Noutati :

Premiera la Spitalul Victor Babes din Timisoara. Tumori indepartate prin chirurgia toracoscopica video-asistata. Video

24 mai, 2022 - 09:10 AM
Autor: Redactie      
Categorie: SANATATE
1

TIMISOARA. Spitalul de Boli Infectioase si Pneumoftiziologie Dr. Victor Babes Timisoara se numara printre putinele unitati sanitare din tara in care se utilizeaza chirurgia toracoscopica video-asistata pentru eliminarea tumorilor pulmonare, dar si pentru diagnosticarea altor tipuri de cancer toracic.

Pana acum, asemenea interventii presupuneau o operatie clasica, toracotomia conventionala, cu numeroase riscuri post operatorii.

Majoritatea interventiilor se faceau pe cale deschisa, care presupune o incizie de toracotomie. Ce inseamna aceasta toracotomie? Plasarea pacientului pe lateral si o incizie mai jos de axila, destul de mare. Ce presupune asta? Lezarea spatiului si a nervului intercostal. Durerea era semnificativ crescuta fata de o interventie toracoscopica, iar riscul intra si post operatoriu mult mai mare”, spune dr. Tudor Mateescu – medic chirurg Spitalul de Boli Infectioase Victor Babes Timisoara.

Dotarea unitatii sanitare cu aparatura de ultima generatie a permis implementarea procedurii de chirurgie toracoscopica video-asistata. Aceasta presupune folosirea unei camere video speciale, numita toracoscop, care transmite imagini din interiorul cutiei toracice. Calitatea si claritatea imaginii sunt foarte bune si asigura chiar o vizionare 360 de grade a cavitatii pleurale. Chirurgul realizeaza cateva incizii mici, la nivelul toracelui, prin care sunt introduse camera video si instrumentele de taiere.

Sunt cateva incizii la nivelul cadranului toracic, prin care noi lucram. Operam prin intermediul unor instrumente care se introduc in torace si vizualizam totul pe monitoare. Referitor la incizie, aceasta este minima. Cumulate, practic sunt 4 -5 mici intepaturi. De aceea, recuperarea este rapida si pacientul are o durere foarte mica post operatorie”, spune dr. Turdor Mateescu – medic chirurg Spitalul de Boli Infectioase si Pneumoftiziologie Dr. Victor Babes Timisoara.

Mai mult, interventia presupune o perioada scurta de spitalizare, o calitate foarte buna a actului operator, limitele de rezectie (taiere) sunt mult mai bine conturate, iar interventia chirurgicala in sine este de mai scurta durata. Procedura depinde insa si de localizarea tumorii, tipul histopatologic si comorbiditatile bolnavului.

Primii 5 pacienti au fost deja operati prin aceasta procedura in salile Sectiei de Chirurgie Toracica din cadrul Spitalul de Boli Infectioase si Pneumoftiziologie Dr. Victor Babes, interventiile chirurgicale decurgand fara probleme.Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 1comentarii

recomanda prietenilor

loading...

Pareri

  1. Eu raman la parerea ca ar trebui sa-l cheme totusi pe Aperol Spritz sa le dea lectii. El le stie pe toate.