UPDATE! Pregatiti de GREVA. Angajatii Spitalului Victor Babes din Timisoara, gata sa iasa in strada. S-ar putea opri actul medical!

TIMISOARA. Pregatiti de greva! Angajatii Spitalului Victor Babes din Timisoara au ajuns la fundul sacului. Acestia sunt decisi sa intre in greva, daca nu isi vor pimi tichetele de masa in 15 iulie, avand in vedere situatia financiara a spitalului.

Pe luna iunie a acestui an, unutatea medicala numai are bani nici pentru tichetele de masa, nici pentru serviciile medicale si nici pentru plata utilitatilor ori a hranei.

„Am refuzat semnarea contractului pe luna iulie, datorita faptului ca pe luna iulie avem bani doar pentru salariile angajatorilor, dar fara bani pentru tot ce insemna frunizori – utilitati, hrana, reactivi, ambulanta. Salariile brute sunt de aproximativ 1.200.000 lei plus tichetele de masa, care fac parte tot din salarii. in total, cheltuielile de personal sunt in valoare de preste 1.500.000 lei, iar valoarea contractului propus de CJAS este de putin peste 1.200.000 lei. Nu ne acopera cheltuielile de personal, dar nu mai avem de unde sa platim absolut nimic pentru a duce la indeplinirea actului medical, asa cum ne obliga legea. Am decis sa nu semnam actul aditional decat in doua conditii – sa ne intalnim la Bucuresti pentru o mediere sau Casa de Sanatate sa fie de acord cu suplimentarea sumei la valoarea de care avem nevoie – peste 1.500.000 lei pe luna iunie 2016”, a declarat mansagerul Spitalului Victor Babes, Voichita Lazureanu.

In aceasta situatie, actul medicat poate fi intrerupt in orice moment. Mai ales ca, din cauza datoriilor, furnizorii au dat in judecata spitalul si, cel mai probabil, nu vor mai livra materialele sanitare si medicamentele necesare desfasurarii activitatii.

„Furnizorii ne-au dat in judecata, avem cereri in instranta, ceea ce poate sa duca la blocarea salarilor. Vrem sa mergem la aceasta curte de mediere de la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, la Bucuresti, sa gasim o soutie, o rezolvare. Nu o sa avem bani de salarii deloc, actul medical va fi intrerupt, iar sindicatele vor iesi in strada”, a spus Cristian Oancea, directorul medical al unitatii sanitare.

„Contractele nu sunt negociate. Noi ne luptam pentru plata cazurilor realizate. Pe luna iunie ne mai luam salariile, tichetele de masa nu o sa le luam. In martie-aprilie am venit la serviciu cu serul fiziologic in geanta. Nu este normal ca din salariile pe care le primim sa facem acest lucru. 95% dintre colegi9 au rate la banci. Vom iesi in strada si vom face toate de mersurile legale pentru declansarea conflictului de munca”, spune Monica Pop Demian, liderul de sindicat al Spitalului Victor Babes.

Potrivit reprezentantilor spitalului, actul medical se va desfasura atat timp cat vor mai exista bani.

„La ora actuala nu stim in ce fel ne va deconta CJAS-ul actul medical, nu exista un alt furnizor de plata a actului medical. Noi, in 15 iulie, dam salariile pe luna iunie. Daca in 15 iulie nu acordam salariatilor nostri drepturile salariale integrale, cu tot cu tichete de masa, in acel moment salariatii au tot dreptul sa intre in greva. Sunt sanse ca si medicamentele sa nu mai fie. Vor trebui sa-si cumpere pacientii, urmand ca dupa aceea sa le deconteze Casa Judeteana. Desi unii chair nu au de unde, chiar in acea zi. Daca furnizorii sa nu ne mai aduc materiale sanitare sau salariatii vor intra in greva s-ar putea sa se opreasca actul medical fortat”, a mai spus managerul spitalului, Voichita Lazureanu.

___________________________

UPDATE: Reactia CJAS Timis, in urma situatiei aparute la Spitalul de Boli Infectioase Victor Babes.

„Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate Timis informeaza inca o data atat asiguratii cat si conducerea Spitalului Victor Babes Timisoara ca are toata deschiderea si asteapta in continuare ca reprezentantii unitatii medicale sa semneze actul aditional, pentru luna iulie.

Precizam faptul ca nesemnarea actului aditional de prelungire cu CJAS conduce implicit la neplata serviciilor medicale efectuate incepand cu data de 1 iulie 2016, cu consecinte iremediabile asupra starii de sanatate a pacientilor dinjudetul Timis si din judetele limitrofe. De asemenea, potrivit art.14 din contractul incheiat cu CJAS Timis, efectuarea de servicii medicale peste prevederile contractuale se face pe proprie raspundere si nu atrage nici o obligatie din partea casei de asigurari cu care s-a incheiat contractul.

Mai precizam ca Spitalul Victor Babes este singurul din judet care nu aconsumat fondurile alocate de CJAS Timis pentru lunile aprilie si mai. Astfel, in cele doua luni spitalul a ramas cu sume neutilizate de aproximativ 600.000 lei. Bugetul alocat de CJAS Timis, pentru luna iulie Spitalului Victor Babes este de 1.547.350, 39 lei. Referitor la neplata salariilor angajatilor spitalului, CJAS atrage atentia ca raspunderea ii revine in totalitate conducerii spitalului”, se arata in comunicatul transmis de Casa de Asigurari de Sanatate Timis.

 

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.
loading...