Noutati :

Premiera in tratamentul pacientilor cu COVID-19. Recomandarile medicului Virgil Musta de la Timisoara

25 aprilie, 2021 - 10:17 AM
Autor: Redactie      
Categorie: SANATATE
3

TIMISOARA. Premiera in tratamentul pacientilor infectati cu Sars CoV-2: medicii de familie vor putea prescrie pacientilor cu forme usoare si medii de boala, Favipiravir, un antivral prescris pana acum doar de catre medicii specialisti din spitale.

Plaquenilul, un medicament creat initial pentru afectiunile reumatice si dermatologice, este scos din noul protocol de tratament al pacientilor cu Covid actualizat de Ministerul Sanatatii. Ivermectina este total nerecomandata, cu argumentul ca ”date publicate pana in prezent nu sustin recomandarea utilizarii sale”.

CITESTE SI: Oficial, Timisoara se relaxeaza. Se deschid salile de fitness si restaurantele in interior. Magazinele pana la orele 21.00 in fiecare zi 

Medicul Virgil Musta, de la Spitalul de Boli Infectioase din Timisoara, membru in Comisia Nationala de Management Clinic si Epidemiologic al Covid 19, a explicat pentru News.ro ce anume se schimba in noul protocol de tratament pentru pacientii infectati cu Sars Cov 2, actualizat de Ministerul Sanatatii si publicat in Monitorul Oficial. A fost introdus un capitol nou care contine mai multe recomandari pentru medicii de familie care trateaza la domiciliu pacienti cu Covid 19.

S-a considerat ca este nevoie sa actualizam protocolul pentru ca au aparut date noi in literatura legate de terapia Sars Cov 2 si am vrut ca acest protocol sa fie cat de cat upgradat noilor interpretari si descoperiri stiintifice. În mare, el mentine terapia si structura protocolului initial, in care se face o apreciere legata de tratamentul anti-viral, tratamentul cortico-terapic si tratamentul anticoagulant, care sunt principalele tratamente etiologice si patogenice din aceasta afectiune. Are in schimb un capitol nou, important, recomandari pentru medicii de familie, pentru ca in vechiul prorocol nu existau astfel de recomandari. S-a constatat ca in ultimul timp medicii de familie sprijina foarte mult activitatea in lupta cu infectia Sars Cov 2, activitatea noastra, a specialistilor, si am constatat ca este important si oportun sa facem recomandari si pentru acestia, cu atat mai mult cu cat foarte multi pacienti raman si se trateaza la domiciliu, si atunci acest tratament este bine sa fie facut pe baze stiintifice, pe niste recomandari clare.

Un element nou, important, este ca li se permite medicilor de familie sa administreze tratament anti-viral oral, deoarece noile date arata ca acest tratament oral este eficient in prima saptamana de boala. Cu cat este administrat mai devreme, cu atat eficienta acestuia creste.

Din pacate, la nivelul spitalului, acesti pacientii ajung cu forme severe, in etapele urmatoare ale evolutiei infectiei, si de aceea s-a considerat ca este oportun sa dam posibilitatea medicilor de familie sa administreze aceasta terapie ca sa avem eficienta si sa nu se ajunga la forme severe.

Medicii de familie pot folosi antiviralul oral, care este favipiravirul, pentru ca acesta se foloseste in formele usoare si medii de boala, in formele medii si severe se foloseste antiviralul injectabil, care este remdesivirul, si care este lasat pentru uzul in spital„, a explicat intr-un interviu acordat News.ro medicul Virgil Musta.

 

 

 Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 3comentarii

recomanda prietenilor

loading...

Pareri

  1. Cum pot sa cred in recomandarile care vin de la Ministerul Sanatatii, cand acesta este populat cu activisti de partid fara scoala sau impostori cu diploma care n-au practicat in medicina reala ?

  2. Păi sa crezi !! CA TL era 1st Jan 2018.
    ONCE removed maimuță (uita băieți ase sta treaba – full speed, trend out friend). El scotea primul bill 20 🙂
    NO BS !! ATIT DD

  3. Liviu (lică), se pare că ai cam tras ceva pe nas. Sau pe gât.
    Cât despre zisele lui musiu Musta, primadonă covid, s-a schimbat cumva ordinul pe unitate? Păi nu era normal să ne focusăm pe tratamente acesibile prin medicii de familie și nu atât pe „vaccinuri”? Aaaa, da, Pig Ferma câștigă mai rapid și mai sigur prin „vaccinuri”, că de aceea a sponsorizat atâția „medici” români.