ansamblul Profesionist Banatul”, declara managerul CCAJT, prof. Liliana Laichici.

Spectacolul in premiera, sprijinit de Centrul de Cultura si Arta al Judetului Timis are loc joi, 14 iunie 2018, ora 19.00 la sala Capitol.

Intrarea se face pe baza de invitatie, iar aceasta poate fi ridicata de la sediul Centrului de Cultura si Arta de pe strada Emanuil Ungureanu nr. 2.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.
loading...

    Pareri

  1. Nu am comentariu pana nu vad spectacolul, am intrebat pretul, intrarea