Noutati :

Premiera in investigarea cancerului de plamani, la Timisoara. Video

30 septembrie, 2020 - 10:34 AM
Autor: Redactie      
Categorie: SANATATE
1

TIMISOARA. Medicii Spitalului de Boli Infectioase si Pneumoftiziologie Victor Babes Timisoara au implementat un soft de post procesare a investigatiei imagistice facuta cu ajutorul Computerului Tomograf.
Acesta permite o analiza volumetrica a nodulilor pulmonari ceea ce poate duce la detectia precoce a riscului de cancer in cazul pacientilor care au asemenea “pete pe plamani”.

Imaginea obtinuta cu ajutorul screening-ului imagistic este introdusa in softul statiei de post procesare, fiind oferite mai multe informatii, de la volumul nodulului analizat pana la elaborarea unui model de predictibilitate, ce prezinta o posibila evolutie intr-un interval de timp de pana la un an.

Analiza din punct de vedere al volumului unui nodul pulmonar este mult mai fidela decat cea bidimensionala. Un nodul nu o sa creasca niciodata doar in doua dimensiuni, pe cele doua axe standard, ci are o crestere volumetrica, de multe ori in toate directiile. Iar acest soft, asta permite, o analiza imagistica mult mai corecta”, spune asist univ dr Diana Manolescu, sef sectie Radiologie, Spitalul de Boli Infectioase si Pneumoftiziologie Victor Babes Timisoara.

Softul folosit de radiologii Spitalul de Boli Infectioase si Pneumoftiziologie Victor Babes Timisoara permite si realizarea unui calcul cu privire la procentul de crestere sau scadere a volumului unui nodul pulmonar intr-un interval de timp, in cazul pacientilor care efectueaza doua sau mai multe investigatii imagistice cu ajutorul CT-ului.

Cancerul pulmonar provoaca decesul la nivel mondial a peste 1,6 milioane de oameni in fiecare an. Statisticile arata ca la fiecare 30 de secunde o persoana moare de cancer in lume. In peste 75 la suta din cazuri, depistarea cancerului are loc prea tarziu, in stadii inoperabile ale afectiunii.

Medicii timisoreni trag un semnal de alarma si spun ca Romania ar trebui sa beneficieze de un program de screening pentru pacientii ce pot dezvolta noduli pulmonari care duc in cele din urma la aparitia unui cancer de plamani.

Exista o categorie de pacienti, pe care noi o numim pacienti de risc, adica persoane de peste 55 de ani, cu istoric de fumat de peste 15 ani sau fumatori activi. Acestia au un risc major de a dezvolta o forma de cancer pulmonar. Acesti pacienti ar putea fi introdusi intr-un program national pentru realizarea unor investigatii imagistice anuale. Astfel s-ar putea reduce numarul persoanelor care ajung intr-un stadiu avansat al unui cancer pulmonar, in care tratamentul curativ nu mai este posibil”, spune asist univ dr Diana Manolescu, sef sectie radiologie, Spitalul de Boli Infectioase si Pneumoftiziologie Victor Babes Timisoara.

Demararea unui asemenea program de screening anual pentru categoriile de risc, concomitent cu folosirea pe scara larga a softului de post procesare imagistica in cazul nodulilor, dar si a examenelor CT cu doza redusa, pot duce la identificarea in stadii precoce a cancerului, in cazul pacientilor care pot dezvolta asemenea afectiuni.Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 1comentarii

recomanda prietenilor

loading...

Pareri

  1. doamne ajuta! in sfarsit ne mai ‘informati’ si despre alte boli, in afara de apocalipticul covid!