Premiera. Istoria Timisoarei cuprinsa intr-un calendar de jurnalistul Zoltan Kovacs: ‘In fiecare zi a anului este prezentat cate un eveniment important, este ilustrata cate o personalitate, o cladire care se leaga de acea data’

TIMISOARA. Un proiect unic pentru un titlu castigat in premiera de Timisoara, acela de Capitala Europeana a Culturii 2023.

Cei care vor sa stie mai multe despre istoria Timisoarei si vor sa afle care este insemnatatea unei anumite zile pentru oras pot afla din cartea ce se infatiseaza precum un calendar, scrisa de jurnalistul Zoltan Kovacs.

Calendar timisorean. File din istoria orasului” este cel mai nou volum lansat la Timisoara, in spatele caruia sta o munca uriasa, ce s-a desfasurat pe parcursul a trei ani. Cartea a vazut lumina tiparului chiar inainte ca orasul sa devina Capitala Culturala Europeana, iar timisorenii, dar si turistii pot afla acum mai multe informatii despre Timisoara intr-un format nemaintalnit.

Gandita ca un calendar, cartea prezinta evenimente care au avut loc in fiecare zi a anului, de-a lungul istoriei. Cuprinde date si fapte, personalitati marcante, evenimente cheie, administratii, lucrari de arhitectura, cladiri simbol, traditii.

Autorul a recunoscut ca nu a fost deloc o misiune usoara scrierea acestei carti. Au fost consultate o multime de izvoare si lucrari bibliografice, au fost studiate documente si scrieri din cele mai vechi timpuri si pana azi.

Iata, dupa 3 ani de munca, cu putin timp inainte ca Timisoara sa devina capitala culturala europeana, a aparut aceasta carte, ce trateaza in mod inedit, in forma de calendar, istoria de peste 700 de ani a orasului Timisoara, in fiecare zi a anului fiind prezentat cate un eveniment, o personalitate, o cladire, care se leaga de acea data. Sincer va zic, acest mod de a scrie cartea este foarte greu. Presupune o munca de documentare uriasa si ajungi sa nu mai gasesti materiale pentru unele zile, sau le gasesti foarte greu. Marturisesc ca aproape de finalul cartii, cand mai aveam vreo 30 de pagini, am vrut sa abandonez proiectul, simtind efectiv ca nu se poate realiza. Noroc cu colega mea, Nicoleta Popescu. Ea mi-a zis ca nu pot, dupa atata munca, sa abandonez, si iata ca s-a finalizat„, a spus Zoltan Kovacs.

Proiectul jurnalistului timisorean nu se incheie insa aici. Pana la finalul anului, volumul urmeaza sa apara si in limba engleza.

Trebuie sa va mai zic ca in luna decembrie va aparea varianta in limba engleza a cartii, dedicata in mod special turistilor care vor vizita anul viitor Timisoara. Si tot la finalul anului, va aparea o editie de colectie in 200 de exemplare in limba romana si 200 de exemplare in limba engleza, care intr-o cutie speciala, inseriata, va cuprinde o carte, un medalion special facut pentru aceasta ocazie, cu Timisoara, 24 de carti postale pe print despre Timisoara si imi doresc sa se regaseasca in bibliotecile colectionarilor, respectiv in institutii si firme mari„, a completat Zoltan Kovacs.

 

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.
loading...

    Pareri

  1. Dan A. spune:

    Excelent! Felicitari si multumiri domnului Kovacs, de-abia astept sa cumpar cartea!

  2. Rumburak spune:

    99 de lei, am cumpărat-o de la un chioșc de ziare.