Noutati :

Premiera in chirurgia pe cord timisoreana: valve aortice puse la inima cu ajutorul camerei video

28 martie, 2012 - 12:01 PM
Autor: Miodrag Hojda      
Categorie: SANATATE
0

TIMISOARA. Interventii chirurgicale realizate in premiera nationala la Timisoara. Chirurgi din strainatate opereaza impreuna cu medicii timisoreni pacienti cu complicatii la inima.

In perioada 28-30 martie vor fi realizate 8 operatii cardiace, de protezare valvulara aortica si plastie valvulara mitrala, printr-o tehnica noua care este folosita pentru prima data in tara noastra – tehnica minim invaziva. Inciziile mici vor fi realizate cu ajutorul camerei video-endoscopica.

Interventiile chirurgicale vor fi efectuate de o echipa mixta, din care fac parte medici din Romania, Italia si Serbia.

Pacientilor operati la Institutul de Boli Cardiovasculare Timisoara le vor fi puse valve mecanice prin noua tehnica. „Spre exemplu, daca pana acum taiam tot sternul, 17 centimetri, acum incizia va fi de numai 7 centimentri. Astfel este redusa perioada de convalescenta si operatia se realizeaza mult mai bine pentru pacient. E drept, medicul care efectueaza interventia este mult mai atent si mai concentrat”, explica prof. dr. Marian Gaspar, Seful Departamentului de Chirurgie Cardiaca.

Avantajele tehnicii minim invazive sunt foarte multe. De la faptul ca ofera o stabilitate mai mare cutiei toracice, la riscul mult mai scazut de infectii, interventiile chirurgicale pe cord realizate prin aceasta tehnica conduc la o sangerare postoperatorie redusa, care nu necesita transfuzii. Pacientii se recupereaza mult mai repede, iar externara lor este posibila dupa numai 4-5 zile.

La Institutul de Boli Cardiovasculare Timisoara au loc in fiecare an peste 850 de operatii pe cord. 350 sunt pacienti vavulari, ne spune chirurgul timisorean.

Vezi video cu o interventie chirurgicala minim invaziva realizata de unul din chirurgii ce vin la Timisoara!

Video-ul nu poate fi incarcat.Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 0comentarii

recomanda prietenilor

loading...